Darts – Γιάννης Μιχαήλ: «Να τα δώσουμε όλα, βατός ο Καναδάς»

Του Θανάση Σταθόπουλου
OSN

Μάιος προς Ιούνιο…Είναι η εποχή που όλοι αγαπούν τα βελάκια στην Ελλάδα. Όλοι μιλούν για το «καλό» στα βελάκια. Φυσικά ο καθένας από την πλευρά του έχει βρει τον «δράκο» του παραμυθιού.

Και γιατί έχει έρθει αυτή η εποχή; Μα γιατί η σεζόν φτάνει στο τέλος της. Οι παίκτες και οι παίκτριες που θα αγωνιστούν με τα ελληνικά χρώματα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ολλανδίας έχουν οριστεί. Σε μερικούς δεν αρέσουν, σε άλλους αρέσουν.

Είπαμε, στα ελληνικά βελάκια άκρη δεν μπορείς να βγάλεις. Και δεν αναφέρομαι σε παράγοντες, προέδρους, διευθυντές και σε όποιον θεσμικό ρόλο έχει ο καθένας σε συλλόγους.

Αναφέρομαι σε απλούς παίκτες. Παίκτες που ονομάζονται «Έλληνες». Νομίζουν…Κατηγορούν, σηκώνουν το δάχτυλο στον αέρα, φωνάζουν, ξέρετε σαν τα μικρά τα σκυλάκια που γαβγίζουν. Αυτά τα κανίς που λέμε…Και ξέρετε γιατί γαβγίζουν; Από κόμπλεξ επειδή είναι μικρότερα σε δέμας.

Έτσι και όσοι Έλληνες παίκτες φωνάζουν για τις εθνικές, τα διασυλλογικά, αν λέγεται ή όχι πρωταθλητής Ελλάδος ή Λούτσας κλπ., είναι μικροί σε δέμας. Νταρτικό εννοείται…Άνθρωποι με άπειρα προσωπικά προβλήματα και φυσικά χωρίς ίχνος ταλέντου στα βελάκια, ξεσπούν στα βελάκια. Και απαιτούν να ακουσθούν! Όλα τα παραπάνω είναι αποκλειστικά δικές μου ανασφάλειες…

Ως «τσιράκι» (ναι το έχω ακούσει και το έχω διαβάσει κι αυτό) ήθελα να τα γράψω και να «κλέψω» και λίγο από την αίγλη του Γιάννη Μιχαήλ. Δεν υπήρχε καλύτερο σημείο για να τα γράψω και να διαβαστούν. Παρά μόνο στη συνέντευξη του John Michael.

O Μιχαήλ θα πει άλλα πράγματα. Δικά του. Μίλησε στο OSN για το PDC World Cup of Darts, για τα πολυσυζητημένα διασυλλογικά, για τους «Έλληνες» παράγοντες και μη, για τη μεγάλη μάχη της Ρωσίας και της Ολλανδίας στον πρώτο γύρο, ενώ έδωσε και τα προγνωστικά του για τα φαβορί της διοργάνωσης.

Λίγο πριν φύγει για Φρανκφούρτη και πάει να συναντήσει τον Γιάννη Σελαχόγλου, ο Μιχαήλ μου μίλησε για την άνοδο των ελληνικών darts, με αφορμή το μεγάλο ραντεβού στη Γερμανία. Αν φυσικά πιστεύει ότι έχουν άνοδο…

«Φυσικά και τα ελληνικά βελάκια αναμφίβολα έχουν ανέβει. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη συμμετοχή στο PDC World Cup of Darts. Μία συμμετοχή την οποία εξασφαλίσαμε επάξια εγώ με τον Γιάννη Σελαχόγλου. Από την πλευρά μου είχα μία πολύ καλή σεζόν με τη συμμετοχή μου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, την εξασφάλιση της Tour Card ανάμεσα σε 760 συμμετοχές, αλλά και την πρόκριση σε δύο αγώνες televised.

