Stories – Η σημασία των ψυχολόγων στο τένις

Για μερικούς είναι η διατροφή χωρίς γλουτένη ή τα ταξίδια με προσωπική γυμναστή αλλά όλο και περισσότερο αυξάνεται η συνεργασία με ψυχολόγους. Κάτι συνηθισμένο εδώ και χρόνια στο γκολφ τώρα γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο σε αθλήματα όπως η ποδηλασία και ο στίβος. Οι αθλητές του τένις εδώ και καιρό έδειχναν διστακτικοί να ανοίξουν το μυαλό τους, ίσως από το φόβο των όσων θα ανακάλυπταν.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο οι ψυχολόγοι έχουν όλο και μεγαλύτερη παρουσία στο Tour, με μεγάλα ονόματα όπως ο Andy Murray και η Petra Kvitova να απολαμβάνουν τους καρπούς.

Ο Murray έχει ένα είδος σχέσης αγάπης – μίσους με τους αθλητικούς ψυχολόγου στη διάρκεια της καριέρας του. Αρχικά τους έβρισκε παράξενους, δεν μπορούσε να καταλάβει πως κάποιος που δεν έχει παίξει ποτέ θα μπορούσε να τον βοηθήσει στο court.

Με την ενθάρρυνση όμως του τότε προπονητή του Ivan Lendl, δοκίμασε ξανά και κέρδισε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στους Αγώνες του Λονδίνου το 2012 και ακολούθησαν οι θρίαμβοι στο US Open της ίδιας χρονιάς και του Wimbledon το 2013.

Η Alexis Castorri βοήθησε τον Murray να βρει ένα τρόπο να επικοινωνεί καλύτερα με τον Lendl και να διαχειρίζεται τη δυναμική της ομάδας υποστήριξης όπως και να προετοιμάζεται κυρίως πνευματικά για τα ματς ενός grand slam.

Οι υπηρεσίες των ψυχολόγων έχουν γίνει δημοφιλείς στο φετινό U.S. Open, με το Νοτιοαφρικανό Kevin Anderson να ζητά τη βοήθειά της Castorri για να κερδίσει αμφίρροπα παιχνίδια και να ανακάμπτει από τις ήττες.

«Απλά αισθάνθηκα ότι ήταν ένα κομμάτι του παιχνιδιού μου που ίσως θα μπορούσα να γίνω καλύτερος», είπε ο Anderson. «Πάρα πολλοί άνθρωποι λένε, ότι το 90% είναι στο μυαλό, όλοι γνωρίζουν πώς να χτυπήσουν τη μπάλα και παίζουμε τένις για τόσο καιρό που είναι δύσκολο να κάνουμε τεράστιες αλλαγές. Το μεγαλύτερο πράγμα είναι να έχεις την πίστη και την αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι σου και αισθάνομαι ότι με την συζήτηση μαζί της καταλαβαίνω καλύτερα το παιχνίδι μου. Έχει μεγάλη εμπειρία, αισθάνομαι ότι μπορώ να επικοινωνήσω μαζί της και πιστεύω ότι ήμουν ικανός να πάρω μερικά πράγματα μαζί μου στο court».

Όταν η Kvitova κέρδισε για δεύτερη φορά το Wimbledon νωρίτερα φέτος, αναφέρθηκε στην επιρροή του Michal Safar, με τον οποίο δουλεύει εδώ και 5 χρόνια. Μια…ντροπαλή προσωπικότητα, η Kvitova συμβουλευόταν διαρκώς τον Safar στη διάρκεια του Wimbledon, χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές για να διατηρήσει την ηρεμία και την αυτοσυγκέντρωσή της.

«Με βοήθησε πολύ στη διαχείριση της πίεσης και να είμαι συγκεντρωμένη στην κάθε στιγμή του ματς», είπε. «Εξακολουθώ να δουλεύω στο πνευματικό κομμάτι, είναι κάτι το οποίο πραγματικά έχω ανάγκη. Είναι ωραίο να μιλάς με κάποιον που γνωρίζει πως αισθάνομαι πριν από το παιχνίδι μου». Η Αυστραλή Sam Stosur, ο Ιταλός Fabio Fognini και ο Marcel Granollers είναι μεταξύ εκείνων που χρησιμοποιούν έναν αθλητικό ψυχολόγο αλλά δεν είναι όλοι θετικοί σε αυτή την ιδέα.

Ο Patrick Mouratoglou, ο προπονητής της νούμερο 1 στον κόσμο, Serena Williams, πιστεύει ότι οι ψυχολόγοι και το τένις δεν είναι ένας καλός συνδυασμός.

«Πιστεύω στους ψυχολόγους και θεωρώ ότι είναι πολύ χρήσιμοι», είπε. «Δεν πιστεύω όμως ότι ταιριάζουν με το τένις. Έχω βρεθεί σε ψυχολόγο οπότε γνωρίζω ακριβώς πως είναι. Ο στόχος είναι να σε κάνει να σκεφτείς και να καταλάβεις πράγματα και πιστεύω πως όταν παίζεις τένις, όσο λιγότερο σκέφτεσαι τόσο το καλύτερο. Φυσικά πρέπει να σκέφτεσαι το παιχνίδι, τα όσα κάνεις, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να δημιουργούνται αμφιβολίες. Όταν δουλεύεις με έναν ψυχολόγο σίγουρα παρουσιάζονται αμφιβολίες, επειδή αυτός είναι ο στόχος … να αμφιβάλεις για τα πάντα, να βάζεις τα πάντα στο τραπέζι».

Ο Mouratoglou πρόσθεσε ότι οι προπονητές μπορούν να καλύψουν αυτό τον τομέα αν και δεν είναι επαγγελματίες ψυχολόγοι. «Στόχος μας είναι να καταλαβαίνουμε απόλυτα τον παίκτη και να πατάμε τα σωστά κουμπιά για να τον κάνουμε επιτυχημένο. Η δουλειά ενός ψυχολόγου είναι να σε κάνει να καταλάβεις καλύτερα τον εαυτό σου, να αισθάνεσαι καλύτερα στη ζωή σου, όχι να είσαι επιτυχημένος στον αθλητισμό».