Stories – Ομοσπονδίες, Πολιτεία και Μ.Μ.Ε. συνεχίζουν ακάθεκτοι το έργο τους…

Του Θανάση Σταθόπουλου
OSN

«Αιδώς Αργείοι», ένας τίτλος που ο καθένας μπορεί να τον ερμηνεύσει όπως θέλει. Από την πλευρά μου τον προσφέρω απλόχερα και στους τρεις σημαντικούς παράγοντες του ελληνικού αθλητισμού. Δηλαδή τις Ομοσπονδίες την Πολιτεία και φυσικά την «αφεντιά» μας, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που προσπαθούν με όλα τα μέσα να…στραπατσάρουν (τίποτα άλλο δεν μπορούν να κάνουν) τον ελληνικό αθλητισμό.

«Λουκέτο», «SOS», «Τέλος», «Στο χείλος του γκρεμού», «Σε τροχιά θανάτου», «Σφαγή», «ταφόπλακα» κι ό, τι  πομπώδη τίτλο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους, παρακολουθούμε εδώ και τέσσερα χρόνια (μπορεί και περισσότερα) στα διάφορα αθλητικά και ποδοσφαιρικά sites.

Τι μου θυμίζει να δείτε…Α, ναι! «Η Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού», «Η Ελλάδα χρεοκοπεί μέχρι το βράδυ», «Η Ελλάδα πιο κοντά στη δραχμή». Θυμάστε; Ήταν τίτλοι από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά δίκτυα τα οποία, μπορεί στην αρχή να έσπειραν τον πανικό, αλλά από ένα σημείο και μετά μας κούρασαν μέχρι που πλέον τους χρησιμοποιούμε ως ανέκδοτα.

Ωστόσο δεν έπαυαν να μας εκνευρίζουν! Κάτι ανάλογο συμβαίνει από την πλευρά των ελληνικών Μ.Μ.Ε. για τον ελληνικό αθλητισμό. Βαρύγδουποι τίτλοι (μπας και πάρουμε κανένα view παραπάνω), χωρίς ουσία και με τη συνήθη λαϊκίστικη συνταγή. Πουλάει…

Και το χρυσό μετάλλιο της Άννας Κορακάκη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Σκοποβολής στη Μόσχα «πουλάει», αλλά λίγο έλειψε να το δούμε στην ενότητα «παράξενα» των ποδοσφαιρικών site.

Φυσικά αν δεν υπήρχε δελτίο Τύπου από την Σκοπευτική Ελληνική Ομοσπονδία  ήταν πολύ πιθανό να μην το δούμε και καθόλου. Τόσο «κόπτονται» για τον ελληνικό αθλητισμό οι Έλληνες δημοσιογράφοι…

Τους ασκούς του Αιόλου για το νέο «γαϊτανάκι» δημοσιεύσεων και κατηγοριών, άνοιξε η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας, το Δ.Σ της οποίας έστειλε επιστολή προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ανακοινώνοντάς τους την αναστολή των αγωνιστικών εκδηλώσεων (ομόφωνη απόφαση) που διοργανώνει η Ε.Ο.Π., Πανελληνία και Περιφερειακά Πρωταθλήματα, καθώς και τη λειτουργία των εθνικών μας ομάδων σε όλα τα Ολυμπιακά Αγωνίσματα (ποδηλασία δρόμου, πίστας, ορεινή ποδηλασία, BMX).

Αφορμή για την επιστολή ήταν η απόφαση από την πλευρά της Πολιτείας για τη νέα περικοπή για τον προϋπολογισμό του 2014 της τάξης του 50%, που από το 2008 μέχρι σήμερα μπορεί να ξεπερνάει και το 80%.

Αριθμοί. Η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας πήρε από το κράτος (από τους Έλληνες φορολογούμενους δηλαδή) το ποσό του 1.352.000 το 2012. Πέρσι έλαβε (αν το έλαβε) 946.000 ενώ φέτος αναμένεται να εισπράξει το ποσό των 350.000.

Αισθητή μείωση. Είναι γεγονός. Προσέξτε όμως…Η πρώτη παράγραφος της επιστολής τονίζει ότι οι διοικητικές και λειτουργικές δαπάνες ανέρχονται στα 215.000 ετησίως.

Μέχρι εδώ ορθά. Η συγκεκριμένη Ομοσπονδία όμως, είχε προβλήματα και πέρσι που έπαιρνε τα διπλάσια χρήματα (περίπου), αλλά και πρόπερσι (που έπαιρνε τα πενταπλάσια).

Αυτό δεν είναι κάποιο μυστικό. Αρκετοί ποδηλάτες έβαζαν από την τσέπη τους για να τρέξουν σε διεθνείς αγώνες κι αυτό τρία χρόνια πριν όταν η Πολιτεία χορηγούσε την Ομοσπονδία με περίπου 1,5 εκ. ευρώ!

