OSN blog – Όλα έτοιμα για την 125η συνεδρίαση της ΔΟΕ

Από αύριο (7.09) και μέχρι την Κυριακή (10.09) τα βλέμματα όλου του ολυμπιακού αθλητισμού θα είναι στραμμένα στο ξενοδοχείο Hilton Buenos Aires όπου θα πραγματοποιηθεί η 125η συνεδρίαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η ατζέντα των «Αθανάτων» περιλαμβάνει τρία πολύ κρίσιμα θέματα τα οποία αφορούν την πόλη που θα αναλάβει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2020, τα νέα αθλήματα τα οποία θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα και την εκλογή του νέου προέδρου μετά από την ανακοίνωση της αποχώρησης του Jacques Rogge.

Οι υποψήφιες πόλεις

Η πρώτη μεγάλη απόφαση που θα κληθούν πάρουν τα μέλη της ΔΟΕ είναι για το ποια χώρα θα αναλάβει να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Ως γνωστό οι τρεις πόλεις που έχουν «προκριθεί» είναι το Τόκιο, η Μαδρίτη και η Κωνσταντινούπολη, οι οποίες άφησαν πίσω τους το Μπακού (Αζερμπαϊτζάν), τη Ντόχα (Κατάρ) και τη Ρώμη (Ιταλία), η οποία όμως είχε αποσύρει το φάκελό της λόγω έλλειψης της υποστήριξης από την ιταλική κυβέρνηση.

Θυμίζουμε, ότι για να εκλεγεί μια πόλη θα πρέπει να λάβει πάνω από το 50% της επιτροπής. Σε διαφορετική περίπτωση η πόλη η οποία θα έχει το μικρότερο ποσοστό εκλογής θα «αποκλείεται» και στη συνέχεια θα υπάρξει ένας δεύτερος γύρος ανάμεσα στις δύο πόλεις που έχουν απομείνει. Αυτή που θα πάρει το μεγαλύτερο ποσοστό, μετά και από τη δεύτερη ψηφοφορία θα λάβει και το χρίσμα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Δικαίωμα ψηφοφορίας δεν έχουν πέντε μέλη της επιτροπής Tsunekazu Takeda (Ιαπωνία), Juan Antonio Samaranch Salisachs (Ισπανία), Jose Perurena (Ισπανία) και Ugur Erdener (Τουρκία) για ευνόητους λόγους, όπως και ο πρόεδρος της ΔΟΕ Jacques Rogge.

Χάνει έδαφος η Κωνσταντινούπολη…

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η μεγάλη μάχη για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων θα δοθεί ανάμεσα σε Τόκιο και Μαδρίτη, καθώς η Κωνσταντινούπολη μάλλον χάνει έδαφος λόγω των αναταραχών που έπληξαν πρόσφατα την πρωτεύουσα της Τουρκίας.

Από την άλλη μεγάλη ανησυχία υπάρχει και για την περίπτωση της Ιαπωνίας, αφού υπάρχουν φόβοι για την αύξηση εκπομπών ραδιενέργειας έπειτα από το σεισμό της 11ης Μαρτίου του 2011 στην Ιαπωνία, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή τριών αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού Fukushima.

Τα παραπάνω γεγονότα δίνουν ένα μικρό προβάδισμα στη Μαδρίτη κάτι που επιβεβαιώνει και ο Γερμανός καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και πρώην κωπηλάτης, Wolfgan Maenning σε δηλώσεις του στην Huffington Post:

«Θεωρώ ότι η Μαδρίτη θα κάνει τη μεγάλη έκπληξη. Έχω έρθει σε επαφή με δύο αρμόδιους εκπροσώπους εθνικών ομοσπονδιών, οι οποίοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί σε Συρία και Ιράκ. Προβληματισμός υπάρχει και για το Τόκιο, λόγω Fukushima με αποτέλεσμα η Μαδρίτη να έχει ελαφρό προβάδισμα για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι Μαδρίτη και Τόκιο είναι οι δύο επικρατέστερες πόλεις στις προβλέψεις, ενώ η Κωνσταντινούπολη δείχνει να χάνει έδαφος, αν και η προσωπική μου άποψη είναι ότι η Κωνσταντινούπολη θα είχε το μεγαλύτερο όφελος από τις άλλες δύο υποψήφιες, καθώς είναι μια πόλη με μεγάλη ιστορική αξία για την Ευρώπη και παράλληλα θα της δοθεί η ευκαιρία να οργανωθεί καλύτερα, τομέα στον οποίο μειονεκτεί σε σχέση με  Μαδρίτη και Τόκιο».

