OSN blog – Το μπάτμιντον δεν είναι…παραστάσεις

Του Θανάση Σταθόπουλου
OSN

Τον Ιούλιο του 2011 ξεκινάμε τον σχεδιασμό του OSN. Πως θα στηθεί το site και κυρίως τα αθλήματα που θα περιέχει. Μέσα σε όλα πέφτει στο τραπέζι και το μπάτμιντον. Άθλημα που δεν προβάλλεται από πουθενά και για κανέναν λόγο. Άθλημα το οποίο, δυστυχώς, είναι συνώνυμο με τον κτίριο μέσα στο Άλσος Στρατού και ανεβάζει-εξαιρετικές μπορώ να πω-παραστάσεις.

Στο συγκεκριμένο κτίριο, για να θυμίσουμε, πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες μπάτιμντον κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, περί τα 11 χρόνια πριν. Έτσι λοιπόν έμεινε και η ονομασία.

Ωστόσο, όπως ανέφερα και πριν, υπάρχει και το…άλλο μπάτμιντον αυτό που χαρίζει διακρίσεις και μετάλλια. Αυτό που, αθλητές, προπονητές, γυμναστές και οικογένειες πληρώνουν από την τσέπη τους για να έχει αυτή χώρα διακρίσεις από ένα ακόμη άθλημα.

Στο Μπάνγκμιντον, μπάντμιντον, μπάγκιντον, όπως το έχουμε δει σε πολλά αθλητικά sites (εμάς μας έχει διορθώσει πολλές φορές ο Άγγελος Καραπετρίδης για τη σωστή ονομασία) μπήκαμε ενεργά πριν από περίπου τρία χρόνια.

Ο πρώτος άνθρωπος που καταφέραμε να βρούμε έστω και τηλεφωνικά, μετά από πολλή μεγάλη προσπάθεια, ήταν ο τότε Γ.Γ της ελληνικής ομοσπονδίας, Γιάννης Παλαιοκώστας. Άνθρωπος με ήθος και τσίπα! Έπειτα ακολούθησαν πολλοί. Προπονητές και παράγοντες.

Πριν από αυτό, η πρώτη επαφή με το ελληνικό μπάτμιντον ήταν ένα μήνυμα από τον Δημήτρη Όρλη. Ακόμα το θυμάμαι. Είχαμε αναρτήσει την κατάταξη των Ελλήνων παικτών και ήταν κάτι που του είχε κάνει εντύπωση, που ένα αθλητικό site έδινε σημασία στο μπάτμιντον.

Να σημειώσω εδώ ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι παίκτης! Φανταστείτε τι εντύπωση κάνουν τα ΜΜΕ σε παίκτες που βάζουν χρήματα από την τσέπη τους για να αγωνιστούν με το εθνόσημο σε ένα ολυμπιακό άθλημα!

Το μεγαλύτερο όμως κέρδος και ως άνθρωπος, αλλά και ως επαγγελματίας ήταν όταν άρχισα να μιλάω με παίκτες. Έμπειρους, ταλαντούχους, ταπεινούς και κυρίως παθιασμένους για το μπάτμιντον.

Ναι, για το μπάτμιντον. Όλοι αυτοί οι παίκτες έχουν δει περισσότερο μπάτμιντον και από τους Κινέζους. Προσπαθούν. Δουλεύουν. Πολύ. Σίγουρα κανείς δεν περιμένει να γίνει σαν τους Κινέζους. Ωστόσο, επιμένουν. Πηγαίνουν σε διοργανώσεις. Αποκτούν εμπειρίες. Χαρίζουν διακρίσεις στη χώρα σε όλες τις ηλικίες.

Πρόσφατα στην Κύπρο Ρούγκλιος και Μποτέλης πήραν το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία Junior, κερδίζοντας στον προημιτελικό τους Κύπριους Κωνσταντίνου/Ευαγγέλου στο διπλό.

Αρκετά πιο μακριά και συγκεκριμένα στο Πουέρτο Ρίκο η εξ Ολλανδίας Ιωάννα Καρκαντζιά μπήκε στο κυριώς ταμπλό των γυναικών, ενώ το ίδιο έκανε και στο τουρνουά στο Σουρινάμ! Και για να κάνεις κάτι τέτοιο στο μπάτμιντον θα πρέπει να κάνεις νίκες…

Στο Πουέρτο Ρίκο, η Ελληνίδα παίκτρια, κέρδισε την Βραζιλιάνα Campos με ανατροπή 19-21, 21-19, 21-16, ενώ στον δεύτερο γύρο ηττήθηκε μετά από εξαιρετική εμφάνιση από την Μεξικάνα Solis 21-18, 21-19.

Στο Σουρινάμ κέρδισε την Leefmans (Σουρινάμ) με 21-16, 21-17, ενώ αμέσως μετά ηττήθηκε από την Santos (Πορτογαλία) με 21-5,21-13.

Στο ολλανδικό grand prix Γάλβας/Σκαρλάτος πήραν εμπειρίες παίζοντας με το νούμερο 17 στον κόσμο Koo/Tan (Μαλαισία), χάνοντας με 21-7, 21-8. Η μεγαλύτερη φετινή επιτυχία το μετάλλιο των αδελφών Τέντα στο μικτό διπλό, στο όπεν του Ισραήλ. Πέτρος και Ειρήνη Τέντα έκαναν θαυμάσια εμφάνιση κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο επικρατώντας του ζευγαριού Hertzoni/Shramkova με 8-12,21-18,21-18.

Παρόμοια επιτυχία σε ένα διεθνές τουρνουά σε επίπεδο ανδρών/γυναικών είχαμε να δούμε από την Εσθονία και τους Βέλκο/Πάτη με το ημερολόγιο να γράφει Ιούλιος του 2004!

Ευρωπαϊκοί Αγώνες Μπακού. Το μπάντμιντον δίνει και εκεί το παρών. Δίνει δυνατά παιχνίδια. Κληρονομιά για το μέλλον. Χαραλαμπίδης, Βέλκος, Σκαρλάτος, Ξάνθου, Γάλβας, Τέντας, Τσιγκιρδάκης, Τέντα, Καρκαντζιά, Αποστολίδου, Γκουγκλέρη, Καραπετρίδου, Τζήκα, Φαρσάκογλου και πολλοί άλλοι. Θυμηθείτε αυτά τα ονόματα. Αυτό είναι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ελληνικού μπάτμιντον το οποίο προχωράει και θα προχωρήσει με ή χωρίς βοήθεια….

Σιδηρόκαστρο, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα, Λιβαδειά. Πόλεις που στηρίζουν το άθλημα με κάθε τρόπο και θα συνεχίσουν να το κάνουν με ή χωρίς βοήθεια. Όσο για τους υπόλοιπους ας πιστεύουν ότι το μπάτμιντον απλά ανεβάζει παραστάσεις…