Snooker – Με βαριά τιμωρία κινδυνεύει ο Stephen Lee στη μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς στο snooker

Η πιο μαύρη σελίδα γράφεται αυτές τις μέρες στο snooker με τον Stephen Lee να κρίνεται ένοχος για τη συμμετοχή του σε στημένους αγώνες τόσο το 2008, όσο και το 2009, συμπεριλαμβανομένου και ενός αγώνα στα πλαίσια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος!

Ο 38χρονος και πρώην νούμερο 5 στην παγκόσμια κατάταξη αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, ωστόσο η Παγκόσμια Ομοσπονδία (WPBSA) ανάφερε ότι τουλάχιστον 40.000 λίρες έχουν κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό της συζύγου του Laura, θέτοντας παράλληλα τον Lee σε διαθεσιμότητα από τον Οκτώβριο του 2012.

Την ετυμηγορία ακολούθησε μια ανεξάρτητη δίκη στο Bristol (έδρα της WPBSA) με τον πρόεδρό της Jason Ferguson να υπογραμμίζει σε δηλώσεις του ότι «το μέλλον του Stephen Lee στο άθλημα είναι δυσοίωνο, καθώς αναμένεται να του επιβληθούν σοβαρές ποινές».

Τα «στημένα» παιχνίδια

Το δικαστήριο απεφάνθη ότι ο 38χρονος έχασε εσκεμμένα στους αγώνες απέναντι στους Ken Doherty και Marco Fu στο Grand Prix της Μάλτας (2008), ενώ συμφώνησε να χάσει στο πρώτο frame από τους Stephen Hendry και Mark King στο UK Championship (2008). Επίσης ο Lee έχασε με προκαθορισμένο σκορ από τον Neil Robertson και πάλι στο Grand Prix της Μάλτας (2008) και από τον Mark Selby στο China Open της ίδιας χρονιάς.

Με τον ίδιο τρόπο ο Lee φέρεται να ηττήθηκε και από τον Ryan Day στον πρώτο γύρο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος το 2009 με 10-4! Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το αν οι παραπάνω παίκτες γνώριζαν τις κινήσεις του 38χρονου.

«Είναι η μεγαλύτερη και χειρότερη υπόθεση διαφθοράς στο άθλημα του snooker που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ» δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ο πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου της WPBSA Nigel Mawer.

«Ο Stephen Lee είχε επαφές με τρεις διαφορετικές ομάδες που στοιχημάτιζαν σε πολλαπλές πλατφόρμες στα ακριβή σκορ και διακύμανση των frames στα τουρνουά που λάμβανε μέρος.

Βέβαια, η χειρότερη περίπτωση είναι αυτή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, καθώς το να σκεφτεί κάποιος να προκαθορίσει το σκορ σε μια τέτοια διοργάνωση είναι τουλάχιστον σοκαριστικό».

Πετυχημένα στοιχήματα…

Η Sports Resolutions, μια ανεξάρτητη αρχή που ειδικεύεται στα θέμα της διαιτησίας των αθλημάτων, ανέφερε σε έκθεσή της ότι τα συγκεκριμένα στοιχήματα των επτά αγώνων ήταν «ιδιαίτερα επιτυχή».

Η μια ομάδα του Lee κέρδισε πάνω από 60.000 λίρες και η άλλη 35.000 λίρες μόνο μέσω διαδικτύου, παρά το γεγονός ότι τα νούμερα αυτά είναι πολύ μεγαλύτερα αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα των ειδικών στοιχημάτων και τις αποδόσεις αυτών.

Σύμφωνα με την WPBSA από τα παραπάνω κέρδη 40.000 λίρες κατατέθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό της συζύγου του Lee, από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο του 2009, ενώ έχουν ήδη γνωστοποιηθεί και καταθέσεις μικρότερων ποσών των 600, 1.000 και 2.000 λιρών, πάντα μέσα από το διαδίκτυο, χωρίς να υπάρχουν ακόμα στοιχεία από πληρωμές σε μετρητά.

Ryan Day: Είμαι σοκαρισμένος!

Την έκπληξη του εξέφρασε ο Ουαλός Ryan Day μετά από την δημοσίευση ότι συμμετείχε σε στημένο αγώνα κόντρα στον Stephen Lee στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2009.

«Δεν είχα την παραμικρή ιδέα και δεν κατάλαβα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ότι κάτι δεν πάει καλά», είπε το νούμερο 27 στον κόσμο. «Πρόκειται για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα! Τη ναυαρχίδα του snooker, που όταν φτάσεις εκεί το μόνο που σ’ ενδιαφέρει είναι η συγκεκριμένη διοργάνωση και τίποτα άλλο. Δεν φανταζόμουν σε καμία περίπτωση ότι μπορεί να συνέβη κάτι τέτοιο».

Όσο για το μέγεθος της ποινής του Lee δήλωσε: «Αφού έχει κριθεί ένοχος για επτά παιχνίδια, βάσει προηγούμενων αποφάσεων, θεωρώ ότι ο χρονικός αποκλεισμός του θα είναι αρκετά μεγάλος».

Ιδιαίτερα αυστηρός ήταν και ο Judd Trump (νούμερο 3 στον κόσμο), ο οποίος τόνισε ότι οποιοσδήποτε παίκτης κρίνεται ένοχος για «στήσιμο» αγώνων θα πρέπει να τιμωρείται με ισόβιο αποκλεισμό!

«Αν κάποιος κριθεί ένοχος μετά από μια τόσο σοβαρή κατηγορίας πρέπει να απομακρύνεται άμεσα από το snooker! Τέτοιες πράξεις δεν χωρούν, όχι μόνο στο δικό μας, αλλά σε κανένα άθλημα, καθώς καταστρέφουν τον αθλητισμό. Απομακρύνουν τους χορηγούς και μειώνουν τα έσοδα των αγώνων και ο κόσμος αρχίζει να βλέπει το άθλημα με διαφορετικό μάτι. Για τους παραπάνω λόγους θεωρώ ότι οι ένοχοι θα πρέπει να τιμωρούνται με ισόβιο αποκλεισμό».

Η…αμαρτωλή λίστα

Εκτός του Stephen Lee δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν βρεθεί ένοχοι για «στημένους» αγώνες στο άθλημα του snooker. Πιο πρόσφατο το παράδειγμα του Joe Jogia, ο οποίος αποκλείστηκε για δύο χρόνια τον Ιούλιο του 2012 μετά από έρευνα για ύποπτα παιχνίδια σε αγώνες που είχε λάβει μέρος.

Ο Αυστραλός Quinten Hann το 2006 τιμωρήθηκε με οκταετή αποκλεισμό καθώς κατηγορήθηκε για «στημένα» παιχνίδια, ύστερα από τον ισχυρισμό τοπικής εφημερίδας, για το γεγονός ότι αποδέχθηκε να χάσει σε αγώνα του China Open.

Κι ενώ ο Hann παραμένει σε διαθεσιμότητα, ο Peter Fransisco, από τη Ν. Αφρική, έχει επιστρέψει στο snooker, αλλά σε χαμηλότερες κατηγορίες, μετά από τον αποκλεισμό του για πέντε χρόνια, λόγω «στημένων» παιχνιδιών από το 1995, με πιο σημαντικό αυτό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, κόντρα στον Jimmy White και την προκαθορισμένη ήττα του Fransisco με 10-2.

Το tweet του O’Sullivan που άναψε φωτιές…

Κι ενώ αναμένεται η τιμωρία του Stephen Lee, ο πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Ronnie O’ Sullivan φρόντισε να ρίξει περισσότερο «λάδι στη φωτιά» μέσω του λογαριασμού στο twitter. Ο Άγγλος τοποθετήθηκε για το θέμα γράφοντας ότι «Έχω ακούσει ότι υπάρχουν αρκετοί παίκτες που “στήνουν” παιχνίδια στο snooker. Απλά τον Steve Lee έτυχε να τον πιάσουν».

Η απάντηση από την Ένωση του Παγκοσμίου Snooker (WSA) δια στόματος του Προέδρου Barry Hearn ήταν άμεση: «Παίρνουμε αυτού του είδους τους ισχυρισμούς πολύ σοβαρά. Έχουμε ζητήσει ήδη από τον Ronnie (O’Sullivan) να μας εξηγήσει τις ακριβώς εννοεί και να μας παραθέσει κάθε πληροφορία που γνωρίζει για «στημένα» παιχνίδια, αλλά και σε ποιους παίκτες αναφέρεται.

Είναι εντελώς απαράδεκτο και επιζήμιο για το άθλημα ένα σχόλιο σαν κι αυτό χωρίς να έχει ενημερωθεί πρώτα το συμβούλιο και οι απαραίτητοι φορείς. Από τη πλευρά μας δεν θα προβούμε σε άλλη δήλωση μέχρι το θέμα αυτό να διερευνηθεί περαιτέρω».

Την ανησυχία του, αλλά και τον προβληματισμό των χορηγών που στηρίζουν το snooker, εξέφρασε και ο πρόεδρος της WPBSA Jason Ferguson, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τους ισχυρισμούς του O’ Sullivan «ανοησίες». «Έχουμε μεγάλα συμβόλαια με αρκετούς χορηγούς οι οποίοι ανησύχησαν με το σχόλιο του O’ Sullivan. Όλοι μας έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά για να κρατήσουμε το snooker “καθαρό”.

Όταν κάποιος σχολιάζει με τον πλέον ανόητο τρόπο και υπαινίσσεται κάτι τόσο σοβαρό, δείχνει ότι υποτιμάει αυτή τη δουλειά που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια και το πιο σοβαρό είναι ότι αυτός δεν είναι ο οποιοσδήποτε, αλλά ο παγκόσμιος πρωταθλητής μας».

Σήμερα το μεσημέρι  ο εκπρόσωπος Τύπου της WPBSA ανακοίνωσε με δήλωση του στα ΜΜΕ, ότι η απόφαση για την τιμωρία του Stephen Lee θα ανακοινωθεί αύριο από τον ανεξάρτητο Δικαστή που έχει αναλάβει την υπόθεση, Adam Lewis QC.