Darts – HDC PENTATHLON: Μια διοργάνωση διαφορετική από τις άλλες…

Οι συνεχόμενες διοργανώσεις, πάντα ιδιωτικής πρωτοβουλίας, συνεχίζονται στα ελληνικά darts. Αυτή τη φορά σειρά έχει το Heraklio Darts Club το οποίο, μαζί με την Top Darts League και την Everdarts, μια καινούρια εταιρεία στο χώρο των darts, διοργανώνουν ένα πρωτότυπο παιχνίδι, το πένταθλον.

Οι συμμετέχοντες θα διαγωνιστούν σε πέντε διαφορετικά παιχνίδια ακριβείας στα οποία θα ξεδιπλώσουν τις τεχνικές τους αρετές. Φυσικά σε ένα τέτοιο εγχείρημα η 24άδα δεν είναι τυχαία. Γιάννης Μιχαήλ, Κώστας Παντελίδης, Γιώργος Πορτοκάλης, Νάσος Νικολάου, Μάριος Μπάρτζης και Τάκης Ζαλώνης, είναι μερικά από τα ονόματα που θα βρεθούν στον πανέμορφο χώρο του HDC για να προσφέρουν ένα χορταστικό και πλούσιο θέαμα.

«Στο πένταθλον ο κάθε παίκτης έχει αντίπαλο τον εαυτό του», θα πει στο OSN ο Ρωσσέτος Μετζητάκος. «Ο παίκτης μετά το τέλος του κάθε παιχνιδιού θα βαθμολογείται και οι τέσσερις καλύτεροι θα αναμετρηθούν στο κλασικό 501 στο Final-4 με το οποίο και θα ολοκληρωθεί η διοργάνωση».

Όπως αναφέραμε και στην αρχή η 24άδα μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς όλες οι προσκλήσεις στάλθηκαν με γνώμονα τριών διοργανώσεων. «Σημαντικό κριτήριο ήταν η Top Darts Leauge (φετινή και περσινή) όπου οι καλύτεροι παίκτες απέκτησαν το δικαίωμα συμμετοχής στο πένταθλον, με 1-2 εξαιρέσεις όπως τον Γιάννη Μιχαήλ, τον Γιώργο Πορτοκάλη και τον Αντώνη Λαμπρόπουλο, οι οποίο δεν συμμετέχουν στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Φυσικά έγιναν κάποιες αλλαγές, καθώς μερικοί παίκτες δήλωσαν κώλυμα, οι οποίοι και αντικαστάθηκαν άμεσα», συμπλήρωσε ο Μετζητάκος.

«Ωστόσο, η TDL δεν ήταν το μοναδικό κριτήριο από το οποίο βγήκε η 24άδα», θα πει ο Αποστόλης καραβιτάκης. «Υπολογίσαμε τα αποτελέσματα του Grand Prix (Double-In Double-Out ), αλλά και των ατομικών. Όλα αυτά μαζί μας έβγαλαν τους καλύτερους 24 φυσικά βάση αποτελεσμάτων, οι οποίοι θα χωριστούν σε δύο γκρουπ δυναμικότητας (2 12άδες)».

Ο Αποστόλης Καραβιτάκης μας εξηγεί στη συνέχεια τι κάνει το πένταθλον να ξεχωρίζει. «Πρόκειται μια πέντε διαφορετικά παιχνίδια δεξιοτεχνίας και όχι το κλασικό 501 το οποίο και φυσικά αγαπάμε. Αυτά τα παιχνίδια ακριβείας για κάποιον ο οποίος είναι θεατής θα μπορεί να δει αν οι μεγάλοι παίκτες μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν με τα βελάκια φέρνοντας ότι νούμερο σημαδέψουν στο στόχο.

Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση έχει πολύ ενδιαφέρον και για τους ίδιους τους παίκτες. Είναι μια πρόκληση γι΄αυτούς. Στην ουσία είναι ένα παιχνίδι διασκέδασης, κάτι που φάνηκε και από την ανταπόκριση των παικτών οι οποίοι δέχθηκαν τις προσκλήσεις μας με μεγάλη χαρά».

Η έλευση του κοινού, αλλά και των παικτών θα ξεκινήσει στις 17:30, ενώ η ώρα έναρξης είναι προγραμματισμένη για τις 18:00. Δείτε παρακάτω τους 24 παίκτες που θα συμμετάσχουν, τα πέντε παιχνίδια, τους κανονισμούς, αλλά και τα χρηματικά έπαθλα που θα δοθούν στους τέσσερις παίκτες που θα ξεχωρίσουν.

