SOCHI – Sochi 2014: «Άρωμα» Ελλάδας και στους Παραολυμπιακούς!

Ολυμπιάδα χωρίς ελληνική συμμετοχή είναι σαν να πηγαίνεις σε Δημόσια Υπηρεσία χωρίς να ανεβάσεις πίεση…Έτσι λοιπόν η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί και στους Χειμερινούς Παραολουμπιακούς Αγώνες του Sochi με τη συμμετοχή του Μάκη Καλαρά, ο οποίος θα αγωνιστεί στο αλπικό σκι.

Ο αθλητής του Ηρόδικου Κομοτηνής θα συμμετάσχει στα αγωνίσματα του σλάλομ και του γιγαντιαίου σλάλομ την Πέμπτη 13 και το Σάββατο 15 Μαρτίου. Ο Καλαράς θα συνοδεύεται από τον ομοσπονδιακό προπονητή Κώστα Ζιντζόβα, ενώ αρχηγός της αποστολής θα είναι το μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Σάσα Γκούφα.

«Θεωρούμε επιτυχία το γεγονός ότι ο ελληνικός Παραολυμπιακός αθλητισμός, σχεδόν 1.5 χρόνο μετά τα 12 μετάλλια του Λονδίνου, θα έχει εκπροσώπηση και στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Sochi», θα πει ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροής (ΕΠΕ) και της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ Γιώργος Φουντουλάκης.

«Τα χειμερινά αθλήματα, σε Παραολυμπιακό επίπεδο στη χώρα μας, δεν είναι ακόμη πολύ διαδεδομένα αλλά καταφέρνουμε να συμμετάσχουμε για τέταρτη φορά σε Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες μετά το Σολτ Λέικ, το Τορίνο και το Βανκούβερ. 

Έχουμε την αίσθηση ότι η εκπροσώπηση της χώρας στη διοργάνωση της Ρωσίας από τον Μάκη Καλαρά θα είναι αξιοπρεπέστατη. Η παρουσία μας στο Sochi, αποτελεί από μόνη της μια μεγάλη επιτυχία για τον ελληνικό Παραολυμπιακό αθλητισμό».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Μάκης Καλαράς συμμετείχε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (2004), αλλά και σε αυτούς του Πεκίνου (2008). Το 2004 μάλιστα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο αγώνισμα της δισκοβολίας στην κατηγορία F54, ενώ στους Αγώνες του Πεκίνου είχε καταλάβει την 5η θέση!

Οι επιτυχίες για τον 37χρονο αθλητή δεν σταματούν εδώ. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Άσεν (2006) είχε ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου και πάλι στη δισκοβολία, ενώ το ίδιο είχε συμβεί ένα χρόνο νωρίτερα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Εσπο! Από το 2004 μέχρι το 2008 ήταν ρέκορντμαν Ευρώπης, ενώ από το 2010 αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα του και να ασχοληθεί με το αλπικό σκι, όπου και συμμετείχε σε σειρά Παγκοσμίων και Πανευρωπαϊκών αγώνων.

Για τον Μάκη Καλαρά μίλησε στον επίσημο ιστότοπο και ο προπονητής του Κώστας Ζιντζοβάς. «Ο Μάκης έχει βελτιωθεί. Παρουσιάζει μια σταθερότητα, ειδικά στο γιγαντιαίο σλάλομ. Στο σλάλομ έχει κάποιες δυσκολίες, επειδή τα όρια είναι πάρα πολύ υψηλά. Δυστυχώς δεν του δόθηκε η δυνατότητα να λάβει μέρος και στο Super G, αφού παρόλο που έχει τερματίσει σε τρεις αγώνες, η IPC έθεσε ως βασικό κριτήριο -λόγω και της ιδιαίτερα δύσκολης πίστας στο Sochi- οι αθλητές να έχουν πιάσει κάποιο όριο», ήταν τα πρώτα λόγια του ομοσπονδιακού προπονητή, ο οποίος γνωρίζει ότι τα δύο χρόνια εμπειρίας στο σκι δεν είναι αρκετά για να μπορέσει κάποιος να φτάσει σε υψηλό επίπεδο.

