Darts – Το πρωτάθλημα του Συλλόγου Νταρτς Ελληνικού στο othersportsnews.gr

Τα βελάκια μεγαλώνουν. Τα βελάκια αρχίζουν να μπαίνουν σιγά – σιγά μέσα σε κάθε σπίτι, κάτι που φυσικά και αξίζουν αν αναλογιστεί κανείς τον αριθμό των ανθρώπων που ασχολούνται με αυτά στη χώρα μας. Και πιστέψτε μας είναι μεγάλος.

Το πρωτάθλημα του PADC ήταν η αρχή. Το othersportsnews.gr από αυτή την εβδομάδα και κάθε εβδομάδα, θα φιλοξενήσει ένα ακόμη συναρπαστικό πρωτάθλημα Darts αυτό του Συλλόγου Νταρτς Ελληνικού (ΣΥ.ΝΤ.ΕΛ), το οποίο έκανε πρεμιέρα την περασμένη Δευτέρα (14.10).

Ο ΣΥ.ΝΤ.ΕΛ (ένας ακόμα Σύλλογος του Greek Darts Organization) διοργανώνει πρωταθλήματα στην Ελλάδα (ομαδικά, ατομικά) τα τελευταία έξι χρόνια και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία ξεκινώντας, συνήθως, τον Οκτώβριο μέχρι τις πρώτες μέρες του Ιουνίου όπου και διεξάγονται οι τελικοί των πλέι-οφ.

Σύστημα διεξαγωγής ομαδικού πρωταθλήματος

Οι 12 ομάδες θα ολοκληρώσουν ένα «μαραθώνιο» 22 αγωνιστικών (η κάθε αγωνιστική διεξάγεται κάθε Δευτέρα) οι οποίοι χωρίζονται σε δύο γύρους (εντός-εκτός). Οι πρώτες οκτώ ομάδες της βαθμολογίας της κανονικής σεζόν θα πάρουν την πρόκριση για τα πλέι-οφ, όπου και θα προσπαθήσουν να διεκδικήσουν τον τίτλο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ομάδα που επικρατεί παίρνει 4 βαθμούς, η ηττημένη ομάδα παίρνει 1, ενώ η ισοπαλία δίνει από 2 βαθμούς.

Τα ζευγάρια των πλέι-οφ είναι 1-8, 2-7, 3-6, 4-5 με τους πρώτους αγώνες να γίνονται στις έδρες των τεσσάρων πρώτων ομάδων (1-4). Όποια ομάδα καταφέρει να κάνει δύο νίκες ή μια νίκη και μια ισοπαλία συνεχίζει στην επόμενη φάση. Σε περίπτωση που δυο ομάδες έχουν από μία νίκη τότε θα υπάρξει και τρίτος αγώνας (στην έδρα της ομάδας που έχει τερματίσει πιο ψηλά στη βαθμολογία).

Τα παραπάνω ισχύουν μέχρι και τα ημιτελικά, καθώς ο τελικός και ο μικρός τελικός διεξάγονται σε ουδέτερη έδρα με τις ομάδες να αγωνίζονται σε έναν και μόνο αγώνα, όπου και αναδεικνύεται ο πρωταθλητής.

Σε περίπτωση που στον τελικό ή τον μικρό τελικό υπάρξει ισοπαλία (όπως έγινε για παράδειγμα στον τελικό της περσινή σεζόν), τότε οι αρχηγοί των δύο ομάδων επιλέγουν από έναν παίκτη που αγωνίζονται μεταξύ του σε έναν αγώνα best of 3 (legs) όπου από εκεί θα βγει η νικήτρια ομάδα.

Αγώνες πλέι-οφ διεξάγονται και για τις υπόλοιπες θέσεις, προκειμένου οι ομάδες να πάρουν θέση κατάταξης. Συγκεκριμένα οι ομάδες που δεν κατάφεραν να μπουν στα πλέι-οφ θα αγωνιστούν για τις θέσεις 9-12 (9-12, 10-11), ενώ το ίδιο θα συμβεί και για τις ομάδες που δεν μπόρεσαν να μπουν στα ημιτελικά (5-8, 6-7).

H διεξαγωγή των αγώνων

Ο κάθε αγώνας περιλαμβάνει μονές και διπλές αναμετρήσεις μεταξύ των παικτών. Τα μονά παιχνίδια ολοκληρώνονται σε 16 leg, ενώ οι παίκτες αγωνίζονται και σε δύο διπλά παιχνίδια με την κάθε νίκη όμως να χαρίζει δύο βαθμούς σε κάθε ομάδα.