HDC PENTATHLON

*Οι 24 παίκτες χωρίζονται σε δύο group (Α-Β)

*Οι παίκτες του Α group θα αγωνιστούν στα board 1,2 και 3.

*Οι παίκτες του Β group θα αγωνιστούν στα board 4, 5 και 6.

*Για κάθε group υπάρχει Group Manager που είναι υπεύθυνος για την σωστή ροή του τουρνουά. Για το group A θα είναι ο κος Παπαστογιαννίδης και για το group B ο κος Καραβιτάκης.

*Υπεύθυνος ενημέρωσης βάσης δεδομένων, αποτελεσμάτων και γενικά Controller όλου του τουρνουά, ο κος Παπαστογιαννίδης.

*Θα υπάρχει συγκεκριμένη σειρά που παίζουν οι παίκτες. Στο ξεκίνημα του τουρνουά, οι τρεις τελευταίοι παίκτες στην λίστα του κάθε group, θα είναι οι chalkers των 501 και του 1001. Στη συνέχεια, οι παίκτες που ολοκληρώνουν την προσπάθεια τους ( 2 παιχνίδια 501 και ένα 1001 ) θα «κρατούν σκορ» στην επόμενη 3αδα.

*Οι chalkers θα έχουν την Players Cart ( προσωπικό έντυπο του κάθε παίκτη ), που θα την επιστρέφουν στον Controller συμπληρωμένη με τα data.

*Στο έντυπο αναγράφεται πάνω δεξιά το group που ανήκει ο παίκτης και ο αριθμός σειράς που παίζει. Στο συγκεκριμένο έντυπο είναι Α-4, δηλαδή ανήκει στο Α group και αγωνίζεται με την 3αδα, 4-5-6.

*Οι αγώνες θα ξεκινούν ταυτόχρονα και στα δύο group και μόνο όταν τελειώσουν και οι δύο τριάδες θα παίρνουν την θέση τους οι επόμενες.

*Στο control desk ή κάπου εκεί κοντά θα υπάρχει τηλεόραση που θα μπορούν οι παίκτες να ενημερώνονται για την βαθμολογία τους.

*Μετά το τέλος κάθε παιχνιδιού του Πεντάθλου, θα ανακοινώνεται ο νικητής ( και απο τους 24 παίκτες ). Σε περίπτωση ισοβαθμίας όπως αναφέρει και ο κανονισμός θα ισχύσει ο κανόνας «9 darts high score».

*Και οι 24 παίκτες θα πάρουν «Certificate of Participation».

*Όπως αναφέρεται και στον κανονισμό, οι δύο πρώτοι απο το κάθε group θα περάσουν στην φάση του Final 4 όπου μετά απο παιχνίδια 501, best of 5 sets, best of 3 legs, θα ανακηρυχθεί ό νικητής του HBC PENTATHLON CHALLENGE. Κύπελλα θα πάρουν ο 1ος και ο 2ος παίκτης του τουρνουά.

*Ειδικά για το τελευταίο παιχνίδι του τουρνουά ( Finish on a double ), θα αλλάξει η σειρά που παίζουν οι παίκτες και θα ξεκινήσει πρώτος την προσπάθεια του, ο τελευταίος της βαθμολογίας που προέκυψε μετά και το 4ο παιχνίδι και ούτω καθ’εξής. Αυτό θα συμβεί και στα δύο group.

Η διαδικασία επίσης ορίζει σε αυτό το κρίσιμο τελευταίο παιχνίδι ( οι παίκτες πρέπει να τσεκάρουν συγκεκριμένα νούμερα ), στο κάθε νούμερο θα παίζουν όλοι οι παίκτες της κάθε 12αδας και στην συνέχεια θα περνούν στο επόμενο νούμερο μέχρι και το τέλος.

DRESS CODE

Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσουν οι παίκτες συγκεκριμένο «dress code». Υπάρχουν πολλοί λόγοι αλλά ο σπουδαιότερος είναι η προβολή προς τα έξω του αθλήματος. Φωτογραφίες και videos θα κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Η «αθλητική εικόνα» των darts είναι πολύ σημαντική για το ίδιο το άθλημα.

Μαύρο παντελόνι, μαύρα παπούτσια και πουκάμισο ή polo μπλουζάκι ( είτε προσωπικό με το όνομα του παίκτη είτε της ομάδας που εκπροσωπεί στο πρωτάθλημα ή κάτι άλλο που φωτογραφίζει αθλητή ).