Βέβαια σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο Γιάννης (Σελαχόγλου), ο οποίος έχει δαπανήσει πολύ χρόνο, αλλά και χρήμα για να βρεθεί και να αγωνιστεί στα προκριματικά του European Tour. Άξιζε και με το παραπάνω να συμμετάσχει σε αυτήν τη διοργάνωση και μαζί είμαστε οι μοναδικοί Έλληνες darter που αυτήν τη στιγμή έχουμε το δικαίωμα να πάρουμε μέρος σε μια τόσο σημαντική διοργάνωση του PDC».

Α! Πριν ξέχασα να αναφέρω ότι υπήρχαν και σχόλια μέσω των κοινωνικών δικτύων ακόμα και για ποιο λόγο πάει ο Μιχαήλ και Σελαχόγλου στη Γερμανία. Γιατί δηλαδή να μην πάει ο Θανάσης και ο Τάκης πχ. Και μάλιστα το πόρισμα είχε βγει. «Μας την έφεραν οι δράκοι πάλι». Τόσο μυαλό…Ο Μιχαήλ προσπαθεί, έστω και για τελευταία φορά να δώσει μια απάντηση…

«Να ξεκαθαρίσω κάτι. Την επιλογή την κάνει αποκλειστικά και μόνο το PDC. Τα πράγματα δεν είναι όπως γίνεται στην WDF. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει εκλέκτορας, κυρίως από Γερμανία και Αγγλία όπου επιλέγονται οι ομάδες. Κανείς δεν αποφασίζει μόνος του και φυσικά δεν αποφασίζουν οι χώρες για το ποιους παίκτες θα στείλουν.

Η επιλογή εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένας απ’ αυτούς είναι το Order of Merit. Γενικά το να πάρει κάποια χώρα τη συγκεκριμένη πρόσκληση είναι κάτι το πολύ δύσκολο. Ωστόσο πιστεύω ότι το αξίζαμε. Είμαι παίκτης του PDC από το 2009 (πλην το 2013 όπου είχα αγωνιστεί στην BDO) και πιστεύω ότι αξίζαμε να αγωνιστούμε».

Περίπου δύο εβδομάδες πριν ο Γιάννης Μιχαήλ κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδος με ένα εξωπραγματικό για τα ελληνικά δεδομένα 110.39avg., δείχνοντας ότι βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και παρά το γεγονός ότι τα «διπλά» του βρέθηκαν σε…κρίση στους τελευταίους αγώνες στο εξωτερικό.

«Προσωπικά πιστεύω ότι είμαι σε αρκετά καλή κατάσταση. Τα διπλά μου, παρουσιάζουν βελτίωση και βρίσκω ρυθμό μέρα με την μέρα, τόσο από πλευράς προσωπικής προπόνησης, όσο και με τη συμμετοχή μου σε διάφορα τουρνουά στην Ελλάδα. Και ο Γιάννης δείχνει ότι είναι αρκετά καλά.

Το τελευταίο διάστημα έχει αγωνιστεί σε πολλά τουρνουά στο εξωτερικό, με το πιο πρόσφατο να είναι το όπεν στην Πολωνία γεγονός που του ανεβάζει τη ψυχολογία και του παίρνει το όποιο άγχος έχει, αν και νομίζω ότι το έχει αποβάλει τελείως».

Πρώτος αντίπαλος ο Καναδάς. John Part μεγάλος παίκτης ένας από τους καλύτερους στον κόσμο και τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής. Ο Μιχαήλ σέβεται, αλλά δεν φοβάται και το τεκμηριώνει…

«Αν με ρωτούσατε πριν την κλήρωση για το ποια ομάδα θα ήθελα αυτή θα ήταν ο Καναδάς. Πιστεύω ότι είναι μια βατή ομάδα παρά το γεγονός ότι σε αυτήν αγωνίζεται ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής John Part, ένας εκ των κορυφαίων darter στον κόσμο. Έχει νικήσει τον Taylor στο παρελθόν αρκετές φορές και κανείς δεν πρέπει να αμφισβητεί την αξία του, όπως φυσικά και του συμπαίκτη του.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια δεν βρίσκεται στην κορυφαία κατάσταση, καθώς πλέον δεν εμφανίζεται σε πολλές διοργανώσεις. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας καθησυχάζει. Θα πρέπει να είμαστε 100% συγκεντρωμένοι και έτοιμοι για ένα δυνατό παιχνίδι».

Ο «Κύπριος», ο «Γερμανός» και το Καρλόβασι…

Ελλάδα. Σίγουρα έχει περισσότερα να πει για την Ελλάδα. Με αφορμή το διασυλλογικό μιλάει για τις κόντρες και τους αμφισβητίες. Μόνιμοι είναι αυτοί. Δεν αλλάζουν. Γουστάρουν. Αν τα βελάκια ενωθούν (κάποια στιγμή) θα μαραζώσουν…Έτσι πάει…Τι απαντάει γι’ αυτούς ο «Κύπριος» πρωταθλητής του Καρλόβασι;

«Αυτοί που αμφισβητούν και διαμαρτύρονται θα έπρεπε πρώτα να σκεφτούν τους καλούς παίκτες των συλλόγων τους. Παίκτες όπως ο Κώστας Παντελίδης, ο Στάθης Παντελίδης, ο Τάσος Αργυρόπουλος ή ο Αντώνης Λαμπρόπουλος που κάποιοι με το έτσι θέλω, τους στέρησαν το δικαίωμα να συμμετέχουν στα διασυλλογικά.

Όπως είχα τονίσει και αμέσως μετά τα διασυλλογικά, πραγματικά δεν με ενδιαφέρει αν με πουν πρωταθλητή Ελλάδος ή Καρλόβασι ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Αυτό που με θλίβει είναι ότι μερικοί βγαίνουν και κατηγορούν τόσο την εθνική ομάδα όσο και τους παίκτες που συμμετέχουν σε αυτήν.

Το έχω νιώσει κι εγώ στο πετσί μου. Κάποιοι κάποτε με έλεγαν «Κύπριο» και ότι δεν έχω θέση στην εθνική ομάδα. Τα είδαμε και στο Παγκόσμιο κύπελλο στην Τουρκία πέρσι. Είδαμε μια μεγάλη μερίδα από τον ΠΑΣΝΤ να αποκαλεί «Γερμανό» τον Γιάννη Σελαχόγλου κι όταν ο Γιάννης έρχεται στην Ελλάδα τρέχουν και τον «γλύφουν».

Έχω προσφέρει τόσα πολλά στην Ελλάδα στα darts και καλό λόγο δεν έχω ακούσει. Όχι από όλους φυσικά…Βλέπουμε κάποιους να εύχονται καλή τύχη στη Ρωσία (ελέω Koltsov) και όχι στους Έλληνες παίκτες!

Το λέω και θα το ξαναλέω. Υπάρχουν «αποστήματα» στα ελληνικά βελάκια τα οποία πρέπει να αφανιστούν αν θέλουμε να πούμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι. Όταν κατηγορούν παίκτες της εθνικής θα πρέπει πραγματικά να ντρέπονται. Είναι ντροπή! Κάποια εποχή όλα αυτά με ενοχλούσαν τώρα απλά γελάω. Ναι, θα ήθελα να πηγαίνω σε αρκετά τουρνουά στην Ελλάδα, όμως οι συμπεριφορές ορισμένων με απομακρύνουν όλο και πιο πολύ».

Πολύ ΠΑΣΝΤ ακούω…Μεταξύ μας δεν είναι και τόσο δίκαιο…Και στην άλλη πλευρά της νταρτικής Αθήνας βρίσκεις κάτι «μπουμπούκια» που επιβιώνουν καθημερινά και τριγυρίζουν ωσάν παιχτούρες και κράζουν μέσα από το Facebook….Τους πάντες, χωρίς να σκέφτονται…Τα καλύτερα έρχονται και γι’ αυτούς (λέω εγώ). Το θέμα όμως είναι το τι λέει ο Γιάννης Μιχαήλ…Μόνο ΠΑΣΝΤ;

«Φυσικά όχι. Θα πρέπει να λέμε αλήθειες. Σίγουρα το να «σταυρώνεις» μόνο μία πλευρά είναι άδικο. Φταίνε όλες οι πλευρές τόσο ο ΑΣΑΝΤ, όσο και ο ΣΥΝΤΕΛ. Τώρα δεν θα καθίσω να καθορίσω το ποσοστό του καθενός. Ωστόσο και οι τρεις έχουν έναν κοινό «εχθρό». Τον Θοδωρή Θεμιστοκλέους.

