OSN blog – WGM 2013: Fit fun and for ever young!

Οι παρακαταθήκες και οι περγαμηνές από τους 7ους Παγκόσμιους Αγώνες στο Σύδνεϋ το 2009 επισφράγισαν το τότε τόλμημα, αλλά τα απώτερα όνειρα ήρθε να τα υπενθυμίσει και το ημερολόγιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Σκοποβολής (ISSF) για το 2013.

Και έτσι η Πηνελόπη Τσαντούλα έδωσε το παρόν στο «Poligono Tiro a Segno Nazionale», δηλαδή στο αρχαιότερο αθλητικό κέντρο της Ιταλίας, στο Σκοπευτήριο του Τορίνο του 1837!

Αιτία η συμμετοχή της στους 8ους World Masters Games που έγιναν στην πρωτεύουσα του Πιεμόντε, για αθλητές ηλικίας άνω των τριάντα ετών, σε έναν θεσμό που δικαιωματικά κατέχει τον τίτλο του πολυπληθέστερου πολυαθλητικού γεγονότος στην ιστορία των σπορ.

Ετοιμοπόλεμη λοιπόν στην προβλήτα του νέου λιμένα της Πάτρας και σημειολογικά ο γιγαντισμός του «Hellenic Spirit» της ΑΝΕΚ να εμψυχώνει. Αναμφισβήτητα σε δύσκολους καιρούς το Ελληνικό Πνεύμα είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά, στοιχείο αυταπόδεικτο και απόλυτα αληθινό…

Μεσημέρι την επομένη ο κατάπλους στο ιταλικό λιμάνι της Ανκόνα και πρόσω ολοταχώς τώρα για τα βορειοδυτικά ακρότατα της Ιταλίας, πέρα στην ανάσα των Άλπεων.

Τα πολύχρωμα αεροπανό  των World Masters Games – Torino 2013 βρίσκονται παντού και η σκέψη συνειρμικά ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, στο 2004 της ευμάρειας και της καθολικής κοινωνικής ευεξίας…

Πρώτη προτεραιότητα το Πάρκο Βαλεντίνο, όπου και το Πολυκέντρο των Αγώνων, για τις κάρτες διαπίστευσης και την ένταξη σε αυτό το φεστιβάλ ζωής και εκρηκτικού ενθουσιασμού.

Σειρά είχε η γνωριμία με τα πεδία βολής, ο εγκλιματισμός, η παράδοση για φύλαξη των όπλων, η προσαρμογή στις εγκαταστάσεις και η επαφή με συναθλητές και συναθλήτριες από την Αυστραλία, την Αργεντινή, το Τρινιντάντ, φίλοι και φίλες από το Σύδνεϋ του 2009.

Οι παγκόσμιοι αγώνες «World Masters Games» τελούνται ανά τετραετία και από το 1985 με αφετηρία το Τορόντο, αυτή η λαμπρή γιορτή δίνει την ευκαιρία σε πραγματικά ερασιτέχνες αθλητές να χαρούν αυτό που πιστεύουν, δηλαδή τη συμμετοχή σε ένα παγκόσμιο αθλητικό γεγονός, που φυσικά δεν προκαλεί συναγερμό στα πλανητικά ΜΜΕ, αλλά που τους δίνει το δικαίωμα να εκπέμψουν το δικό τους μήνυμα «Fit, Fun & Forever Young», δηλαδή να έχεις σωματική και ψυχική ευεξία, ώστε να είσαι για πάντα νέος!

Απίστευτα φωτεινά τα πάντα στο διάστημα 2-11 Αυγούστου, αφού χιλιάδες από πανέμορφους ανθρώπους στη ψυχή και την έκφραση, απόλαυσαν τη συμμετοχή τους στους αγώνες, όπως και την απύθμενη διάθεση των διοργανωτών και την ετοιμότητα 5.000 εθελοντών!

Εδώ πραγματικά συγκλίνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ψυχοκινητική φύση των ανθρώπων, «σπορ για τη ζωή, σπορ για όλους»… Πρώην ολυμπιονίκες και «υπερήλικα θαύματα», σφράγισαν με την παρουσία τους την αναγκαιότητα της φυσικής δραστηριότητας για τις ατομικές και κοινωνικές ανάγκες των πολιτών του κόσμου μας.

Το Τορίνο το 2015 θα είναι η αθλητική πρωτεύουσα της Ευρώπης και η μεγαλειώδης παρέλαση των σημαιών και του πλήθους των αθλητριών και αθλητών πλημμύρισε το ιστορικό κέντρο της πόλης. Ενθουσιασμός απίστευτος, εμφανίσεις ομάδων από διάφορα κράτη για όσκαρ φαντασίας και το κυριότερο δεν πίστευες ότι μπορεί να υπάρχει διάχυτο στον πλανήτη ένα πανίσχυρο αθλητικό κίνημα, δυστυχώς παντελώς άγνωστο στην πατρίδα μας, αναγνωριζόμενο και υποστηριζόμενο φυσικά από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή…

Μπάντες, λάβαρα, επίσημοι και προσωπικότητες, να δίνουν το στίγμα και να διατρανώνουν το δικαίωμα στη χαρά από την άσκηση και τον συναγωνισμό, σε ολόκληρο το φάσμα της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

Τριάντα τα διάφορα αθλήματα, η Πηνελόπη ήταν η μοναδική εκπρόσωπος της σκοποβολής από τη χώρα μας και η ελληνική σημαία γέμισε πάλι τις γιγαντοοθόνες, όπως πριν τέσσερα χρόνια στην Αυστραλία, τότε που κατέκτησε ένα χρυσό στο αεροβόλο πιστόλι και ένα ασημένιο μετάλλιο στο πυροβόλο πιστόλι.

Διήμερες και διπλές οι προπονήσεις στα πεδία βολής για να ακολουθήσουν και οι δύο αγωνιστικές ημέρες. Ένταση και συγκέντρωση στο κόκκινο, αλλά στο τέλος η ατμόσφαιρα των τελετών απονομής μεταλλίων είχε χρυσίζουσα χροιά για την Πηνελόπη!

Πολλές οι επώνυμες προσωπικότητες και ιδιαίτερα βαριά τα εύσημα των ένστολων παρευρισκομένων. Όμως αυτό που σφράγισε με τον καλύτερο τρόπο την προσπάθειά της, ήταν που ανακοινώθηκε δύο φορές το «…and the World Masters Games winner of the gold medal representing Greece, is Pinelopi Tsantoula!»

Και απόλυτα αυθόρμητες οι επευφημίας «Viva Grecia» από όλους, Ιταλούς και μη. Και ίσως το επιστέγασμα αυτού που τόλμησε και επανέλαβε η Πηνελόπη, το χειροφίλημα από τον Στρατηγό και Διοικητή των Καραμπινιέρων του Τορίνο!

Σε ένα απίστευτο πολυεθνικό περιβάλλον σφραγίστηκε η αλήθεια του ότι ο αθλητικός συναγωνισμός έχει ουσία και οντότητα σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Η αναγκαιότητα ανάλογων διοργανώσεων, μικρότερης φυσικά εμβέλειας σε ετήσια βάση, γίνεται πράξη εδώ και πολλά χρόνια σε άλλες χώρες και φυσικά οι αγώνες των Masters όλο και θα πληθύνονται.

Ραντεβού λοιπόν το 2017 στο Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, αφού η πρόκληση για υπέρβαση ορίων και νέες κατακτήσεις, ποτέ δεν τελειώνει… «Everlasting Passion» λοιπόν το σλόγκαν των αγώνων, αιώνια πάθος για αυτά που πιστεύεις, για αυτά που αγωνίζεσαι, για αυτά που ονειρεύεσαι…

Επί ελληνικού εδάφους τώρα, όπου το Σαββατοκύριακο, 7-8 Σεπτεμβρίου 2013, στη Σπάρτη έγιναν δύο μεγάλοι αγώνες. Ο πρώτος ο επετειακός ήταν αφιερωμένος στη μνήμη των τριών ηρώων αξιωματικών του Πολεμικού μας Ναυτικού, που έπεσαν με το ελικόπτερο στα Ίμια το 1996. Ο δεύτερος αγώνας ήταν το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, όλοι οι αγώνες στα πυροβόλα πιστόλια και σε απόσταση25 μέτρων.

Η Πηνελόπη κατετάγη πρώτη και με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες γυναίκες (Αστυνομία, Λιμενικό, Στρατός, Αεροπορία κλπ.) Το καλύτερο όμως ήταν η τιμητική πλακέτα που της απένειμε ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Δαβάκης, για την τεράστια επιτυχία της στο Τορίνο, να είναι δηλαδή και για την επόμενη τετραετία η παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ηλικιακή κατηγορία της και στο Αεροβόλο Πιστόλι10 μέτρωνκαι στο Πυροβόλο Πιστόλι Sport Women25 μέτρων!

Αλέξανδρος Τσαντούλaς
Καθηγητής Φυσικής-Δημοσιογράφος