Οι 24 συμμετέχοντες: Γιάννης Μιχαήλ, Κώστας Παντελίδης, Νικηφόρος Πρόβατος, Γιώργος Πορτοκάλης, Μιχάλης Βλάσσης, Τάσος Αργυρόπουλος, Θανάσης Σαμαρτζής, Κώστας Σμπόνιας, Παναγιώτης Φωκάς, Γιώργος Καράβας, Στάθης Παντελίδης, Νάσος Νικολάου, Διονύσης Πηλιχός, Κώστας Kάππας, Άκης Συνανιώτης, Μάριος Μπάρτζης, Λεωνίδας Κουμέ, Sadri Mahdi, Ηλίας Λιακάκος, Χρήστος Μορφόπουλος, Μάνος Βήχος, Παντελής Τσίπας, Τάκης Ζαλώνης.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ HDC ΠΕΝΤΑΘΛΟΥ

  1. Στο τουρνουά συμμετέχουν 24 παίκτες χωρισμένοι σε 2 γκρουπ των 12 παικτών το κάθε ένα, με συμμετοχή 20 ευρώ για τον κάθε παίκτη. Στο κάθε γκρουπ θα ισχύουν τα παρακάτω.
  2. Ο κάθε παίκτης παίζει μόνος του 2 παιχνίδια 501 και καταγράφεται πόσα βελάκια έκανε στο κάθε παιχνίδι. Βάση πίνακα και για κάθε παιχνίδι ξεχωριστά, ο παίκτης «κερδίζει» πόντους.
  3. Ο κάθε παίκτης παίζει μόνος του 1 παιχνίδι 1001 και καταγράφεται πόσα βελάκια έκανε. Από την διαδικασία των 2 παιχνιδιών 501 και του 1001, προκύπτει το average του παίκτη. Βάση πίνακα average ο παίκτης «κερδίζει» πόντους.
  4. Το σύνολο των πόντων της ανωτέρω διαδικασίας, ορίζει και τον νικητή του πρώτου παιχνιδιού του «Πεντάθλου».
  5. Λόγω του ότι θα υπάρχουν 2 νικητές του πρώτου παιχνιδιού ( ένας από κάθε γκρουπ ), τελικός νικητής της διαδικασίας θα είναι αυτός με τους περισσότερους πόντους. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, ο νικητής θα προκύψει με το γνωστό πιά «9 darts high score» όπου οι παίκτες όμως θα παίζουν εναλλάξ. Ξεκινάει πρώτος ο παίκτης του Α γκρουπ. Το «9 darts high score» θα ισχύει σε κάθε ένα από τα 5 αγωνίσματα του Πεντάθλου σε περίπτωση ισοβαθμίας, ακόμα και μέσα στο κάθε γκρουπ .
  6. Για το κάθε ένα παιχνίδι του Πεντάθλου θα υπάρχει νικητής, στον οποίο θα δοθεί στο τέλος του τουρνουά το ποσόν των 20 ευρώ.
  7. Όλοι οι παίκτες παίζουν ένα παιχνίδι Shanghai στα νούμερα 1-9 και ανάλογα το αποτέλεσμα που έχουν φέρει «κερδίζουν» πόντους ( βλ. βαθμολογία ).
  8. Όλοι οι παίκτες παίζουν ένα παιχνίδι «Halve –it» με νούμερα 11, μικρό15, διπλό 13, τριπλό 12, 17, διπλό 3 και D50 (Double bull ).Τα νούμερα μπορούν να αλλάζουν από τουρνουά σε τουρνουά. Όλοι οι παίκτες ξεκινούν με 20 πόντους.
  9. Το «Round the board on doubles» ξεκινάει απο το 1-2-3 και συνεχίζει μέχρι το διπλό 20.Στον παίκτη επιτρέπονται 14 βολές ( 42 βελάκια ).
  10. Τέλος, η διαδικασία «Finish on a double». Ο κάθε παίκτης θα προσπαθήσει να τελειώσει με 2 ή 3 βελάκια τα παρακάτω νούμερα. 99, 101,90, 125, 95, 80,170.Και εδώ τα νούμερα αλλάζουν από τουρνουά σε τουρνουά.

