OSN blog – Η πρόκριση, η δικαίωση και η συγκίνηση

Του Θανάση Σταθόπουλου
OSN

Αύγουστος του 2013, στη «σάουνα» του Αγ. Κοσμά. Εκεί είχα την τύχη να γνωρίσω τα κορίτσια της ρυθμικής γυμναστικής. Σταυρούλα Σαμαρά και Ελένη Δόικα είχαν αγωνιστεί ένα χρόνο πριν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Μαζί τους για τη νέα προσπάθεια και την προετοιμασία για τον νέο κύκλο, Ζωή Κοντογιάννη, Ιωάννα Αναγνωστοπούλου και Αλίκη Σμυρλή.

Τα προβλήματα ήταν πολλά, όπως μας είχε τονίσει η πρώην ομοσπονδιακή προπονήτρια Τζένη Παπαδοπούλου, αλλά και η χορογράφος και στενή βοηθός της, Γωγώ Αργύρη.

Τα κορίτσια είχαν μπροστά τους το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Κίεβο, αλλά και ένα Παγκόσμιο κύπελλο λίγο νωρίτερα, στην Αγ. Πετρούπολη. Αυτός θα ήταν και ο πρώτος αγώνας μετά από το Λονδίνο! Μετά από ένα χρόνο!

Οι πολλές αποχωρήσεις, αλλά και ο χρόνος που πήρε μέχρι η Τζένη Παπαδοπούλου να συγκεντρώσει τη νέα ομάδα ήταν μεγάλος. Χωρίς μεγάλη βοήθεια. Ωστόσο, έφτιαξε μια ομάδα ανσάμπλ έτοιμη για μεγάλα πράγματα!

«Αυτός μπορεί να είναι ο δεύτερος ολυμπιακός κύκλος που βρίσκομαι μέσα στην ομάδα, αλλά όταν υπάρχει στόχος μπορώ να αντέξω τα πάντα», είχε πει τότε η Ελένη Δόικα.

«Αυτό που προσπαθώ, ως παλαιότερη, είναι να μεταφέρω τις εμπειρίες μου στα νέα κορίτσια και να τους δείξω τον τρόπο που μπορεί να λειτουργήσει μία ομάδα ανσάμπλ. Τον προηγούμενο κύκλο κατάφερα να τον βγάλω από την αρχή με αγώνες, προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς και τώρα μπαίνω σε έναν νέο, αλλά θεωρώ ότι μπορώ να ανταπεξέλθω», συμπλήρωνε η Σταυρούλα Σαμαρά.

Πέρασαν από τότε τρία χρόνια. Προβλήματα στη…σάουνα (το καλοκαίρι) και το «ιγκλού» (το χειμώνα) του Αγ. Κοσμά. Η σύνθεση τροποποιήθηκε. Ήρθαν οι Λαμπρινή Βλαχογιάννη, Αναστασία Γιουβανάκη και Στεφανία Μήτσανα. Αποχώρησε η Αλίκη Σμυρλή, αλλά και η Ιωάννα Αναγνωστοπούλου, η οποία όμως επανήλθε για να βοηθήσει. Νέα προπονήτρια, με την Ιρίνα Ιλίεβα να παίρνει τη θέση της Τζένης Παπαδοπούλου.

Υπήρξαν όμως κι άλλες αλλαγές. Κι όλα αυτά μέσα σε ελάχιστο χρόνο και λίγο πριν από το test-event του Ρίο. Εκτός βρέθηκαν οι Λαμπρινή Βλαχογιάννη, Αναστασία Γιουβανάκη και Στεφανία Μήτσανα, οι οποίες είχαν βοηθήσει και ξεχωρίσει σε σημαντικές διοργανώσεις, όπως στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2014 που μας χάρισε εκτός από την 11η θέση, την πρόκριση για τους πρώτους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Μπακού.

Μέσα στην ομάδα μπήκαν ακόμη δύο νέα πρόσωπα.  Η Μιχαέλα Μεταλλίδου και η Ερατώ Θεοπίστου. Δύο «φρέσκια» κορίτσια που βοήθησαν τα μέγιστα για να μπορέσει αυτή η ομάδα να αντέξει. Ναι, αυτά τα κορίτσια δικαιώθηκαν. Συγκίνησαν, προκρίθηκαν.

Λίγο μετά την εμφάνιση της Κορέας στο πρόγραμμα με τις κορύνες έλαβα στο κινητό μου το εξής μήνυμα «Θανάση μου τρέμω ολόκληρη! Πέρασαν!». Αυτές είναι οι συγκινήσεις που προσφέρει το ανσάμπλ.

Τα κορίτσια μας ένωσαν και ενώθηκαν. Αμέτρητα μηνύματα από φίλους δημοσιογράφους, αλλά και από φίλους της Ρυθμικής Γυμναστικής. Ναι, αυτά τα κορίτσια το άξιζαν.

«Τα λόγια δεν φτάνουν να περιγράψω αυτό που αισθάνομαι αυτή τη στιγμή. Η δεύτερη ολυμπιάδα πριν από λίγες ημέρες ήταν το όνειρο που σήμερα έγινε πραγματικότητα», μου είπε η Σταυρούλα Σαμαρά μετά τη μεγάλη πρόκριση.

Μεταλλίδου και Κοντογιάννη την ίδια ώρα προσπαθούσαν να καταλάβουν τι πραγματικά έγινε. Όσο για την Ελένη Δόικα; Η έκφρασή της στην απονομή και τα δάκρυα χαράς πάνω στο βάθρο μιλούν από μόνα τους.