Εκεί έχουν ρίξει όλοι τα βάρους τους. Ναι και ακόμα και μέσα από το ΣΥΝΤΕΛ. Ένας άνθρωπος φταίει για όλα αυτά που γίνονται στα ελληνικά βελάκια; Είναι δυνατόν; Ακόμα του έριξαν ευθύνες για την επιλογή της ελληνικής δυάδας στο PDC World Cup of Darts! Αν είναι δυνατόν.

Και τι σχέση έχει ο Θεμιστοκλέους ή ο GDO με το PDC; Το μίσος τούς έχει τυφλώσει και δεν ξέρουν καν τι λένε και τι κάνουν. Η λύση φυσικά υπάρχει και θα σας την πω. Αν θέλουν να έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε τέτοιες διοργανώσεις ας έρθουν κι άλλοι Έλληνες να γραφτούν στο PDC. Να πληρώσουν και να έρθουν να αγωνίζονται στις διοργανώσεις».

Ο Boris Koltsov θα τον περιμένει επίσης στη Φρανκφούρτη. Ο ελληνικής καταγωγής παίκτης της Ρωσίας είχε μιλήσει στο OSN πριν από μερικές ημέρες έχοντας τονίσει ότι θα υποστηρίξει την ελληνική δυάδα σαν τρελός. Ο Μιχαήλ ωστόσο, πιστεύει ότι η Ρωσία μπορεί να κάνει ακόμα και την υπέρβαση!

«Ο Boris Koltsov είναι πραγματικός αδελφός και θα υποστηρίξω τόσο αυτόν όσο και τον Alexander στο δύσκολο παιχνίδι κόντρα στην Ολλανδία. Εδώ θέλω να πω κάτι. Όσο κι αν η Ολλανδία είναι το μεγάλο φαβορί, όχι μόνο για τη νίκη κόντρα στη Ρωσία, αλλά και για τον τίτλο, δεν θα έχει καθόλου εύκολο έργο απέναντι στη Ρωσία.

Κι αυτό γιατί οι Ρώσοι έχουν μεγαλύτερη εμπειρία στα ζευγάρια. Οι μεγάλοι παίκτες του PDC δεν παίζουν σε διπλά, παρά μόνο σε μονά. Αυτό μπορούν να το εκμεταλλευτούν οι Boris και Alexander και να ελέγξουν το ρυθμό.

Ο ρυθμός θα είναι ένα κομβικό σημείο στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Ειδικά ο Alexander παίζει αρκετά αργά. Αν για παράδειγμα παίζει στα διπλά πίσω από τον Michael van Gerwen θα του δημιουργήσει προβλήματα καθώς ο MVG είναι παίκτης ρυθμού. Ελπίζω και εύχομαι όλα να πάνε καλά για τα παιδιά και να σημειώσουν μια μεγάλη έκπληξη».

Προγνωστικά…

«Θεωρώ όπως είπα και πριν, ότι η Ολλανδία έχει τον πρώτο λόγο, ενώ Αγγλία και Σκωτία είναι επίσης τα φαβορί για τον κατάκτηση του τίτλου».

Επίλογος με συμβουλές και μια ελπίδα…

«Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους εκείνους που με προσωπικά μηνύματα ευχήθηκαν τόσο σε μένα όσο και στον Γιάννη (Σελαχόγλου) καλή επιτυχία. Πιστεύω και είμαι σίγουρος ότι θα τα δώσουμε όλα για ένα καλό αποτέλεσμα. Ελπίζω να δώσουμε το έναυσμα σε όλους του Έλληνες darters να προσπαθήσουν να αγωνιστούν στο εξωτερικό. Να παίξουν εκτός Ελλάδας. Γνωρίζω ότι η οικονομική κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη για πολλούς, όμως θεωρώ ότι αν υπάρχει σοβαρή θέληση όλα μπορούν να γίνουν».