Για το κάθε ένα αγώνισμα από τα παραπάνω υπάρχει συγκεκριμένη βαθμολογία. Έτσι μπορεί να προκύψει ο νικητής της κάθε κατηγορίας και να καταγραφεί το ρεκόρ του καθώς επίσης και ο νικητής όλης της διαδικασίας.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

501

Παιχνίδι που τελείωσε με 22-24 βελάκια, 1 πόντος

                                          19-21 βελάκια, 2 πόντοι

                                           16-18 βελάκια, 3 πόντοι

                                           13-15 βελάκια, 4 πόντοι

                                           10-12 βελάκια, 7 πόντοι

                                                  9 βελάκια, 10 πόντοι

501 – 1001

Επί πλέον πόντοι

από avg 3 games               avg 90 + 10 πόντοι

  85       9 πόντοι

                                                80       8 πόντοι

                                                 75       6 πόντοι

                                                 70       5 πόντοι

                                                 65       4 πόντοι

                                                60       3 πόντοι

                                                 55       2 πόντοι

                                                 50       1 πόντος

Shanghi

Ο κάθε παίκτης θα ρίξει 3 βελάκια στα νούμερα 1-9 ξεκινώντας από το 1 μετά στο 2 και μέχρι το 9 ( σύνολο 9 βολές )

Η βαθμολογία είναι : Μονό 1 πόντος

                                   Διπλό 2 πόντοι

                                   Τριπλό 3 πόντοι

Σε περίπτωση shanghi ( μονό, διπλό, τριπλό ανεξαρτήτου σειράς, bonus 6 πόντοι, δηλαδή 6+6=12

Halve-it

Κάθε παίκτης θα ρίξει 3 βελάκια σε συγκεκριμένα νούμερα ( Νο 8 ). Κάθε σκορ που θα φέρνει θα προστίθεται στο προηγούμενο υπόλοιπο βαθμών και ο παίκτης με τους περισσότερους βαθμούς στο τέλος θα είναι και ο νικητής της διαδικασίας αυτής. Εαν κάποιος παίκτης αστοχήσει στην βολή του σε κάποιο νούμερο τότε οι βαθμοί του μειώνονται στο μισό. Ξεκινούν όλοι με 20 βαθμούς.

Οι πόντοι που θα προστεθούν στην βαθμολογία του πεντάθλου θα είναι όπως και στο shanghi, δηλαδή το μονό 1 πόντος, το διπλό 2 πόντοι το τριπλό 3 πόντους και το bull-eye 2 πόντους.

Round the board on doubles

Κάθε παίκτης έχει το δικαίωμα να ρίξει 42 βελάκια, ξεκινώντας από το 1 μέχρι το 20. Αν τελειώσει πριν να χρησιμοποιήσει τα 42 βελάκια, τότε τα υπόλοιπα βελάκια θα υπολογίζονται σαν επιπλέον πόντοι.Για κάθε διπλό που πετυχαίνει παίρνει 2 πόντους.

Παράδειγμα : παίκτης που χρησιμοποίησε 38 βελάκια για να επιτύχει και τα 20 διπλά, θα πάρει 40 πόντους ( 20 διπλά Χ 2 ) + 4 πόντους ( 42-38 ).

Παίκτης που έχει χρησιμοποιήσει τα 42 βελάκια του και βρίσκεται στο διπλό 16, θα πάρει 30 πόντους ( 15 διπλα Χ 2 ).

Finish on a double

Ο παίκτης θα προσπαθήσει να τελειώσει με 2 ή με 3 βελάκια συγκεκριμένα νούμερα ( Νο 10 ).

Θα ρίξει μια βολή στο κάθε νούμερο και το τελείωμα με 2 βελάκια θα είναι 7 πόντοι και με 3 βελάκια 4 πόντοι. Ειδικά για το 170 τελείωμα θα δοθούν 10 extra points.

FINAL 4

Από τη βαθμολογία που θα προκύψει στο κάθε γκρουπ, οι δύο πρώτοι από το κάθε ένα θα περάσουν στο Final 4 όπου θα συναντηθούν ο 1ος του Α γκρουπ με τον 2ο του Β γκρουπ και αντίστοιχα ο 2ος του Α γκρουπ με τον Α του Β γκρουπ.

Τα παιχνίδια θα είναι 501, best of 5 sets, best of 3 legs.

Oι νικητές θα συναντηθούν στον τελικό που θα προκύψει και ο νικητής του HDC PENTATHLON CHALLENGE.

Κύπελλα θα πάρουν οι δύο πρώτοι και Certificate of Participation και οι 24 παίκτες.

ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

1η θέση     250 ευρώ

2η θέση     125 ευρώ

3η θέση       50 ευρώ

4η θέση       50 ευρώ

Επίσης για το κάθε «παιχνίδι» του τουρνουά, θα δοθεί το ποσόν των 20 ευρώ για το κάθε ένα απο αυτά, σύνολο δηλαδή 100 ευρώ. Το ποσόν αυτό είναι μία ευγενική χορηγία του Heraklion Darts Club.

Η Οργανωτική επιτροπή του
HDC PENTATHLON CHALLENGE