Χόκεϊ – Αυτόματη πρόκριση στους Ολυμπιακούς του 2018 για τη Νότια Κορέα

Η διεθνής ομοσπονδία χόκεϊ επί πάγου (IIHF) ήθελε τη Ν. Κορέα να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς που διοργανώνει αλλά ανησυχούσε για την περίπτωση βαριάς ήττας και το πλήγμα που θα επέφερε στη φήμη του αθλήματος. Παρόλα αυτά με την υπόσχεση της οικονομικής στήριξης και από την στιγμή που η ομοσπονδία του αθλήματος στη χώρα παρουσίασε λεπτομέρειες του τετραετούς σχεδίου για την ανάπτυξη του παιχνιδιού, η IIHF αποφάσισε να δώσει την αυτόματη πρόκριση για τη διοργάνωση.

Ο επικεφαλής της ομοσπονδίας της Ν. Κορέας, Jim Paek, ήταν ενθουσιασμένος με την απόφαση αλλά είπε ότι είναι μόνο το πρώτο βήμα στο να κάνει τη χώρα υπερήφανη στην Pyeongchang.

«Όταν βγήκε η απόφαση υπήρχε μια αίσθηση που πραγματικά δεν μπορώ να περιγράψω», είπε. «Ήταν η αίσθηση της δικαίωσης των προσπαθειών μας. Η ομοσπονδία δούλεψε πραγματικά σκληρά για να ακολουθήσει τους κανόνες της IIHF και να προετοιμάσει όλα τα αναγκαία έγγραφα, να κάνει όσα έπρεπε να γίνουν. Είναι μια φανταστική είδηση».

Η Ν. Κορέα απολαμβάνει μεγάλες επιτυχίες στους χειμερινούς Ολυμπιακούς στο πατινάζ ταχύτητας αλλά λίγοι τολμούσαν να ονειρευτούν την αναμέτρηση απέναντι στις μεγάλες δυνάμεις του ice hockey όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Σουηδία. Ο Paek, ο οποίος έφυγε από την Seoul όταν ήταν ενός έτους και μεγάλωσε στον Καναδά, ήταν ο πρώτος Κορεάτης που αγωνίστηκε στο NHL και ο μοναδικός που έχει κερδίσει το Stanley Cup, με τους Pittsburgh Penguins το 1991 και το 1992.

Ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της εθνικής του ομάδας τον Ιούλιο με αποστολή να φέρει την ομάδα στη διοργάνωση της Pyeongchang και να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα από το μηδέν.

Με εγκαταστάσεις για να αναπτυχθεί το ταλέντο και με μόλις 60 επαγγελματίες παίκτες, η αποστολή να μετατρέψει τη χώρα σε μία δύναμη του αθλήματος είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Ο Paek είπε ότι ξεπερνώντας το εμπόδιο της πρόκρισης, έχει τώρα την ευκαιρία αυτός και η ομάδα να αποδώσουν τα αναμενόμενα. «Τώρα εξαρτάται από εμάς. Τώρα έχουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας και αυτό είναι σπουδαίο», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της IIHF Rene Fasel είπε ότι η Ν. Κορέα έδειξε ότι έχει τα κατάλληλα σχέδια, όπως επίσης και τη φιλοδοξία να συνεχίσει την εξέλιξή της στο ice hockey και να είναι ανταγωνιστική στην Pyeongchang.

«Μετά τη συνάντηση και τις συζητήσεις με τη ΔΟΕ και την εθνική ομοσπονδία του αθλήματος αποφασίσαμε να δώσουμε την αυτόματη πρόκριση στην ανδρική και γυναικεία εθνική ομάδα για την Pyeongchang το 2018», είπε ο Fasel. «Η IIHF είναι πεπεισμένη ότι με βάση το μέγεθος της επένδυσης στο ανδρικό και το γυναικείο πρόγραμμα, μαζί με τις αλλαγές στις δομές και τις λειτουργίες της KIHA, η Κορέα θα έχει τώρα μια ευκαιρία να δείξει στον κόσμο ότι είναι ικανή να αγωνιστεί στο υψηλότερο διεθνές επίπεδο του αθλήματος».