Τρίαθλο – Ο πρωταθλητής έσβησε κεράκια…

Τον Γρηγόρη Σουβατζόγλου τον γνώρισα τον Απρίλιο του 2014 στις Σπέτσες. Για να είμαι πιο ακριβής μου τον γνώρισε ο Γιάννης Χατζήμπεης σε ένα τραπέζι με πολλές και μεγάλες προσωπικότητες του ελληνικού τριάθλου.

Γεγονός είναι ότι ο Σουβατζόγλου, από τότε που τον συνάντησα μέχρι και σήμερα δεν έχει αλλάξει καθόλου. Φοιτητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ναυαγοσώστης, οι διακρίσεις που τον ακολούθησαν από το 2014 και έπειτα τον έκαναν ακόμα πιο «δουλευταρά», του έδωσαν περισσότερους λόγους για να προσπαθεί και φυσικά τον έκαναν ακόμη καλύτερο αθλητή και πάνω από όλα άνθρωπο.

Είχα την τιμή να μου παραθέσει μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, λίγους μήνες αργότερα. Μπορεί για 90 λεπτά να μιλούσαμε για όλα όσα έχει κάνει στην καριέρα του, σε καμία περίπτωση όμως δεν υπερέβαλλε. Σεμνός, ταπεινός. Ο τέλειος χαρακτήρα αθλητή (τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα).

Πισίνα από το 1994, δρόμος και τρίαθλο από το 2012. Όταν λέμε όμως πισίνα εννούμε αθλητής με πολλές διακρίσεις και οκτώ πανελλήνια ρεκόρ σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις στην κλασική κολύμβηση!

Εννοούμε χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Τορίνο στην τεχνική κολύμβηση. Εννούμε έναν αθλητή που από τα έξι του χρόνια ήταν μοιραίο να πρωταγωνιστεί σε ό,τι κι αν έκανε.

Το 2011 γνωρίζει το τρίαθλο από κοντά. Με ένα mountain ποδήλατο και δύο κολλητούς ξεκινάει ένα διαφορετικό χόμπι. Ένα χρόνο αργότερα το χόμπι γίνεται πανελλήνιο πρωτάθλημα και το 2013 πάει στον Σχοινιά και παίρνει το χρυσό μετάλλιο!

Βρίσκεται πάντα στις επάλξεις. Σε αγώνες τριάθλου, διάθλου, half ironman, ironman, ενώ το περασμένο καλοκαίρι πήρε την πρόκριση για να τρέξει στους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Μπακού.

Δεν είναι μόνος του. Έχει πάντα δίπλα του τον Νίκο Σπυριδαντωνάκη. Τον προπονητή του, το μέντορά του, τον φίλο του, που γνώρισε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στην Καλαμάτα.

«Να μην γίνει ο αθλητισμός προνόμιο των λίγων», μου είχε πει σε εκείνη τη συνέντευξη. Μπορεί η συγκεκριμένη ευχή να μην πραγματοποιήθηκε, ωστόσο ο Γρηγόρης Σουβατζόγλου προσπαθεί καθημερινά για να ζήσει αυτό το όνειρο.

Έχει τη δύναμη, έχει τις ικανότητες, έχει τα ψυχικά αποθέματα για να φτάσει ακόμα ψηλότερα. Χρόνια του πολλά…