Darts – World Darts Championship: Παγκόσμιος πρωταθλητής ο Gary Anderson

Ο Gary Anderson σηκώνει το δεξί του χέρι για το τελευταίο βελάκι του τελικού, το οποίο καρφώνεται στο D12. Ο Anderson πανηγυρίζει, ο Taylor απογοητεύεται και το PDC έχει νέο παγκόσμιο πρωταθλητή. Έναν πρωταθλητή που το ήθελε, το άξιζε και το πήρε. Απέναντί του είχε έναν «θρύλο» έναν «μύθο», έναν παίκτη που θα μείνει, ό,τι και να κάνει από εδώ και πέρα, στην ιστορία των darts. Από την πλευρά του ο Σκωτσέζος θα πρέπει να μας αποδείξει ότι το χθεσινό 7-6 και η κατάκτηση του πρώτου παγκόσμιου τίτλου (PDC) δεν ήταν τυχαία.

Ο 44χρονος από το Eyemouth της Σκωτίας έκανε αναμφίβολα, ένα εξαιρετικό τουρνουά ή μάλλον για να είμαστε πιο δίκαιοι, έβγαλε μια ονειρική χρονιά. Το αποκορύφωμά της ήταν ένας παγκόσμιος τίτλος και 250χιλ. λίρες στην τσέπη. Μαζί του πάντα και η σύντροφός του Rachel, η οποία ήταν πάντα δίπλα του καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Οι φόβοι των υποστηρικτών του Anderson, ήταν αν ο Σκωτσέζος θα μπορούσε, στον δεύτερο τελικό της καριέρας του να παρέμενε πάνω από το 100 average κι αν θα κατάφερνε να έχει υψηλά ποσοστά στα κλεισίματα.

Ο πρώτος φόβος επιβεβαιώθηκε, ο δεύτερος όχι. Ο Anderson κυμάνθηκε στο 97.68 average, ενώ είχε και σχετικά καλά κλεισίματα. Ωστόσο εκεί που «απογειώθηκε» ήταν στα 180άρια. Στον τελικό ο Σκωτσέζος είχε 19(!), ενώ ολοκλήρωσε το τουρνουά έχοντας συνολικά 64! Δηλαδή κάτι παραπάνω από 10 σε κάθε παιχνίδι!

Από την άλλη ο Taylor δεν κατάφερε να κατακτήσει το 15ο παγκόσμιο τίτλο του στο PDC. Ουσιαστικά αυτό που του στοίχισε ήταν η αδυναμία του να τσεκάρει σε κρίσιμα σημεία του αγώνα. Το 32.93% μιλάει από μόνο του…

Δυνατό ξεκίνημα από τον Anderson

Η αρχή του τελικού μάλλον άνηκε στον Gary Anderson ο οποίος βρέθηκε μπροστά στο σκορ με 3-1. Τα δύο πρώτα σετ μοιράστηκαν, με τον Anderson να κάνει την αρχή (3-2) και τον Taylor να απαντάει με το ίδιο σκορ. Βέβαια το δεύτερο σετ ο Anderson ουσιαστικά «αυτοκτόνησε» καθώς βρέθηκε μπροστά με 2-0 legs, αλλά ο «The Power» κατάφερε να το γυρίσει σε 3-2 ισοφαρίζοντας σε 1-1.

Τρίτο σετ και ο Anderson κερδίζει το πρώτο εύκολο σετ του τελικού. 3-1, μοναδική αντίσταση του Taylor στο δεύτερο leg όπου ισοφάρισε σε 1-1. Αμέσως μετά όμως και με το «καλησπέρα» του τέταρτου σετ ο Άγγλος χάνει τη μοναδική ευκαιρία να κλείσει με 9 βελάκια. Αυτό το εκμεταλλεύτηκε ο Anderson, ο οποίος προηγήθηκε με 2-0 legs, κατακτώντας το σετ λίγο αργότερα (3-1) παίρνοντας παράλληλα ένα σημαντικό προβάδισμα με 3-1.

