OSN blog – Θέλω ποδήλατο! Τι πρέπει όμως να αγοράσω;

Του Χρήστου Τσερεντζούλια

Πλησιάζει το Πάσχα, ο καιρός έχει ανοίξει και πολλοί από εσάς σκέφτεστε την αγορά ενός ποδηλάτου είτε για εσάς είτε για τα παιδιά σας.Στο ακόλουθο άρθρο θα σας δώσω μερικές συμβουλές για την αγορά ποδηλάτου που σας ταιριάζει αλλά και τις σωστές ρυθμίσεις για να ποδηλατείτε πιο άνετα και πιο σωστά στο ποδήλατο σας.

Επιλογή είδους ποδηλάτου

Προκειμένου να καταλήξουμε στο είδος του ποδηλάτου που μας ταιριάζει καλύτερα, θα πρέπει να αναρωτηθούμε που μας αρέσει να ποδηλατούμε (π.χ. πόλη ή βουνό), να λάβουμε υπόψη το οδηγικό μας ύφος (πχ ανάπτυξη μεγάλων ταχυτήτων ή πιο συντηρητική οδήγηση) αλλά και τις ανάγκες που θέλουμε να καλύψουμε με το ποδήλατό μας (π.χ. καθημερινή μετακίνηση στην εργασία μας, μεταφορά αναγκαίων καθημερινών αναγκών ή πραγματοποίηση εκδρομών). Οι παράγοντες αυτοί είναι καθοριστικοί έτσι ώστε να καταλήξουμε με ένα ποδήλατο που θα μας αντιπροσωπεύει.

Για το λόγο αυτό στη συνέχεια παρατίθεται μία σύντομη περιγραφή των βασικότερων κατηγοριών ποδηλάτου

Mountain

Τα mountain bikes είναι κατασκευασμένα για ποδηλασία εκτός δρόμου. Για το λόγο αυτό παρουσιάζουν αυξημένη αντοχή στις καταπονήσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα ποδήλατα. Τα λάστιχά τους συνήθως είναι αρκετά πλατιά και έχουν εξογκώματα για καλύτερη πρόσφυση σε ανώμαλο έδαφος. Συνήθως έχουν μπροστινή ανάρτηση και ανάλογα με τα επιμέρους μοντέλα τους έχουν και οπίσθια.

Racing – Κούρσα

Τα racing ποδήλατα έχουν κατασκευαστεί έτσι ώστε να αναπτύσσουν μεγαλύτερες ταχύτητες από τα υπόλοιπα είδη ποδηλάτων. Λόγω του παραπάνω χαρακτηριστικού τους έχουν αεροδυναμική σχεδίαση, σκυφτή θέση οδήγησης και χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα μεγάλη δυσκαμψία έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες.

Πόλης

Τα ποδήλατα πόλης όπως είναι προφανές από την ονομασία τους έχουν κατασκευαστεί έτσι ώστε να ευνοούν την άνετη και πρακτική μετακίνηση εντός των πόλεων. Συνήθως έχουν λασπωτήρες, καλάθι, προστατευτικό αλυσίδας και προειδοποιητικό φωτισμό. Αρκετά μοντέλα είναι αναδιπλούμενα έτσι ώστε να διευκολύνουν τον αναβάτη κατά τη μεταφορά τους, ιδιαίτερα με τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Trekking

Τα trekking bikes αποτελούν υβριδικό είδος ποδηλάτων και στοχεύουν στο να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των ποδηλάτων πόλης και mountain. Η γεωμετρία τους προέρχεται από τα ποδήλατα mountain όμως ο οριζόντιος άξονας τους είναι πιο κοντός έτσι ώστε ο αναβάτης να έχει πιο όρθια στάση οδήγησης και κατ’ επέκταση να απολαμβάνει μία πιο ξεκούραστη οδηγική εμπειρία.

Αρκετά μοντέλα trekking έχουν χώρο για μεταφορά πραγμάτων ή την υποδομή για να δεχθούν την τοποθέτηση καλαθιού, προστατευτικό αλυσίδας και προειδοποιητικό φωτισμό.

Διαφέρουν σε σχέση με τα ποδήλατα πόλης ως προς το σύστημα ταχυτήτων τους. Τα ποδήλατα πόλης έχουν 3, 7 ή 8 ταχύτητες (σε σπάνιες περιπτώσεις) ενώ τα trekking ποδήλατα έχουν 21 ταχύτητες κατ΄ελάχιστο. Είναι βαρύτερα από τα ποδήλατα πόλης ενώ είναι κατάλληλα για πατημένο χωμάτινο δρόμο.

BMX

Ο όρος ΒΜΧ χρησιμοποιείται για να περιγράψει ποδήλατα κατάλληλα για αγώνες ταχύτητας ανώμαλου δρόμου σε χωμάτινες πίστες και επίδειξης σε ασφάλτινους δρόμους, πάρκα και πλατείες. Τα BMX ποδήλατα που προορίζονται για αγώνες ταχύτητας είναι κατασκευασμένα από ελαφρύτερα υλικά όπως το τιτάνιο και το αλουμίνιο.

Είναι συνήθως μικρότερα από τα υπόλοιπα και δεν έχουν αξιοσημείωτες αντοχές σε υπερβολικά άλματα. Τα ΒΜΧ ποδήλατα που προορίζονται για αγώνες επίδειξης είναι κατασκευασμένα συνήθως από υλικά που τους εξασφαλίζουν μεγαλύτερη αντοχή όπως το ατσάλι.

