OSN blog – Γκάφα ή παιχνίδια σκοπιμότητας;

Του Θανάση Σταθόπουλου
OSN

Μπορεί να κάνω και λάθος. Μπορεί να φαίνομαι προκατειλημμένος, όμως αυτό που αντίκρισα παρακολουθώντας τις προσπάθειες των ομάδων στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της ρυθμικής γυμναστικής στο Χολόν του Ισραήλ, με έκανε αρχικά να τρομάξω και λίγο αργότερα να μπω σε σκέψεις. Μπορεί και το αντίθετο…

Τα κορίτσια της Βουλγαρίας πάτησαν στο ταπί για την προσπάθειά τους στις κορύνες. Τα πρόσωπά τους εμφανώς επηρεασμένα μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την πτώση της συναθλήτριά τους, Tsvetelina Stoyanova, από τον 6ο όροφο πολυκατοικίας, με την 21χρονη να βρίσκεται σε κώμα και να παλεύει εδώ και τρεις ημέρες να κρατηθεί στη ζωή.

Σκυθρωπά και προβληματισμένα πρόσωπα. Μεγάλη δύναμη για να μπεις σε ένα Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μετά από ένα τόσο θλιβερό γεγονός. Η απόφασή τους, όπως είχε δηλώσει και η προπονήτριά τους την επομενή της τραγικής ειδησής, ήταν να αγωνιστούν για την Stoyanova, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν και σκέψεις για να μην συμμετάσχουν στη διοργάνωση.

Τη στιγμή που οι Βουλγάρες αθλήτριες πάνε να πάρουν τη θέση τους για να ξεκινήσουν εμφανίζεται η κάρτα με τα ονόματα των κοριτσιών, που θα αγωνιστούν σε λίγα δευτερόλεπτα. Μέσα σε αυτά υπάρχει και το όνομα της Stoyanova!

H έκπληξη μεγάλη! Ένα τεράστιο μάτριξ μέσα στο κλειστό δείχνει το όνομα της Tsvetelina Stoyanova, η οποία ακόμα και να μην έπεφτε «θύμα» αυτής της δυσάρεστης κατάστασης στην οποία βρίσκεται, δεν θα συμμετείχε ούτως ή άλλως στην αποστολή της ομάδας, με τη μία εκδοχή να λέει ότι είχε αποκλειστεί λόγω τραυματισμού και την άλλη ότι η ίδια δεν θέλησε να βρεθεί στο Χολόν. Στην παρούσα φάση αυτό λίγη σημασία έχει.

Al menos ya han quitado el nombre de Stoyanova… Menudas caritas que tienen las pobres. #TeamBulgaria #ECHolon2016 pic.twitter.com/tCoFSvkSf3

— Bea. (@BeaCalero1) June 17, 2016

Το θέμα-και αρκετά σημαντικό για μένα-είναι ότι η συγκεκριμένη αθλήτρια δεν είχε καν δηλωθεί στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Μακάρι να ήταν μια απλή γκάφα. Βέβαια η συγκεκριμένη γκάφα ή λάθος, ερμηνεύστε το όπως θέλετε, επηρέασε ακόμη περισσότερο τις ήδη «εύθραυστες» Βουλγάρες αθλήτριες.

Και για ποιο λόγο να γίνει αυτό; Εύλογη ερώτηση. Από τη στιγμή όμως που η Βουλγαρία είναι μια μεγάλη δύναμη στη Ρυθμική γυμναστική, από τη στιγμή που παίζονται μετάλλια, διακρίσεις κτλ., τίποτα δεν είναι απίθανο. Φυσικά μπορεί να πρόκειται για λάθος, καθώς στο δεύτερο πρόγραμμα των κοριτσιών το «λάθος» αποκαταστάθηκε, όμως η αντίδραση και το κλάμα των αθλητριών της Βουλγαρίας, όπου υπέπεσαν σε αρκετά λάθη στα προγράμματά τους σημαίνει πολλά.

Admiración hacia ellas, competición admirable la que ha realizado Bulgaria #ECHolon2016 pic.twitter.com/6gs4h3wK7y

— esteruss (@esteruss) June 17, 2016

Μακάρι, εύχομαι και ελπίζω να είναι μία τεράστια γκάφα. Ναι, τολμώ να πω ότι είμαι προκατειλημμένος τόσο με τα όρια που μπορεί να φτάσει κάποιος ή κάποιοι για να πετύχουν το σκοπό τους ιδιαίτερα στον αθλητισμό, όπου παίζονται χορηγίες, συμβόλαια και μεγάλα συμφέροντα.

Ναι, ελπίζω να ήταν ένα λάθος, ένα «λάθος» όμως που στιγμάτισε μικρά παιδιά. Μπορεί να φαίνονται στην τηλεόραση ή και από κοντά «σκληρές», «δυνατές» και «απόλυτα πειθαρχημένες», αλλά μην ξεχνάμε ότι είναι παιδιά και «σπάνε» εύκολα…