Οι μεγάλες διοργανώσεις των τριών πόλεων

Η Μαδρίτη θα είχε την ανάληψη στα χέρια της αν η εκλογή εξαρτιόνταν από τον αριθμό μεγάλων διοργανώσεων που είχε αναλάβει στο παρελθόν η κάθε πόλη. Η ισπανική πρωτεύουσα έχει φιλοξενήσει 40 περίπου μεγάλες διοργανώσεις, ποτέ όμως Ολυμπιακούς Αγώνες. Αναλυτικά η Μαδρίτη έχει αναλάβει τις εξής διοργανώσεις: World Cup (1982 τελικός), Champions League (1957, 1969, 1980, 2010), Europa League (1985, 1986), FIBA Eurobasket (2007), Eurohockey (1974), European Judo Championships (1965, 1973, 1981), UCI Road World Championship (2005), European Karate Championships (1983, 1986), World Taekwondo Championships (2005), World Cup in Athletics (2002), European Aquatics Championships (2004), European Nations Cup (1964), Volleyball World League (2003), European Athletics Indoor Championships (1968, 1986, 2005), UCI Mountain Bike World Cup (κάθε χρόνο), WTA Tour Championships (κάθε χρόνο από το 2006), International Badminton Tournament (κάθε χρόνο), World Aquatics Championships (1986), FIBA World Championships (1986, 2014).

Από την πλευρά του το Τόκιο έχει μεγαλύτερη εμπειρία από Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς έχει διοργανώσει την ολυμπιάδα του 1964, αλλά και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 και του 1998. Επίσης έχει συνδιοργανώσει με τη Ν. Κορέα, το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2002, φιλοξένησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής το 2011 και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τζούντο το 2010, ενώ θα διοργανώσει και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράγκμπι το 2019.

Η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που φιλοξένησε η Κωνσταντινούπολη ήταν ο τελικός του UEFA Champions League το 2005. Από εκεί και πέρα ακολούθησε ο τελικός του UEFA Cup (2009) και το FIFA U-20 World Cup (2013). Στην Πόλη έχουν φιλοξενηθεί επίσης το FIBA World Championship (2010), Basket Euroleague (2012), FINA World Swimming Championships 25m. (2012), IAAF World Indoor Championships in Athletics (2012), ενώ του χρόνου θα διεξαχθεί και το FIBA World Championship Women.

Τι δείχνουν τα γραφεία στοιχημάτων

Το Τόκιο φαντάζει ως το μεγάλο φαβορί για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 βάσει των αποδόσεων των μεγαλύτερων γραφείων στοιχημάτων του εξωτερικού. Η νίκη του Τόκιο εκτιμάται, μια μέρα πριν από την απόφαση της ΔΟΕ, από 1.55 μέχρι 1.97, την ίδια ώρα που οι τιμές τις Μαδρίτης κυμαίνονται από 2.25 μέχρι 3.75. Αρκετά ψηλά δίνεται η τιμή για τη νίκη της Κωνσταντινούπολη με τις τιμές να κυμαίνονται από 4.00 μέχρι 6.00.

Οι αποδόσεις αυτές που φέρνουν στην πρώτη θέση το Τόκιο έγκειται στις ιαπωνικές κατασκευαστικές εταιρίες, αλλά και στην εταιρείες ακίνητης περιουσίας. «Οι δείκτες των μετοχών που σχετίζονται με την ανάπτυξη έχουν σημαντική άνοδο λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων», τόνισε ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Παγκοσμίων Οικονομικών Ερευνών της Okasan,  Takashi Kusaki.

