Χόκεϊ επι χόρτου – Άνοδοι και υποβιβασμοί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

Εν αναμονή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (Elite) που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο το διάστημα 21-30 Αυγούστου, για να ολοκληρωθεί ο πλήρης χάρτης για τις 4 κατηγορίες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, το μεγαλύτερο μέρος των εθνικών ομάδων γνωρίζουν από τώρα σε ποιες κατηγορίες θα αγωνιστούν μετά από 2 χρόνια.

Challenge II (Πράγα)

Στην 2η κατηγορία (Championship II), που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα, Πολωνία και Αυστρία πήραν την άνοδο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (Elite) του 2017.

Η Πολωνία κυριάρχησε στον πρώτο όμιλο κάνοντας το 3/3 κόντρα σε Σκωτία (2-1), Ουκρανία (3-0) και Κροατία (2-1), ενώ στα ημιτελικά επικράτησε με 2-1 της οικοδέσποινας Τσεχίας.

Από τη μεριά της η Αυστρία, που συμμετείχε στον δεύτερο όμιλο, ξεκίνησε με νίκη κόντρα στην Ελβετία (4-0), ενώ την αμέσως επόμενη αγωνιστική κατάφερε να επικρατήσει της Τσεχίας με 2-0.

Την τελευταία αγωνιστική το 1-1 απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν δεν της κόστισε την πρωτιά στον όμιλο παίρνοντας την πρόκριση στα ημιτελικά απέναντι στη Σκωτία.

Μετά από ένα δραματικό παιχνίδι, το οποίο στην κανονική του διάρκεια ολοκληρώθηκε ισόπαλο με 1-1, η Αυστρία πήρε τη νίκη στα πέναλτι κερδίζοντας με 3-1. Στον άνευ σημασίας τελικό η Πολωνία κατέκτησε τη νίκη επικρατώντας με 3-1.

Στη μάχη του υποβιβασμού χαμένοι της υπόθεσης ήταν η Ελβετία και η Κροατία που από το 2017 θα αγωνίζονται στην τρίτη κατηγορία.

Challenge III (Λισαβόνα)

Ουαλία και Πορτογαλία ήταν οι δύο ομάδες που κέρδισαν την άνοδο, σε ένα τουρνουά το οποίο είχε δικαίωμα συμμετοχής και η χώρα μας, μετά από την άνοδο που είχε κερδίσει στη διοργάνωση της Αθήνας πριν από 2 χρόνια.

Ουαλία και Πορτογαλία που συμμετείχαν στον πρώτο όμιλο, βρέθηκαν μεταξύ τους στην πρεμιέρα με τους Ουαλούς να φτάνουν στη νίκη με 4-1. Η Ουαλία κέρδισε τη Σουηδία με το εμφατικό 16-0 και με δύο νίκες προκρίθηκε στα ημιτελικά όπου και κέρδισε εύκολα τη Λευκορωσία με 5-1.

Η Πορτογαλία από την πλευρά της επικράτησε με 10-1 της Σουηδίας παίρνοντας την 2η θέση. Στα ημιτελικά η οικοδέσποινα κέρδισε την Ιταλία στα πέναλτι με 2-0 με τον αγώνα να ολοκληρώνεται στην κανονική του διάρκεια με 1-1.

Στον τελικό η Ουαλία κέρδισε για δεύτερη φορά την Πορτογαλία με 4-0 με τις δύο ομάδες ωστόσο να εξασφαλίζουν την άνοδο στην 2η κατηγορία.

Challenge IV (Βίλνιους)

Η Λιθουανία φιλοξένησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της 4η κατηγορίας στο οποίο συμμετείχε και η Κύπρος. Οι ομάδες που ξεχώρισαν ήταν η Δανία και η Σλοβακία που βρέθηκαν αντιμέτωπες, εκτός του τελικού και στον πρώτο όμιλο.

Η Δανία ξεκίνησε εντυπωσιακά τις υποχρεώσεις της επικρατώντας της Νορβηγίας με 11-0, ωστόσο στο δεύτερο παιχνίδι η Σλοβακία, αν και άξιζε τη νίκη, υποχρεώθηκε σε ισοπαλία με 4-4.

Την τελευταία αγωνιστική η Δανία επικράτησε της Ουγγαρίας με 2-1, με τη Σλοβακία να προσπαθεί να πάρει την 1η θέση με τη διαφορά τερμάτων, έτσι ώστε να αποφύγει την επικίνδυνη Λιθουανία, όμως το 8-2 κόντρα στη Νορβηγία δεν ήταν αρκετό.

Στα ημιτελικά η Δανία ξεπέρασε εύκολα το εμπόδιο της Μάλτας με 5-1, ενώ η Σλοβακία νίκησε, σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι, τη Λιθουανία με 3-2. Στον τελικό η Σλοβακία ήταν ανώτερη από τη Δανία επικρατώντας αυτή τη φορά με 3-1.

Championship II (Πράγα)

Τελική κατάταξη

1.Πολωνία (Championship 2017) 2.Αυστρία (Championship 2017) 3.Σκωτία 4.Τσεχία 5.Αζερμπαϊτζάν 6.Ουκρανία 7.Ελβετία (Championship III 2017)

8.Κροατία (Championship III 2017)

Championship III (Λισαβόνα)

Τελική κατάταξη

1.Ουαλία (Championship II 2017) 2.Πορτογαλία (Championship 2017) 3.Ιταλία 4.Λευκορωσία 5.Τουρκία

6.Σουηδία

Championship IV (Βίλνιους)

1.Σλοβακία (Championship III 2017) 2.Δανία (Championship III 2017) 3.Λιθουανία 4.Μάλτα 5.Ουγγαρία 6.Φινλανδία 7.Κύπρος

8.Νορβηγία