Όπως ανάρτησα στον προσωπικό μου λογαριασμό στο facebook, νιώθω πραγματικά ευλογημένος που γνώρισα αυτά τα κορίτσια. Που παρακολούθησα από κοντά όλα αυτά τα χρόνια την πορεία τους. Άξιζαν αυτή την πρόκριση.

Μία ομάδα αμιγώς ελληνική. Στηριχθήκαμε στα δικά μας κορίτσια, τα οποία είναι πολλά και έρχονται από πίσω ακόμη περισσότερα. Ναι, μπορεί αν η Ελένη Δόικα λεγόταν «Δοΐκοβα» να είχαμε εξασφαλίσει και μετάλλιο στους Αγώνες του Ρίο.

Ή για παράδειγμα αν η Σαμαρά, λεγόταν «Σαμάροβα» μπορεί να ήμασταν το νούμερο 1 φαβορί για την κορυφή του βάθρου. Όλες οι κοπέλες είναι ευπρόσδεκτες από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. Και θα είναι μεγάλη τιμή αν θέλει να αγωνιστεί με το εθνόσημο. Ωστόσο, η στάση αυτή της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, να στηριχθεί σε Ελληνίδες αθλήτριες είναι κάτι ξεχωριστό, αν και έρχεται σε σύγκρουση με το τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες.

Αν και κάτι στο ανσάμπλ δεν συνηθίζεται, εγώ θα προσπαθήσω να αναφερθώ ξεχωριστά σε κάθε μία από τις κοπέλες που έδωσαν την ψυχή τους στο test-event του Ρίο, έτσι σαν αποφώνηση…

Σταυρούλα Σαμαρα: Μπορεί το ανσάμπλ να μην έχει αρχηγό, όμως η Σταυρούλα είναι μια πραγματική ηγετική φυσιογνωμία. Έμπειρη, οργανωτική, πειθαρχημένη και «προσγειωμένη». Μία «προπονήτρια» μέσα στο ταπί. Δύσκολα θα κάνει το λάθος και πάντα δίπλα στις συναθλήτριές της. Από τα αγαπημένα παιδιά του χώρου και από τις καλύτερες αθλήτριες. Πραγματικό παράδειγμα».

Ελένη Δόικα: Λατρεύει αυτό που κάνει και φαίνεται σε κάθε αγώνα, σε κάθε προπόνηση. Εντυπωσιακή παρουσία. «Γεμίζει» το ταπί και συνήθως (μαζί με την Ζωή Κοντογιάννη) αναλαμβάνει τις πιο «επικίνδυνες» αποστολές των προγραμμάτων. Τρομερά έμπειρη και με απίστευτα ψυχικά αποθέματα. Ξέρει πως να διορθώσει το λάθος, αλλά και το πως να το διαχειριστεί. Απλά μοναδική».

Ζωή Κοντογιάννη: Το κορίτσι των «επικίνδυνων» αποστολών! Περνάει μέσα από στεφάνια, «προσγειώνεται» στα χέρια των συναθλητριών της, πατάει πάνω σε μηρούς και πλάτες. Κι όλα αυτά με τεράστια επιτυχία. Πεισματάρα και γεμάτη νεύρο. Δεν τα παρατάει ποτέ. Ακόμα και τραυματισμένη θα αγωνιστεί. Αυτή είναι η Ζώη Κοντογιάννη! Ένα παιδί γεμάτο «τσαμπουκά» και λάμψη, αλλά και ικανή να μεταφέρει την ενέργειά της σε όλες τις υπόλοιπες.

Ιωαννα Αναγνωστοπούλου: Η ήρεμη δύναμη! Ψύχραιμη με απόλυτη συναίσθηση ψυχραιμίας. Αποχώρησε για λίγο από την εθνική ομάδα, αλλά επέστρεψε να ολοκληρώσει αυτό που ξεκίνησε τότε. Εκπληκτική παρουσία πάνω στο ταπί. Ισορροπεί επικίνδυνες καταστάσεις μέσα στον αγώνα και δύσκολα θα κάνει το λάθος. Το απόλυτο «εργαλείο» για κάθε ομάδα ανσάμπλ.

Μιχαέλα Μεταλλίδου: Μία «εκρηκτική» παρουσία. Δύναμη στα πόδια, στα πατήματα, αλλά και στα πετάγματα. Βοήθησε τα μέγιστα από τότε που ενσωματώθηκε στην ομάδα λες και ήταν χρόνια εκεί. Πολύ ώριμη στις κινήσεις, αλλά και στην αντίληψή της. Το μέλλον είναι δικό της και με μια ολυμπιάδα πλέον στην «πλάτη» αναμένεται να πάρει τη «σκυτάλη» στον νέο ολυμπιακό κύκλο.

Φυσικά πίσω από όλα αυτά βρίσκονται οι γονείς. Με τους περισσότερους από αυτούς έχω μιλήσει προσωπικά. Αυτοί συμπληρώνουν αυτό το όμορφο παζλ. Γεμάτοι υπομονή, αλλά και πίστη στα παιδιά τους. Οι αφανείς «ήρωες» όπως τους λέω. Σε αυτούς χρωστάμε πολλά. Όσο για τα κορίτσια τους; Θα τα πούμε σε 100 ημέρες στο Ρίο…