«Είναι αλήθεια ότι ο Μάκης δεν είναι φτασμένος αθλητής. Έχει δύο χρόνια που ασχολείται συστηματικά και αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως έχει φτάσει σε ικανοποιητικά όρια. Ψυχολογικά δείχνει έτοιμος για μια τέτοια διοργάνωση. Ξέρουμε ωστόσο εκ των προτέρων, ότι αυτοί οι Παραολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν σημαντικό κομμάτι της εμπειρίας που πρέπει να αποκτήσει για τη συνέχεια.

Στο γιγαντιαίο σλάλομ παρουσιάζει μια σταθερότητα. Εάν δείξει τον καλό εαυτό του, πιστεύω να πάει καλά. Ειδικά για το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται τη δεδομένη στιγμή. Από τη στιγμή που ο Μάκης θα αποκτήσει την εμπειρία από Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες, είναι σίγουρο ότι θα δει τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία ενόψει των προσεχών ετών.

Τα επόμενα χρόνια θα είναι πιο φυσιολογικά και θα μπορεί πλέον απρόσκοπτα να πιάσει τους επιθυμητούς του στόχους. Διότι είναι φυσικό ένας αθλητής να έχει στρες όταν βρίσκεται σε αγωνιστική περίοδο. Ο Μάκης πλέον γεμίζει αγωνιστικές εμπειρίες που θα του φανούν χρήσιμες από την επόμενη κιόλας ημέρα που θα φύγει από το Sochi. H Ελλάδα είναι παρούσα για τέταρτη φορά σε Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Με ικανοποιεί ιδιαίτερα ότι ο αθλητής μας είναι στο sit ski. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό αγώνισμα που μπορεί να τραβήξει κόσμο. Ειδικά με μπροστάρη τον Μάκη μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά με τον συγκεκριμένο τύπου σκι. «Γνωρίζουμε ότι οι πίστες είναι δύσκολες, αλλά και η ποιότητα του χιονιού είναι σκληρή.

Η κατάσταση χειροτερεύει από τη στιγμή που η πίστα είναι στρωμένη με τεχνητά χιόνια και χημικά (σ.σ. φωσφορική αμμωνία). Οι κλίσεις είναι οριακές σε πολλά σημεία της διαδρομής, ειδικά για το sit ski. Στην Ελλάδα δεν μπορέσαμε να δουλέψουμε με τέτοιες κλίσεις. Στην Ελβετία μπορέσαμε να δούμε ένα τέτοιο κομμάτι, αλλά πολύ μικρό.

Είναι γεγονός ότι ο Μάκης είναι ένας αθλητής με πολύπλευρα ταλέντα. Εκτός του ότι είναι ένας αθλητής πρότυπο, με ήθος και πάθος, που ξέρει να μάχεται και να βγαίνει νικητής μέσα από κάθε δυσκολία, αποτελεί και την καλύτερη βιτρίνα του χειμερινού Παραολυμπιακού αθλητισμού στην Ελλάδα.

Κάλλιστα θα μπορούσε να ήταν η βιτρίνα ολόκληρου του ελληνικού Παραολυμπιακού κινήματος. Είναι ένας άνθρωπος ζωντανός, με υψηλή αίσθηση χιούμορ, που ξέρει να κερδίζει τις εντυπώσεις απέναντι σε κάθε συνομιλητή. Αυτό τον κάνει ξεχωριστό».

Η ελληνική αποστολή θα αναχωρήσει για το Sochi μέσω Κωνσταντινούπολης την Κυριακή 2 Μαρτίου (21:40), ενώ οι Αγώνες θα διεξαχθούν από τις 7 μέχρι τις 16 Μαρτίου.