Το θέμα είναι ότι ο Γιάννης Αδριανός δεν θα δώσει τίποτα παραπάνω. Αλλά δεν πρέπει από την άλλη να αφήσει στο έλεος τον ελληνικό αθλητισμό. Χρειάζεται εξυγίανση. Να ελεγχθούν από την αρχή (για όσο χρόνο χρειαστεί) όλες οι Ομοσπονδίες και τα σωματεία αυτών από το Υπουργείο Οικονομικών.

Βέβαια χρειάζεται και θέληση από την Πολιτεία για να γίνει κάτι τέτοιο. Τον Απρίλιο του 2010 ο τότε Γ.Γ. Παναγιώτης Μπιτσαξής μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό είχε πει ότι η Γ.Γ.Α. είχε μπει στη διαδικασία να διαγραφούν εκατοντάδες σωματεία «μαϊμού».

Σωματεία «μαϊμού» που δρουν από την δεκαετία του ’90 (ίσως και πιο πίσω) με τις «ευλογίες» των Ομοσπονδιών με τα λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου! Δημοσιογράφοι με μισθούς 500-600 ευρώ (μηνιαίως) για να συντάξουν ένα κείμενο τον μήνα(!) και άλλα πολλά. Ναι η Πολιτεία είναι η «κακή» της υπόθεσης, όπως υποστηρίζουν Ομοσπονδίες και δημοσιογράφοι, αλλά φυσικά για άλλους λόγους.

Επίσης, δεν είναι μυστικό ότι παίκτες Εθνικής ομάδας είχαν καταγγείλει πρόεδρο Ομοσπονδίας για το αδίκημα της απιστίας και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος, για χρήματα τα οποία ελήφθησαν από την συγκεκριμένη Ομοσπονδία αλλά δεν έφτασαν στα χέρια τους!

Αποστολές εθνικών ομάδων αποτελούμενες από 30-40 άτομα ενώ αθλητές, προπονητές, ιατρικό τιμ και συνοδοί ήταν μόλις 20! Και σε καλά ξενοδοχεία, όχι σε hostels!

Πληρώναμε…Πληρώναμε πολλά και θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε. Άκρη δεν βρίσκουμε και δεν θα βρούμε. Καλό θα είναι να μην μείνουμε στο «τι έγινε», αλλά στο «τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα».

Η επιστολή της Ε.Ο.Π σαφώς και στοχεύει στην πίεση της Πολιτείας. Μην ξεχνάμε ότι από τον Οκτώβριο (αν δεν κάνω λάθος) και μετά ξεκινούν οι ολυμπιακοί βαθμοί. Οι βαθμοί δηλαδή που θα καθορίσουν τις προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς της Βραζιλίας. Επιμένω όμως (μακάρι να έχω λάθος) ότι ο Γιάννης Αδριανός δεν θα κάνει πίσω και θα εμείνει στην απόφασή του. Αρκεί όπως αναφέραμε και παραπάνω να έχει και συνέχεια…

Οι 32 επιτροπές της Γ.Γ.Α!

Φυσικά το χρήμα έρεε άφθονο και στα ταμεία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Σε άρθρο του το Έθνος (Απρίλιος του 2010) κάνει λόγο για ασύστολες σπατάλες από την Γ.Γ.Α και τις περιβόητες 32 «προκλητικές» όπως τις αναφέρει το κείμενο του Έθνους, επιτροπές με τον τότε Γενικό Παναγιώτη Μπιτσαξή να δηλώνει «δεν έχω εικόνα για το που πήγαιναν τα λεφτά».

Σε διάστημά πέντε ετών (2005-09) έφυγαν από τα ταμεία 15,5 εκ. ευρώ! Στα περίεργα, είναι ότι υπήρχε και επιτροπή «διακίνησης αλληλογραφίας» που στοίχισε στους Έλληνες φορολογούμενους 192.000 ευρώ!

Η επιτροπή Ελλήνων Ολυμπιονικών εισέπραττε (2005-2008) 753.000 ευρώ ετησίως ενώ η πολύ…γνωστή και χρήσιμη επιτροπή Εξασφάλισης Προσβασιμότητας σε Κτίρια και Εγκαταστάσεις Νομικών Προσώπων που Εποπτεύονται από την Γ.Γ.Α (συγγνώμη αλλά η επιτροπή δεν είχε αρχικά) κόστισε 124.800 ευρώ το 2008 και 116.400 το 2009.

Το πιο αστείο στην υπόθεση ήταν ότι επιτροπή της Γ.Γ.Α, πάντα με τις «πλάτες» του τότε Υπουργού, δούλευε «πυρετωδώς» μέχρι το 2007 για την ολοκλήρωση του έργου παρακολούθησης και συντονισμού των έργων της ολυμπιακής προετοιμασίας για το…2004.

Δηλαδή τρία χρόνια μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 15 άτομα (ένας συντονιστής, δέκα μέλη και τέσσερις γραμματείς) πληρωνόντουσαν για έργα του 2004, από τις δικές μας τσέπες, όπως είχε γράψει η Real News τον Απρίλιο του 2010.