Η αντεπίθεση…

Κάπου εκεί ο Taylor θα σκεφτεί τα 14 πρωταθλήματα (PDC). Η απάντησή του θα είναι άμεση και «καταιγιστική». Θα πάρει τα επόμενα τρία σετ, χάνοντας μόλις ένα leg! Ανεβάζει μέσο όρο, ποσοστά στο checkout και τα 180άρια πέφτουν βροχή…Το Alexandra Palace στο πόδι και ο Άγγλος μπροστά για πρώτη φορά στον τελικό με 4-3.

Τρία διαδοχικά σετ για τον Taylor, απάντηση με τρία σερί σετ από την πλευρά του Anderson. 3-2, 3-2, 3-1 και ο Σκωτσέζος περνάει και πάλι μπροστά με 6-4. Μεγάλο προβάδισμα και το τρόπαιο είναι πλέον κοντά. Ή όχι; Ακόμα ένα παραλίγο 9-dart από τον Taylor, γεγονός είναι ότι στον τελικό περιμέναμε ένα τσεκάρισμα με 9 βελάκια και ειδικά από τόσο μεγάλους παίκτες. Ο Taylor μειώνει σε 6-5 με ένα εμφατικό 3-0, ενώ αμέσως μετά ισοφαρίζει σε 6-6. Ο τελικός είναι στην κόψη του ξυραφιού και θα παιχτεί στο 13ο και τελευταίο σετ. Για τον έναν θα ήταν «γρουσούζικο» για τον άλλο τυχερό.

Άνοδος και κατάρρευση…

Πρώτο leg. Ο Anderson αρχίζει εξαιρετικά. Κλείνει από 72 (12, 20, top) κάνοντας το 1-0. Χαμογελάει. Έχει κάνει το πρώτο βήμα για τον πρώτο τίτλο στην καριέρα του και το ξέρει. Η πίεση στον Taylor, ο οποίος γνωρίζει ότι ένα break από τον Anderson θα του στοιχίσει. Ο Άγγλος όμως ξεκινάει με ένα 96, ενώ από τη μεριά του ο Anderson σημειώνει το 31ο 180άρι της βραδιάς παίρνοντας σημαντικό πλεονέκτημα.

Δεύτερη τριάδα από τον Taylor. 136. Ο Anderson όμως πέφτει στο 184, με τον Taylor να έχει μείνει με 269. Το 136 που φέρνει ο «The Power» ισορροπεί κάπως τα πράγματα. Του έχει μείνει 132, ενώ ο Anderson με 56 πέφτει στο 128. Ο Taylor προσπαθεί να κλείσει από 132. Το δεύτερο βελάκι όμως (T19) δεν του κάνει το χατίρι. Φέρνει 100 και μένει με 32. Ο Anderson 92. Ωστόσο οι ελπίδες είναι ακόμη «ζωντανές» για το πολυπόθητο break. Κι αυτό γιατί ο Taylor δεν καταφέρνει να φέρει και να κλείσει με D16. Το πρώτο βελάκι του Anderson καρφώνεται στο D18 και το 2-0 είναι γεγονός. Ένα leg μακριά από τον τίτλο.

Το τρίτο leg ξεκινάει με τι άλλο; Με ένα ακόμη 180άρι από τον Anderson. Ο Taylor στα σχοινιά. Το 100 δεν του αρκεί. Το 134 του Anderson τον κατεβάζει στο 187 την ίδια ώρα που ο Taylor βρίσκεται στο 401. Ο Σκωτσέζος πάει να δώσει ένα θεαματικό φινάλε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα προσπαθώντας να τσεκάρει από 130, αλλά το βελάκι θα πάει ακριβώς δίπλα στο bull. Θα αφήσει 25, με τον Taylor να έχει 244. Ο Άγγλος θα φέρει 140 πέφτοντας στο 104, αλλά ο Anderson με 1 και D12 (στο τρίτο βελάκι) θα πάρει το leg το σετ και τη νίκη με 7-6. Πρώτος τίτλος στην καριέρα του. Ένας τίτλος ο οποίος άξιζε να πάει στα χέρια του…