Darts – World Matchplay: Διατήρησε τον τίτλο του ο MVG

Μπλάκπουλ, Αγγλία— To 2014 o Phil Taylor «σφυροκοπούσε» τον Michael van Gerwen στη γωνία του Winter Gardens κερδίζοντας σε ένα εκπληκτικό από την πλευρά του Άγγλου τελικό με 18-9, με τον «The Power» να τελειώνει το παιχνίδι με 107.19 average. Μετά από δύο χρόνια τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Πρωταγωνιστής αυτή τη φορά ήταν ο Ολλανδός που υπερασπιζόταν τον περσινό τίτλο του, ενώ ο Taylor το αξεπέραστο ρεκόρ των 15 συνεχόμενων κερδισμένων τελικών.

Νευρικό ξεκίνημα

Ήταν ο τελικός που όλοι περιμέναμε. Ακόμα και οι ίδιοι οι φιναλίστ. Το άγχος φάνηκε ήδη από το walk on των δύο παικτών και επαληθεύτηκε στα πρώτα βελάκια.

Ο Taylor, ο οποίος ξεκίνησε πρώτος, χρειάστηκε τέσσερα βελάκια για να κλείσει το πρώτο leg με τρεις αποτυχημένες προσπάθειες στο τοπ, ενώ ο van Gerwen είχε μεγάλο πρόβλημα στο κατέβασμα, μένοντας πίσω στο σκορ για πρώτη φορά στο τουρνουά.

Ουσιαστικά βελάκια είδαμε από το τρίτο leg και μετά, με τον van Gerwen να κάνει το πρώτο break του τελικού παίρνοντας προβάδισμα με 2-1, ενώ αμέσως μετά ο Ολλανδός έφτασε μία ανάσα από το 9 dart-finish, φέρνοντας δύο συνεχόμενα 180άρια, όμως δεν κατάφερε να τσεκάρει το 141.

Το average του Taylor άρχισε να πέφτει, ενώ αντίθετα ο van Gerwen άρχισε να «ζεσταίνεται». Το πρώτο διάλειμμα ο Taylor ευτύχισε να μειώσει σε 3-2, ενώ στο τελευταίο leg για τη δεύτερη διακοπή ο van Gerwen πήρε προβάδισμα με 6-4.

Το πιο καθοριστικό session του τελικού ήταν αναμφίβολα το τρίτο. Ο Taylor βρέθηκε στη χειρότερη στιγμή στον τελικό, με τον MVG να το εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο κλείνοντας τα πάντα και παίρνοντας προβάδισμα με 11-4!

Με το checkout να έχει φτάσει στο 61% (ολοκλήρωσε με 67%!) ο Ολλανδός είχε τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα τη στιγμή που ο Taylor άρχισε να ασχολείται με το κοινό του Winter Gardens τραγουδώντας μαζί τους…

Ο Άγγλος έχοντας συνειδητοποιήσει ότι το παιχνίδι δύσκολα θα γυρίσει, χαλάρωσε και έπαιξε καλύτερα βελάκια μειώνοντας σε 12-7 μετά από ένα εκπληκτικό leg το οποίο το τελείωσε με 11 βελάκια.

Ο van Gerwen όμως δεν είχε καμία διάθεση να χάσει τον τίτλο μέσα από τα χέρια του. Κόντρα επίθεση και προβάδισμα με 15-9 με το average του να μην πέφτει κάτω από το 100 και το παιχνίδι του να γίνεται όλο και πιο επιθετικό.

Τελευταία αναλαμπή του Taylor, ο οποίος συνέχιζε να ασχολείται με τους θεατές, αλλά και να σχολιάζει τους «θρυλικούς» μορφασμούς του van Gerwen, ήταν στο 25ο leg όπου και μείωσε σε 15-10.

Από εκεί και πέρα ο van Gerwen δεν είχε κανένα πρόβλημα να ολοκληρώσει αυτό που ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα και με τρία συνεχόμενα leg και ένα τσεκ στο αγαπημένο του D16 έβαλε τέλος στο απίστευτο σερί του Taylor και πανηγύρισε τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο στο Μπλάκπουλ.

«Νιώθω υπέροχα που κατάφερα να κερδίσω ξανά τον τίτλο», θα πει ο Ολλανδός. «Πιστεύω ότι έπαιξα γενικά καλά στο τουρνουά και κυριάρχησα στον τελικό. Το να νικάς τον Phil είναι πάντα σημαντικό. Είναι ένας «θρύλος» και τρέφω μεγάλο σεβασμό γι’ αυτόν. Το γνωρίζει πολύ καλά κι εκείνος κι αυτό κάνει ακόμα πιο σημαντικό αυτόν τίτλο.

Ο Phil μου έδωσε τις ευκαιρίες και ξέρει καλά ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο είμαι ικανός να τις αξιοποιήσω. Δεν είχε χάσει ποτέ σε τελικό World Matchplay κάτι που σήμαινε ότι έπρεπε να παίξω καλά κι αυτό έκανα. Πιστεύω ότι κατέκτησα τον τίτλο αρκετά άνετα, αλλά για να γίνει αυτό έκανα τα σωστά πράγματα τις σωστές στιγμές και απέφυγα τα μεγάλα λάθη.

Νομίζω ότι είμαι ο καλύτερος, όμως από την άλλη αυτό θα πρέπει να το δείχνω πάνω στο stage ειδικά σε στιγμές σαν τις σημερινές. Είμαι πολύ χαρούμενος που κατάφερα να διατηρήσω τον τίτλο μου. Σημαίνει πολλά για μένα».

Από τη μεριά ο Phil Taylor τόνισε: «Δεν ξέρω τι να πω. Δεν ξέρω γιατί απλά δεν είχα άλλα να δώσω. Με σκότωσε, με τρομοκράτησε. Τα βελάκια έχουν αλλάξει. Ήμουν τυχερός που αγωνίστηκα κόντρα στους μεγαλύτερους παίκτες, όμως αυτός εδώ είναι μακράν ο καλύτερος.

Αυτός ο τύπος ήταν κυρίαρχος σήμερα. Έκανε τα πάντα σωστά και τη στιγμή που έπρεπε. Από την πλευρά μου πρέπει να κάνω μερικές αλλαγές τις οποίες και θα ξεκινήσω από αύριο το πρωί κιόλας».