Πρακτικοί κανόνες για τον υπολογισμό μεγέθους ποδηλάτου

Πριν την αγορά καινούργιου ποδηλάτου, το πρώτο πράγμα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι η επιλογή του σωστού μεγέθους έτσι ώστε η βόλτα με αυτό να είναι άνετη, αποδοτική και με περιορισμό των καταπονήσεων του σώματός μας.

Πίνακας μεγέθους για Ποδήλατα Βουνού

Ύψος Αναβάτη σε cm-Μέγεθος σκελετού

148 – 158        XS

158 – 168        S

168 – 178        M

178 – 185        L

185 – 193        XL

193 – 198        XXL

Πίνακας μεγέθους για Γυναικεία Ποδήλατα Βουνού

Ύψος Αναβάτη σε cm -Μέγεθος σκελετού

147 – 155        XXS

155 – 160        XS

160 – 165        S

165 – 172        M

172 – 180        L

Πίνακας μεγέθους για Ποδήλατα Δρόμου

Ύψος Αναβάτη σε cm- Μέγεθος σκελετού σε cm- Μέγεθος σκελετού

148 – 152        47 – 48            XXS

152 – 160        49 – 50            XS

160 – 168        51 – 52 – 53    S

168 – 175        54 – 55            M

175 – 183        56 – 57 – 58    L

183 – 191        58 – 59 – 60    XL

191 – 198        61 – 62 – 63    XXL

Πίνακας μεγέθους για Γυναικεία Ποδήλατα Δρόμου

Ύψος Αναβάτη σε cm- Μέγεθος σκελετού σε cm- Μέγεθος σκελετού

147 – 155        44 – 45 – 46    XXS

155 – 160        49 – 50            XS

160 – 165        51 – 52 – 53    S

165 – 172        54 – 55            M

172 – 180        56 – 57 – 58    L

Υπάρχουν πολλοί ποδηλάτες που επιλέγουν 1 νούμερο μικρότερο ποδήλατο από το φυσιολογικό αυτό δεν είναι λάθος , λάθος θα ήταν το 1 νούμερο μεγαλύτερο από το φυσιολογικό εκεί θα πρέπει να προσέξουμε.

Ο πρακτικός κανόνας υπολογισμού του ύψους του ποδηλάτου είναι τα δύο μας πόδια να ακουμπούν στο έδαφος με τις μύτες των παπουτσιών όταν καθίσουμε στη σέλα του ποδηλάτου. Προκειμένου να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα μπορεί να χρειαστεί η αυξομείωση του ύψους της σέλας. Προτείνεται το μπροστινό τμήμα της σέλας να είναι ελαφρώς κεκλιμένο προς τα κάτω (1° – 2°) έτσι ώστε να αποφεύγεται το μούδιασμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Το ιδανικό μήκος του οριζόντιου άξονα είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό αφού σχετίζεται με την καλύτερη στήριξη της πλάτης και του λαιμού, συνδράμει στη καλύτερη κατανομή βάρους του αναβάτη και διευκολύνει στο χειρισμό του ποδηλάτου. Για το μήκος του οριζόντιου άξονα που συνδέει τη σέλα με το τιμόνι δεν υπάρχει κάποια μαθηματική μέθοδος εξίσου ασφαλής με την μέθοδο που στηρίζεται στη μέτρηση του “inseam” για το κατακόρυφο άξονα.

Για τη συγκεκριμένη επιλογή μπορούμε να στηριχτούμε στους κάτωθι εμπειρικούς κανόνες: Ενώ κάνουμε ποδήλατο και έχουμε τα χέρια μας στις χειρολαβές, θα πρέπει η οπτική μας επαφή με τον μπροστινό τροχό να διακόπτεται από το τιμόνι.

Επιπρόσθετα όταν τα χέρια μας βρίσκονται στις χειρολαβές θα πρέπει οι αγκώνες μας να είναι λυγισμένοι κατά 60° – 70° και να απέχουν περίπου 5 cm από τα γόνατά μας κατά το μέγιστο ύψος που αυτά φτάνουν ενώ κάνουμε ποδήλατο.Επίσης εμπειρικό κανόνα για τη γεωμετρία του ποδηλάτου αποτελεί η θέση του γόνατου σε σχέση με το πεντάλ, όταν τα πεντάλ είναι παράλληλα με το έδαφος και δεν ποδηλατούμε. Στη βέλτιστη περίπτωση θα πρέπει το γόνατό μας να είναι σε ευθεία με το εξωτερικό μέρος του δισκοβραχίονα του ποδηλάτου.

Συνεπώς  σε περίπτωση όπου η σέλα του ποδηλάτου δεν μπορεί να μετακινηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό (πίσω ή μπροστά) έτσι ώστε να επιτευχθεί η προαναφερόμενη θέση για το γόνατό μας, θα πρέπει να επιλέξουμε σκελετό με διαφορετική γωνία κλίσης του κατακόρυφου άξονα της σέλας ή να επιλέξουμε ένα διαφορετικό μέγεθος σκελετού.

Ο Χρήστος Τσερεντζούλιας είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής, αλλά και κάτοχος πολλών πρωταθλημάτων στην ποδηλασία πίστας. Μέλος της εθνικής ομάδας ,βαλκανιονίκης και με μεγάλες διακρίσεις σε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις. Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα www.fit-life.info την οποία ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση.