SOCHI – Figure Skating: Η Adelina Sotnikova «εκθρόνισε» την Yuna Kim

Sochi, ΡΩΣΙΑ–  Το καλλιτεχνικό πατινάζ χάρισε στη Ρωσία ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Adelina Sotnikova να ξεσηκώσει τους συμπατριώτες της που γέμισαν και πάλι το Iceberg Skating Palace.

Μπορεί οι Ρώσοι να περίμεναν, εκτός από την 17χρονη και την Yulia Lipnitskaya, όμως η 15χρονη υπέπεσε σε λάθη τόσο στο σύντομο, όσο και στο ελεύθερο πρόγραμμα καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση.

Η Sotnikova παρουσίασε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα το οποίο περιλάμβανε ένα τριπλό Lutz κι ένα τριπλό toeloop, αλλά και ένα εντυπωσιακό διπλό Axel, σε συνδυασμό τεσσάρων αλμάτων υπό τους ήχους του «Introduction et Rondo Capriccioso» του Camille Saint-Saens.

Το 149.95 ήταν νέο προσωπικό ρεκόρ για την 17χρονη, η οποία με σύνολο 224.59 βαθμούς χάρισε στη χώρα της το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες στην κατηγορία των γυναικών.

«Κέρδισα! Το χρυσό μετάλλιο είναι δικό μου!», δήλωσε η Sotnikova. «Δεν το πιστεύω. Πριν από δύο χρόνια είχα πολύ κακές εμφανίσεις σε όσες διοργανώσεις συμμετείχα. Δεν ήξερα τι χρειαζόταν για να φτάσω στην επιτυχία. Τώρα όμως γνωρίζω τι μπορώ να κάνω».

Η νικήτρια στο σύντομο πρόγραμμα και «χρυσή» ολυμπιονίκης στο Βανκούβερ, Yuna Kim προσπάθησε να κάνει και πάλι το ίδιο όμως, παρά το πολύ ωραία εκτελεσμένο πρόγραμμά της δεν τα κατάφερε.

Χόρεψε το πανέμορφο «Adios Nonino» του Astor Piazzolla και προσγειώθηκε αρκετά καλά στα έξι τριπλά άλματα που επιχείρησε, περιλαμβανομένων κι ενός τριπλού Lutz, αλλά και ενός τριπλού toeloop.

Οι 144.19 βαθμούς που συγκέντρωσε προστέθηκαν στους 74.92 του σύντομου προγράμματος και με σύνολο 219.11 κατέλαβε την δεύτερη θέση. «Το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι συμμετείχα σε αυτούς του Ολυμπιακούς Αγώνες», θα πει η Kim. «Ήταν οι τελευταίοι μου Ολυμπιακοί Αγώνες και χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι εδώ. Ήμουν η τελευταία που βγήκε στην πίστα και δεν είχα δει τα υπόλοιπα κορίτσια. Είμαι πολύ ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα καθώς δεν έκανα λάθη».

Τα επτά τριπλά εξαιρετικά άλματα υπό τους ήχους του «Bolero» χάρισαν στην παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2012, Carolina Kostner το χάλκινο μετάλλιο. Η πολύ καλή κατάσταση που βρισκόταν η Ιταλίδα φάνηκε από το σύντομο πρόγραμμα.

Αλάνθαστη, εντυπωσιακή παρουσία, προσεγμένες κινήσεις, εξαιρετική χορογραφία. Σαφώς μια πολύ καλύτερη παρουσία από το πρόσφατο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Το 142.61 ήταν νέο προσωπικό ρεκόρ, ενώ το συνολικό 216.73 της χάρισε το χάλκινο μετάλλιο το πρώτο τόσο για την ίδια όσο και για τη χώρα της!

«Χρειάστηκε πάρα πολύ δουλειά για να φτάσω μέχρι εδώ», τόνισε σε δηλώσεις της η Ιταλίδα. «Πολλά σκαμπανεβάσματα, πολύ πόνος, αλλά στο τέλος το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα. Είναι κάτι που λέω συνέχεια στον εαυτό μου, ότι όλα είναι δυνατά πάντα όμως με σκληρή δουλειά».

Στην τέταρτη θέση βρέθηκε η Αμερικανίδα Gracie Gold με συνολική βαθμολογία 205.53, ενώ στην πέμπτη, όπως αναφέραμε και παραπάνω, το μεγαλύτερο ταλέντο της Ρωσίας η 15χρονη Yulia Lipnitskaya με 200.57.

Η ολυμπιονίκης στο ομαδικό, έκανε λάθη στο σύντομο πρόγραμμα όπου και κατέλαβε την πέμπτη θέση (65.23). Στο ελεύθερο ακολούθησαν, άλλες δύο άτυχες στιγμές οι οποίες κόστισαν αρκετούς βαθμούς.

Το αδύνατο πήγε να κάνει η Mao Asada (Ιαπωνία) η οποία μετά από το καταστροφικό σύντομο πρόγραμμα (55.51) που την έφερε στην 16η θέση, στο ελεύθερο η Asada ήταν πραγματικά εκπληκτική. Είχε την τρίτη καλύτερη επίδοση με 142.71, όμως δεν της έφτασε για να «χωθεί» στο βάθρο και με σύνολο 198.22 βαθμούς κατέλαβε την έκτη θέση.