«Το σύστημα διεξαγωγής των αγώνων βασίζεται στα πρότυπα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας» θα πει στο othersportsnews.gr ο πρόεδρος του ΣΥ.ΝΤ.ΕΛ Θοδωρής Θεμιστοκλέους. «Οι αγώνες του ομαδικού αποτελούνται κατά βάση πάνω σε 16 μονά leg τα οποία παίζονται από τέσσερις παίκτες. Δηλαδή, ο κάθε παίκτης αντιμετωπίζει τους τέσσερις παίκτες της άλλης ομάδας αλλά στο ένα leg. Είναι ο τρόπος που παίζουν οι Εθνικές ομάδες σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις και είναι, όπως είπα και πριν ένα σύστημα που προκύπτει από τους κανόνες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Από την πλευράς μας, η μοναδική τροποποίηση που έχουμε κάνει πάνω σε αυτόν τον κανονισμό είναι ότι αντί για τέσσερις παίκτες χρησιμοποιούμε περισσότερους κι αυτό δίνει τη δυνατότητα σε μια ομάδα που έχει για παράδειγμα οκτώ παίκτες να τους χρησιμοποιήσει όλους. Επίσης, μία ακόμα μετατροπή του Συλλόγου μας είναι ότι έχουμε προσθέσει τα διπλά παιχνίδια (δύο εναντίον δύο) που κρίνονται στα δύο νικηφόρα leg (best of 3)».

Η ταυτότητα των 12 ομάδων

Το πρωτάθλημα του ΣΥ.ΝΤ.ΕΛ, αποτελείται από 12 ομάδες. Από την περσινή σεζόν αποχώρησαν οι J.H.F.T.B (και νυν Level1 που αγωνίζονται πλέον στο πρωτάθλημα του PADC), οι Anonymous μετονομάστηκαν σε Sharpshooters, όπως και η πρωταθλήτρια ομάδα Δίκυτον που από φέτος θα ονομάζεται Dart Brave.

Νέα είσοδο στο πρωτάθλημα ΣΥ.ΝΤ.ΕΛ κάνουν οι Dart N’ Roses, αλλά  και η δεύτερη ομάδα των Cyber Darts, Cyber Darts II, ενώ οι Olympic Darts δεν κατάφεραν να σχηματίσουν ομάδα με αποτέλεσμα οι παίκτες να απορροφηθούν από τις υπόλοιπες ομάδες του πρωταθλήματος

Δείτε αναλυτικά τον παρακάτω πίνακα με τις ομάδες αλλά και τις έδρες που αγωνίζονται

ΟΜΑΔΑ ΕΔΡΑ ΠΕΡΙΟΧΗ
BULLSEYE EASY LIVIN ΧΟΛΑΡΓΟΣ
CYBER DARTS XPLORER INTERNET CAFE ΓΛΥΦΑΔΑ
CYBER DARTS II XPLORER INTERNET CAFE ΓΛΥΦΑΔΑ
DART MASTERS MASTERS ΚΑΛΑΜΑΚΙ
DARTS N’ ROSES SOLD OUT ΠΑΓΚΡΑΤΙ
BRAVE DARTS INTERNET CAFE “ΔΙΚΤΥΟΝ” ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ
ELITE INTERNET CAFE “ΔΙΚΤΥΟΝ” ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ
HAWKS ΦΑΝΤΙΚΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ
LO.BA. BROWN BEAR ΕΛΛΗΝΙΚΟ
ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ CASE TA ΜΟΣΧΑΤΟ
SHARPSHOOTERS ΑΝΤΙΘΕSIS ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ
THE UNION MASTERS ΚΑΛΑΜΑΚΙ

Η ιστορία έγραψε…

Την περίοδο 2008-09 ο ΣΥ.ΝΤ.ΕΛ διοργανώνει το πρώτο πρωτάθλημα με τους The Union να κατακτούν τον πρώτο τίτλο κερδίζοντας την ομάδα Νεφέλη με 7-1 στον τελικό των πλέι-οφ. Την τρίτη θέση κατέλαβαν οι Storm, οι οποίοι κέρδισαν στον μικρό τελικό την ομάδα Αντίθεση Darts με 5-3.