Η έρευνα αυτή έγινε από τους ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έπειτα από εντολή του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα 15,5 εκ. ευρώ τα οποία ο κύριος Μπιτσαξής δεν είχε την παραμικρή εικόνα για το που πήγαν θα μπορούσαν να δοθούν και να καλύψουν όλες τις ανάγκες και με το παραπάνω του ελληνικού αθλητισμού.

Η απίστευτη ενέργεια της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας!

Η Ισπανία δεν απέχει και πολύ από τη δική μας οικονομική κατάσταση. Σαφώς τα μεγέθη είναι μεγαλύτερα, όμως η συμπεριφορά παραμένει Νότια…Ωστόσο εκεί υπάρχει φιλότιμο (παρά το γεγονός ότι η λέξη είναι ελληνική).

Έτσι λοιπόν η ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία τις χρονιές 2012 και 2013, δύο πολύ κρίσιμες χρονιές (ελέω κρίσης) αποφάσισε να παραιτηθεί του δικαιώματος να λάβει επιχορήγηση από το κράτος η οποία ανερχόταν στο ποσό των 4εκ. ευρώ!

Σε σχόλιο που έγινε σε κάποιο από τα πολλά ποδοσφαιρικά sites, είδα να συγκρίνουν το ποδόσφαιρο με τον υπόλοιπο αθλητισμό. Λάθος! Σκοπός δεν είναι αυτός. Σκοπός είναι να συνυπάρξουν όλοι!

Εξάλλου η σύγκριση είναι εντελώς άνιση. Το ποδόσφαιρο (παγκοσμίως) είναι ένα προϊόν στο οποίο δούλεψαν πολλοί άνθρωποι και συνεχίζουν να δουλεύουν για να το διατηρούν στην κορυφή της πυραμίδας.

Διαφημιστές, ψυχολόγοι, παίκτες, μοντέλα, παραγωγές με μικρό μπάτζετ στην αρχή που δεν γοήτευαν (βλ. Champions League), αλλά στη συνέχεια σε μαγνήτιζαν. Πακτωλός χρημάτων, με χορηγούς που έβρισκαν οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου. Δεν περίμεναν από κανένα κράτος να κάνει το οτιδήποτε. Έτρεξαν, βρήκαν επενδυτές και διατήρησαν το ποδόσφαιρο ψηλά. Εδώ υπάρχουν επενδυτές, άνθρωποι να τρέξουν δεν υπάρχουν.

Θα μείνουμε στην Ισπανία και στην Ομοσπονδία της Ποδηλασίας. Ειδικά στο δρόμο οι Ισπανοί είναι αρκετά ψηλά στην παγκόσμια λίστα. Ωστόσο ακόμα κι αυτοί δέχονται συνεχόμενες περικοπές από την Κυβέρνηση.

Τον Οκτώβριο του 2013 υπήρξε μείωση του προϋπολογισμού περίπου 50%. Το σύνολο των χρημάτων ήταν στα περίπου 6εκ. ευρώ (είπαμε άλλα μεγέθη). Προσέξτε όμως πως απαντάει στον Ισπανικό Τύπο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Jose Luis Lopez Cerron «Είναι πού δύσκολο να βρει ς χορηγούς που να θέλουν να επενδύσουν στην ποδηλασία αυτή την εποχή. Ωστόσο, πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε λύσεις για την χρηματοδότηση. Ο καθένας από εμάς στην Ομοσπονδία πρέπει να κάνει ό, τι είναι δυνατό για να επιβιώσουμε και να βγούμε από αυτή την κρίση».

Χωρίς φανφάρες. Χωρίς υπερβολές. Χωρίς εντάσεις. Χωρίς λαϊκισμούς. Το αυτονόητο.

Ρώτησα κάποιον αν θα έπρεπε να γράψω, κάποια στιγμή, για το επάγγελμα του κάθε προέδρου των αθλητικών ομοσπονδιών. Εννοώντας για το τι σχέση έχει ο κάθε πρόεδρος με το άθλημα που εκπροσωπεί. «Δεν αξίζει τον κόπο και δεν έχει νόημα» μου είπε. Ωστόσο δεν θα σας έκανε εντύπωση αν π.χ. πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου ήταν ένας υδραυλικός;

«Έξω οι κλέφτες» φώναζε στην ομώνυμη ταινία ο Ντίνος Ηλιόπουλος. Ο «μαγικός ζωμός» γι’ αυτόν ήταν μισό με ένα κιλό κρασί. Δυστυχώς όμως φίλοι μου ούτε με μια ντουζίνα νταμιτζάνες κρασιού δεν σωζόμαστε.

Όσο το φιλότιμο αποχωρεί βασανιστικά από τις φλέβες μας τόσο ο λαϊκισμός, η μεμψιμοιρία, η πονηριά και το θράσος θα ριζώνει στις καρδίες μας…