SOCHI – Η…επιπολαιότητα του Svendsen λίγο έλειψε να του κοστίσει το χρυσό!

Sochi, ΡΩΣΙΑ–  Μετά από δύο συνεχόμενες αναβολές και μία 15λεπτη (λίγο πριν την εκκίνηση) ξεκίνησε το αγώνισμα των 15χλμ. μαζικής εκκίνησης των ανδρών. Οι καιρικές συνθήκες δεν είχαν καμία σχέση με αυτές στην αρχή των Αγώνων. Μπορεί η ομίχλη να έπεσε, όμως επικρατούσε έντονη χιονόπτωση καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα γεγονός που επηρέασε τους αθλητές.

Στην πρώτη επίσκεψη στο στάδιο είδαμε 13 αθλητές να μπαίνουν μαζί για τις πρώτες πέντε βολές σε πρηνηδόν θέση. Ανάμεσά τους οι Svendsen, Beatrix, Leguellec και Moravec, οι οποίοι έφυγαν με το απόλυτο (5/5).

Όλοι εκτός από τον Martin Fourcade, που έχασε μία με αποτέλεσμα να εκτελέσει ποινή 150 μέτρων, δίνοντας την αίσθηση ότι δεν θα είναι και ο καλύτερος αγώνας της καριέρα του.

Στην δεύτερη επίσκεψη στο σκοπευτήριο οι αθλητές…συρρικνώθηκαν στους πέντε με τον Svendsen να συνεχίσει να είναι εύστοχος, όπως και οι Moravec και Beatrix, με τον Fourcade να βρίσκεται στην 10η θέση με διαφορά 22.0 δευτερόλεπτα στο μισά της διαδρομής.

Η διαφορά αυτή μειώθηκε από τον Γάλλο ο οποίος είχε να αντιμετωπίσει πλέον και την πίεση του Bjorndalen ο οποίος είχε χάσει στην αρχή δύο βολές, όμως από εκεί και πέρα έκανε μία εντυπωσιακή προσπάθεια φτάνοντας στο δεύτερο γκρουπ.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Νορβηγός από τα 16.1 δευτερόλεπτα που ήταν πίσω από την κορυφή, στα περίπου 8.0χλμ. διαδρομής, στα 10.8χλμ. είχε ρίξει τη διαφορά στα 6.9!

Στην τελευταία επίσκεψη στο στάδιο ο Martin Fourcade εκτέλεσε εντυπωσιακά γρήγορα και εύστοχα., αφήνοντας δεύτερο και τρίτο τους Moravec και Svendsen οι οποίοι είχαν κι αυτοί το απόλυτο, αλλά ήταν σαφώς πιο αργοί από τον Γάλλο.

Η κατάσταση δεν άλλαξε 1.200μ. πριν από το φινάλε με τον Fourcade να είναι έτοιμος να πανηγυρίσει το τρίτο χρυσό μετάλλιο σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ωστόσο, ο Svendsen με αντεπίθεση διαρκείας κατάφερε να προσπεράσει τόσο τον Moravec όσο και τον Fourcade πηγαίνοντας πλέον προς τη γραμμή του τερματισμού.

Ο Νορβηγός λίγα μέτρα από τη γραμμή του τερματισμού υψώνει τα χέρια πανηγυρίζοντας για τη νίκη του, χωρίς όμως να δει τον Fourcade που ερχόταν με μεγάλη ταχύτητα από πίσω του.

Ο Γάλλος πρότεινε το πόδι του για να «κλέψει» τη νίκη από τον Svendsen ο οποίος όμως κατάφερε να επικρατήσει, αν και χρειάστηκε στο τέλος τη βοήθεια του photo finish το οποίο επιβεβαίωσε τη νίκη του Νορβηγού.

«Είχα τον έλεγχο», θα πει ο Svendsen. «Είδα ότι ο Martin ερχόταν από πίσω μου, όμως ήμουν σε πλεονεκτική θέση και πήρα τη νίκη ακόμα και στο photo finish. Γενικά, ήταν ένας πολύ δύσκολος αγώνας υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Συνηθίζω να ξεκινάω αργά έτσι ώστε να έχω δυνάμεις για τους τελευταίους γύρους. Ακόμα κι όταν οδηγούσα την κούρσα ήμουν αρκετά χαλαρός χωρίς να τα δίνω όλα. Είμαι πολύ χαρούμενος για το χρυσό μετάλλιο».

«Δεν υπήρχε καμία στρατηγική», δήλωσε εξουθενωμένος ο Fourcade. «Ήταν ένας πολύ αμφίρροπος αγώνας. Στην αρχή πέρασα τον Emil, μετά με πέρασε αυτός και μετά προσπάθησα να πάρω το χρυσό. Ωστόσο δεν τα κατάφερα. Το κατάφερε ο Emil τον οποίο συγχαίρω για τη μεγάλη του προσπάθεια. Του άξιζε ένα χρυσό καθώς έχει προσφέρει πολλά στο δίαθλο».

Ο Emil Helge Svendsen τερμάτισε σε 42:29.1, όπως και ο Fourcade, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε ο εξαιρετικός Ondrej Moravec που είχε διαφορά 13.8 δευτερόλεπτα και συνολικό χρόνο 42:42.9 έχοντας το 20/20 βολές.

Την τέταρτη θέση κατέκτησε ο Σλοβένος Jakov Fak με χρόνο 42:57.2 και δύο χαμένες βολές, ενώ στην πέμπτη βρέθηκε ο Ρώσος Evgeniy Garanichev με 43:25.3 και ποινή 450 μέτρων.

Την πρώτη εξάδα συμπλήρωσε ο Σουηδός Fredrik Lindstroem έχοντας χρόνο 43:30.5 και δύο χαμένες βολές. Το καταστροφικό τελευταίο πέρασμα από το σκοπευτήριο «πλήρωσε» ο Νορβηγός Ole Einar Bjoerndalen ο οποίος έχασε τέσσερις βολές(!) και με συνολική ποινή 900 μέτρων (!) πλασαρίστηκε στην 22η θέση.