Σίγουρα οι The Union ήταν η κορυφαία ομάδα του πρωταθλήματος, καθώς και στην κανονική διάρκεια είχε τερματίσει πρώτη και μάλιστα μα μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους (72 βαθμοί έναντι 58 των Storm), όμως πολύ μεγάλη ήταν η προσπάθεια της ομάδας Νεφέλη, η οποία από τέταρτη στην κανονική διάρκεια βρέθηκε να αγωνίζεται στον τελικό των πλέι-οφ.

Οι The Union πρωταγωνίστησαν και την επόμενη σεζόν (2009-10), επικρατώντας σε ένα συναρπαστικό τελικό των The Rockers με 11-10. Η Νεφέλη, αν και βρέθηκε στην πέμπτη θέση της κανονικής σεζόν κατάφερε να βρεθεί και πάλι μέσα στην τετράδα χάνοντας όμως στο μικρό τελικό από το Λουτράκι με 11-7.

Στην κανονική διάρκεια οι The Union κατάφεραν να πάρουν και πάλι την πρώτη θέση συγκεντρώνοντας 101 βαθμούς (η μεγαλύτερη επίδοση μέχρι στιγμής σε πρωτάθλημα του ΣΥ.ΝΤ.ΕΛ), αλλά με τις ομάδες να είναι 14, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία του Συλλόγου.

Οι The Union πανηγύρισαν έναν ακόμα τίτλο την περίοδο 2010-11, καθώς κέρδισαν στον τελικό τους Brave Darts 1 με 12-6. Στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι Brave Darts 2, οι οποίοι κατάφεραν να «λυγίσουν» τους Bullseye με 11-9.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι Bullseye αν και τερμάτισαν στην πέμπτη θέση κατάφεραν να βρεθούν μέσα στους «4», όμως αποκλείστηκαν από τους The Union με δύο ήττες.

Αυτή τη φορά η κανονική σεζόν δεν ήταν…περίπατος για τους The Union, αφού ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση με τους Brave Darts 2 με τις δύο ομάδες να συγκεντρώνουν από 85 βαθμούς!

Ό, τι δεν κατάφεραν να κάνουν οι Bullseye τη σεζόν 2010-11, το έκαναν την επόμενη χρονιά, καθώς αν και πήραν την τέταρτη θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος κατάφεραν να πάρουν τον τίτλο επικρατώντας στον τελικό των The Union με 12-8. Στο μικρό τελικό νικήτρια ήταν η ομάδα των Brave Darts 1, κερδίζοντας τους Elite με 11-7.

Οι Brave Darts 1 είχαν κάνει μια εξαιρετική χρονιά στην κανονική διάρκεια τερματίζοντας πρώτοι με 93 βαθμούς, με τους The Union να ακολουθούν με 89. Την τρίτη θέση είχαν καταλάβει οι Elite με 84, ενώ στην τέταρτη ήταν οι μετέπειτα πρωταθλητές Bullseye με 70 βαθμούς.

Η περσινή σεζόν ήταν ακόμα πιο συναρπαστική. Το Δίκτυον (από φέτος Δίκτυον/BraveDarts) κατέκτησε το πρωτάθλημα νικώντας σε ένα δραματικό τελικό που κρίθηκε σε έξτρα παιχνίδι (best of 3) δύο παικτών, τους The Union με 11-10. Στο μικρό τελικό οι Bullseye επικράτησαν των Elite με 12-8 κατακτώντας την τρίτη θέση.

Η πρώτη αγωνιστική

Την περασμένη Δευτέρα ολοκληρώθηκε η πρώτη αγωνιστική για το πρωτάθλημα του ΣΥ.ΝΤ.ΕΛ το οποίο περιλάμβανε δύο μεγάλα ντέρμπι. Στο πρώτο μεγάλοι νικητές ήταν οι Elite που πέρασαν από την έδρα των πρωταθλητών (οι οποίοι αγωνίστηκαν χωρίς τον Γιάννη Μιχαήλ) BraveDarts με 11-9, ενώ στο δεύτερο οι The Union έκαναν ένα πού καλό ξεκίνημα νικώντας μέσα στην έδρα των Bullseye με 13-7.

Πολύ μεγάλη μάχη έγινε στην έδρα των Dart N’ Roses με τους Hawks να παίρνουν τη νίκη με 11-9, ενώ και οι Dartmasters ξεκίνησαν με το «δεξί» κερδίζοντας τους LO.BA με 15-5. Καλό «ποδαρικό» έκανε και το Πασαλιμάνι νικώντας εντός έδρας τους Cyber Darts II με 16-4, ενώ οι Cyber Darts πήραν μια δύσκολη νίκη απέναντι στους Sharpshooters με 11-9.