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζεται και στις εταιρείες ηλεκτρονικών όπως οι Sony Corp. και Panasonic Corp. που είναι πολύ πιθανόν να ωφεληθούν από την παροχή οθονών σε γήπεδα και μπαρ. Ήδη η Sony Corp. έχει διπλασιάσει το κέρδη της, ενώ η Panasonic έχει κέρδη +76% από το περσινό έτος. Στα ίδια βήματα βαδίζει και η εταιρεία κατασκευής χρονομέτρων Seiko Epson Corp. που είδε τα κέρδη να «εκτοξεύονται».

Η μάχη της Πάλης…

Μια μέρα μετά (08.09) από την ανακοίνωση της ανάληψης της πόλης που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, η ΔΟΕ θα αποφασίσει για το νέο άθλημα το οποίο θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των Αγώνων.

Τα αθλήματα Μπέιζμπολ/Σόφτομπολ, Σκουός και Πάλι είναι αυτά που θα «μονομαχήσουν» καθώς μόνο ένα από αυτά θα μπει στο πρόγραμμα.

Η Πάλη είναι ένα άθλημα το οποίο δεν χρειάζεται συστάσεις. Ένα από τα «ιδρυτικά» αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων με παρουσία στο πρόγραμμα από το 1896 μέχρι και σήμερα, ενώ από το 2004 και μετά διεξάγονται και αγώνες γυναικών. Η είδηση για την αφαίρεσή του από τους Αγώνες του 2020 προκάλεσε σοκ στην παγκόσμια αθλητική γνώμη, ενώ η Παγκόσμια Ομοσπονδία (FILA), προέβη σε συνεχόμενες αλλαγές των κανονισμών προκειμένου να κάνει την Πάλη πιο «ελκυστική», αλλά και «εμπορική».

Το δεύτερο υποψήφιο άθλημα είναι το μπέιζμπολ/σόφτμπολ, το οποίο μπαίνει και βγαίνει κατά τακτά χρονικά διαστήματα στο πρόγραμμα. Ως αγώνισμα επίδειξης έχει συμπεριληφθεί σε επτά  ολυμπιάδες (1904, 1912, 1936, 1956, 1964, 1984, 1988), ενώ το 2002 στη Βαρκελώνη έκανε «ντεμπούτο» ως επίσημο άθλημα των Αγώνων και κατάφερε να διατηρηθεί εντός προγράμματος μέχρι την ολυμπιάδα του Πεκίνου (2008).

Τρίτο υποψήφιο άθλημα είναι το σκουός που δεν έχει κάνει εμφάνιση σε Ολυμπιακούς Αγώνες ούτε ως άθλημα επίδειξης, ωστόσο είναι δημοφιλές σε πάνω από 185 χώρες στον κόσμο, ενώ έχει κάνει την εμφάνισή του στους Παναμερικανικούς Αγώνες (από το 1995), αλλά και στους Ασιατικούς (από το 1998).

Αναμφίβολα θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ψηφοφορία. Το μπέιζμπολ από την τελευταία φορά που τέθηκε εκτός προγράμματος παρουσιάζει μια τεράστια άνοδο, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλο τον κόσμο, αν και οι εκτιμήσεις από σημαντικούς ανθρώπους του παγκόσμιου αθλητισμού δεν θεωρούν δυνατή την πιθανότητα να ενταχθεί στους Αγώνες του 2020, το σκουός που δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να μπει σε ολυμπιακό πρόγραμμα, έχει ισχυρούς «συμμάχους» όπως τους Άγγλους, αλλά και τους Αιγύπτιους, ενώ η Πάλη, που είναι το μεγάλο φαβορί, έχει ως «ατού» το τεράστιο δημόσιο αίσθημα, καθώς θεωρείται ένα πραγματικό ολυμπιακό άθλημα που θα πρέπει να βρίσκεται πάντα μέσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή (07.09) στις πρώτες πρωινές ώρες (Ελλάδα), αν και υπάρχει ο φόβος ότι τα η πρόθεση ψήφου θα έχει διαρρεύσει πολύ νωρίτερα…

Το προβάδισμα ο Thomas Bach…

Στην κούρσα της διαδοχής του Jacque Rogge δείχνει να προηγείται ο Γερμανός Thomas Bach. Ο 59χρονος είναι μέλος της ΔΟΕ από το 1991, ενώ κατέθεσε την υποψηφιότητά του τον περασμένο Μάιο. Ως αθλητής έχει στεφθεί «χρυσός» ολυμπιονίκης το 1976 (Μόντρεαλ) στο άθλημα της ξιφασκίας. Μάλιστα τα γραφεία στοιχημάτων του εξωτερικού του δίνουν μεγάλο προβάδισμα, καθώς η απόδοση για την ανάληψη της προεδρίας φτάνουν το 2.37.

Επόμενο φαβορί είναι ο Ng Ser Miang από τη Σιγκαπούρη. Διατελεί καθήκοντα αντιπροέδρου στη ΔΟΕ από το 2009, ενώ στην ολυμπιακή επιτροπή βρίσκεται ως μέλος από το 1998. Μαζί με τον Bach, θεωρείται ως ένα από τα μεγάλα φαβορί με την απόδοσή του, στα στοιχηματικά γραφεία, να τιμάται γύρω στο 3.50.

Ο τρίτος υποψήφιος είναι ο Dr. Wu Ching-kuo (Κινέζικη Ταϊπέι) και πρόεδρος της Διεθνούς Πυγμαχικής Ένωσης (AIBA). Ο 67χρονος είναι μέλος της ΔΟΕ από το 1988, ενώ από το 2004 είναι μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου. Ακολουθεί ο Richard Carrion (Πουέρτο Ρίκο), ένα από τα αγαπητά πρόσωπα της ΔΟΕ, της οποία είναι μέλος από το 1990. Προσπάθησε με όλες τους τις δυνάμεις να πάει στη χώρα του τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αλλά χωρίς επιτυχία, καθώς η Ελλάδα του χάλασε τα…σχέδια.

Ο 69χρονος Ελβετός Denis Oswlad είναι ο πέμπτος υποψήφιος που θα διεκδικήσει την προεδρία της ΔΟΕ. Ο «χάλκινος» ολυμπιονίκης του 1968 (Μεξικό) στο άθλημα της κωπηλασίας και πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωπηλασίας από το 1989, μέχρι τον Ιούλιο του 2014, όπου και θα τον διαδεχθεί ο νεοεκλεγείς Jean-Christophe Rolland, είναι μέλος της ΔΟΕ από το 1991 και από το 2000 μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου.

Ο έκτος υποψήφιος δεν χρειάζεται και πολλούς προλόγους. Δέκα φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο άλμα επί κοντό, μια φορά «χρυσός» ολυμπιονίκης (1988), τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης. Ο Sergey Bubka είναι ένα μεγάλο σύμβολο του αθλητισμού και ένα από τα πιο αγαπημένα πρόσωπα του παγκόσμιου αθλητισμού. Ο άνθρωπος που κατάφερε να σπάσει 40 φορές(!) το παγκόσμιο ρεκόρ, έγινε μέλος της ΔΟΕ το 2008 και την επόμενη Τρίτη θα προσπαθήσει να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου, αν και οι προβλέψεις τον φέρνουν αρκετά μακριά από το θώκο….

Γενικά ο Thomas Bach προηγείται (πάντα σύμφωνα με τα στοιχηματικά γραφεία του εξωτερικού) με απόδοση 2.37, δεύτερος έρχεται ο Ng Ser Miang με 3.50, στην τρίτη θέση είναι ο Wu Ching-Kuo με απόδοση 7.00, τέταρτος είναι ο Richard Carrion με τη ίδια απόδοση (7.00), πέμπτος ακολουθεί ο Sergey Bubka με 7.50, ενώ στην τελευταία θέση είναι ο Denis Oswald με την τιμή του να φτάνει στο 11.00.

OSN team
admin
Other Sports News