«Ανταγωνιστικό πρωτάθλημα»

Το othersportsnews.gr επικοινώνησε με τους αρχηγούς των BraveDarts, DartMasters και Cyber Darts, οι οποίοι μίλησαν για το φετινό πρωτάθλημα, αλλά και για τους στόχους των ομάδων τους.

«Φέτος τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα για όλους» θα πει ο αρχηγός των BraveDarts Αποστόλης Πασπαλάς. «Η πρώτη αγωνιστική έδειξε ότι οι ομάδες φέτος είναι πιο δυνατές. Για παράδειγμα οι Elite έκαναν μια μεγάλη νίκη μέσα στην έδρα μας και έδειξε πιο δουλεμένη και ότι φέτος θα είναι ένας πολύ δυνατός αντίπαλος για όλους μας, όπως και οι The Union, η ομάδα που έχει κατακτήσει τους περισσότερους τίτλους στο πρωτάθλημα του ΣΥ.ΝΤ.ΕΛ έχει ενισχυθεί και αναμένεται να παρουσιαστεί ακόμα πιο δυνατή.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν ομάδες οι οποίες είναι πολύ επικίνδυνες, όπως το Πασαλιμάνι που είναι ομάδα με ιδιαίτερη δομή, με τα παιδιά να δείχνουν πολύ δεμένα μεταξύ τους και είναι μια ομάδα που, κατά την προσωπική μου άποψη, μπορεί να νικήσει τον οποιοδήποτε. Ωστόσο όλες οι ομάδες έχουν πραγματοποιήσει μικρές ή και μεγάλες αλλαγές στα ρόστερ τους και πιστεύω ότι φέτος το πρωτάθλημα θα είναι ακόμα πιο ανταγωνιστικό από πέρσι.

Από την πλευρά κάθε χρόνο προσπαθούμε να κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε. Πρώτος στόχος είναι να πλασαριστούμε στην οκτάδα και από εκεί και πέρα να δούμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Από την άλλη στη δική μου νοοτροπία στόχος είναι πάντα το πρωτάθλημα. Δεν μπορώ να το δω διαφορετικά. Η ήττα της πρώτης αγωνιστικής πιστεύω ότι θα μας κάνει καλό και θα μας «αφυπνίσει» για τη δύσκολη συνέχεια».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του αρχηγού των DartMasters Μάνου Ευαγγέλου. «Θεωρώ ότι το πρωτάθλημα φέτος θα είναι πολύ πιο ανταγωνιστικό από πέρσι. Υπήρξαν αρκετές μετακινήσεις παικτών, με αποτέλεσμα οι ομάδες να δυναμώσουν και εκεί που για παράδειγμα πέρσι ξέραμε ότι θα πρωταγωνιστήσουν δύο ομάδες, φέτος μπορεί να είναι τέσσερις ίσως και πέντε.

Εμείς είμαστε μια νέα ομάδα, να φανταστείτε ότι φέτος έχουμε έναν παίκτη που ασχολείται, περίπου, μια δεκαετία με τα Darts, οι υπόλοιποι είμαστε 2-3 χρόνια στο χώρο, ωστόσο ο στόχος μας φέτος είναι να μπορέσουμε να πλασαριστούμε στην πρώτη πεντάδα, κάτι που θα μας ικανοποιήσει πολύ».

Στο othersportsnews.gr μίλησε και ο αρχηγός των Cyber Darts Γιώργος Μάρκου. «Το πρωτάθλημα, στα τελευταία 2-3 που ασχολούμαι, είναι συνήθως δύο ταχυτήτων. Υπάρχουν ομάδες στις οποίες αγωνίζονται πολύ καλοί παίκτες, που έχουν εμπειρία, είναι χρόνια στα Darts, κάνουν προπονήσεις κτλ. Από την πλευρά μας ουσιαστικά είμαστε μια νέα ομάδα, χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι ο πιο έμπειρος παίκτης θεωρούμαι εγώ που ασχολούμαι τρία χρόνια.

Φέτος έχουμε κάνει δύο ομάδες (Cyber Darts II), καθώς οι παίκτες ήταν αρκετοί με αποτέλεσμα να χωριστούν σε δύο ομάδες πάντα βάσει δυναμικότητας. Πρακτικός στόχος της ομάδας είναι να μπορέσει να μπει στα πλέι-οφ. Φέτος και λόγω του ότι τα παιδιά έχουν ήδη μια αγωνιστική σεζόν στα χέρια τους, πιστεύω ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός».