Τρίαθλο – Η αποθέωση του αθλητισμού σε ένα πανέμορφο νησί!

ΣΠΕΤΣΕΣ–  Η γιορτή του τριάθλου. Η αποθέωση του αθλητισμού. Οι δύο αυτοί τίτλοι χαρακτηρίζουν απόλυτα αυτό που έζησαν όσοι βρέθηκαν το περασμένο διήμερο στις Σπέτσες για να παρακολουθήσουν το spetsathlon.

Η Communication Lab και η κυρία Μαρίνα Κουταρέλη, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, αλλά και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τριάθλου μας χάρισαν ένα αξέχαστο αθλητικό Σαββατοκύριακο και μία άρτια διοργάνωση.

Δεν υπήρχαν νικητές, δεν υπήρχαν ηττημένοι. Υπήρξαν αθλητές, που έτρεξαν, θεατές που χειροκροτούσαν και εθελοντές που βοηθούσαν. Ένα νησί στο πόδι! Σαφώς και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και να μην αναφέρουμε το γεγονός ότι όλοι οι μεγάλοι αθλητές του τριάθλου βρέθηκαν στις Σπέτσες.

Ο Γρηγόρης Σκουλαρίκης (πρωταθλητής Ελλάδος στο δίαθλο), ο Γρηγόρης Σουβατζόγλου (πρωταθλητής Ελλάδος στο τρίαθλο), η Ντενίζ Δημάκη (πρωταθλήτρια Ελλάδος στο τρίαθλο) κ.α έδωσαν το παρών και συμμετείχαν (πως θα μπορούσαν να απουσιάσουν) σε αυτή τη μεγάλη γιορτή.

«Σύμμαχος» ακόμα και ο καιρός. Αν και όλη η χώρα επλήγη από σποραδικές βροχές, χαλαζόπτωση και δυνατούς ανέμους, στις Σπέτσες επικρατούσαν ιδανικές καιρικές συνθήκες. Για να χαρούν όλοι τον πραγματικό αθλητισμό!

Το αγωνιστικό πρόγραμμα ξεκίνησε το Σάββατο με τον αγώνα της ποδηλασίας (Bike Race 25χλμ) με τη συμμετοχή (εκτός συναγωνισμού) του Έλληνα πρωταθλητή Γιάννη Ταμουρίδη.

Νικητής της γενικής ήταν ο Γρηγόρης Σουβατζόγλου με χρόνο 00:42:19, ενώ τον ακολούθησαν οι Δημοσθένης Γαλλής με 00:46:39 και ο Λάμπρος Αθανασούλας με 00:46:42 σε μια συναρπαστική μονομαχία. Από κοντά και ο Παναγιώτης Διμπάμπης ο οποίος ολοκλήρωσε την απόσταση των 25χλμ. σε χρόνο 00:46:54, ενώ την πρώτη εξάδα συμπλήρωσαν οι Γιάννης Κουτσουράδης με 00:46:54 και Γιώργος Σταναθιώτης με 00:47:44.

Καλύτερη επίδοση από την πλευρά των γυναικών σημείωσε η Ελένη Κλαπανάρα η οποία τερμάτισε σε χρόνο 00:50:09 (12η στη γενική), δεύτερη ήταν η Χάνα Ευκαρπίδου με 00:57:35 (30η στη γενική), ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Όλγα Βελή με χρόνο 01:00:05 (39η στη γενική).

Ο Σουβατζόγλου, η Δημάκη και ο Σκουλαρίκης

Την Κυριακή, η διοργάνωση έφτασε στη κορύφωσή της με τους αγώνες του τριάθλου. Η ημέρα στις Σπέτσες ξεκίνησε αρκετά συννεφιασμένη και με ένα ψιλόβροχο. Ωστόσο, όσο περνούσε η ώρα ο καιρός καλυτέρευε με αποτέλεσμα οι αθλητές να αγωνιστούν κάτω από εξαιρετικές συνθήκες.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε τον αγώνα του sprint (750μ. κολύμβηση, 25χλμ. ποδηλασία, 5χλμ. τρέξιμο) και τον αγώνα endurance (1.500μ. κολύμβηση, 50χλμ. ποδηλασία, 10χλμ. τρέξιμο), αλλά και τις σκυταλοδρομίες αυτών, με το sprint να ξεκινάει με πέντε λεπτά διαφορά από την endurance.

Στο sprint, ο πρωταθλητής Ελλάδος Γρηγόρης Σουβατζόγλου, εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο την ικανότητά του στην κολύμβηση βγαίνοντας πρώτος από τη θάλασσα σε χρόνο 00:11:24. Λίγο πιο πίσω ακολουθούσε ο Σπύρος Χρυσικόπουλος με 00:11:25, ενώ τρίτος από το νερό βγήκε ο Γιώργος Δανιήλ με χρόνο 00:11:37.

Στο ποδήλατο ο Σουβατζόγλου αύξησε τη διαφορά από τους υπόλοιπους, ενώ και στο τρέξιμο κατάφερε να διατηρηθεί στην πρώτη θέση κόβοντας την κορδέλα του τερματισμού σε 01:13:40

Πίσω του βρέθηκε ο Γιώργος Δανιήλ με συνολικό χρόνο 01:19:59, ενώ στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Σύρος Χρυσικόπουλος με χρόνο 01:21:15. Στην τέταρτη θέση τερμάτισε ένα ακόμη μεγάλο όνομα του χώρου ο Χρήστος Γαρέφης, ο οποίος έχασε στις λεπτομέρειες την τρίτη θέση τερματίζοντας σε 01:21:19!

Πέμπτος τερμάτισε ο Στέλιος Ανδρεάδης (01:22:00), ενώ στην πρώτη εξάδα βρέθηκε και ο Άγγελος Μαυραγάνης ο οποίος τα έδωσε όλα στο τρέξιμο, κάνοντας τον καλύτερο χρόνο (00:16:28) για να τερματίσει τελικά σε 01:23:34.

Από την πλευρά των γυναικών η εξαιρετική Ντενίζ Δημάκη κατάφερε να κερδίσει ακόμα μία διοργάνωση τερματίζοντας σε 01:27:20 καταλαμβάνοντας την 11η θέση στη γενική.

Πολύ καλή και η παρουσία της Ελένης Στασινοπούλου η οποία πήρε τη δεύτερη θέση στην κατηγορία των γυναικών και την 20η στη γενική με χρόνο 01:33:05, ενώ πίσω της τερμάτισε η Ελένη Κλαπανάρα (01:35:42), η οποία κατέλαβε την 21η θέση στη γενική.

Στην endurance απόσταση ο πρωταθλητής Ελλάδος, πριν από μερικές εβδομάδες στο δίαθλο και νικητής στο περσινό spetsathlon, Γρηγόρης Σκουλαρίκης θα βγει από το νερό στην 13η θέση με χρόνο 00:29:28.

Ωστόσο, στο ποδήλατο θα καλύψει τη διαφορά από τους υπόλοιπους διανύοντας τα 50χλμ. κάνοντας 01:29:23. Στο τρέξιμο θα σημειώσει και πάλι τον καλύτερο χρόνο (00:34:17) και με σύνολο 02:35:44 θα κατακτήσει για δεύτερη σερί χρονιά την πρώτη θέση.

Τον Σκουλαρίκη ακολούθησε ο Κώστας Πουλόπουλος με 02:39:20, ενώ λίγο πιο πίσω τερμάτισε ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος με χρόνο 02:39:48. Την πρώτη τριάδα ακολούθησε ο Σπύρος Νικολούζος (02:43:58) που τερμάτισε στην τέταρτη θέση όντας ελάχιστα πιο γρήγορος από τον Κύπριο πρωταθλητή Γιώργο Σοφοκλέους που ήρθε πέμπτος με χρόνο 02:44:00. Την πρώτη εξάδα συμπλήρωσε ο Μάρκος Πάχος με 02:49:02.

Στην κατηγορία των γυναικών είχαμε δύο συμμετοχές με την Κύπρια Παναγιώτα Χαπούπη να τερματίζει στην πρώτη θέση (20η στη γενική) ολοκληρώνοντας μια αρκετά επίπονη διαδρομή σε χρόνο 02:59:27, ενώ δεύτερη ήταν η Καλλιόπη Ματζουνέα που πέρασε τη γραμμή του τερματισμού σε 03:57:30.

Στη σκυταλοδρομία του sprint νικήτρια ήταν η ομάδα της PUMA με τους Καρανικόλα-Τερκετάλη-Ορφανό να τερματίζουν σε 01:26:21, στη δεύτερη θέση ήταν η τριάδα Σταυρόπουλος-Καλδέλης-Γιαννούλης (SDY AEGINA) με 01:30:56, ενώ τρίτη ήταν η ομάδα του Πανελληνίου με τους Μποφίλιο-Αναγνωστόπουλο-Χαράτση να ολοκληρώνουν την προσπάθειά τους σε 01:31:17.

Στη σκυταλοδρομία endurance Σημαντήρας-Παπασάββας-Δημητριάδης (Holmes Place) τερμάτισαν πρώτοι με χρόνο 02:30:11, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους Δρυμωνάκο-Αντωνόπουλο-Παπαστυλιανό (Σχολή Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου) με 02:37:44 και στην τρίτη τους Idra-Idra-Παπαστυλιανό (Α.Ο. Κάλλιστος) με 03:06:34.

Χρήστος Βαξεβάνης: «Εξαιρετική διοργάνωση»

Το othersportsnews.gr μίλησε με τον Γενικό Γραμματέα της Ε.Ο.ΤΡΙ. κι έναν από τους συντελεστές της μεγάλης αυτής προσπάθειας Χρήστο Βαξεβάνη, ο οποίος στάθηκε στην πολύ καλή οργάνωση, αλλά και στην ασφάλεια των αθλητών.

«Ήταν μια εξαιρετική διοργάνωση. Ειδικά στο θέμα της ασφάλειας των αθλητών, κάτι το οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό για με τέτοια διοργάνωση με πολλές συμμετοχές. Από την πλευρά της η Μαρίνα Κουταρέλλη ήταν παντού και έτοιμη να δώσει λύση σε κάθε πρόβλημα.

Γενικά υπάρχει μια σύμπλευση της Ελληνικής Ομοσπονδίας με την οργανωτική επιτροπή και βγαίνει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Δεν μας έχουν αρνηθεί απολύτως τίποτα, ακόμα και στο πιο δύσκολο που έχουμε ζητήσει προκειμένου να γίνει ένας σωστός αγώνας.

Επίσης, θα πρέπει να αναφέρω και την πολύ σημαντική βοήθεια των εθελοντών, οι οποίοι πλέον έχουν εκπαιδευτεί για να βγάλουν εις πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συντέλεσαν για να βγει αυτό το αποτέλεσμα για το οποίο χάρηκε ο κόσμος αυτό το τριήμερο».

Ντενίζ Δημάκη: «Από τους πιο όμορφους αγώνες»

Στο othersportsnews.gr μίλησε και η γυναίκα που έχει συνδέσει το όνομά της με το τρίαθλό στην Ελλάδα Ντενίζ Δημάκη, η οποία έχει κατακτήσει και τις δύο χρονιές του spetsathlon την πρώτη θέση στο sprint.

«Ήταν ένας από τους πιο όμορφους αγώνες που έχω συμμετάσχει στην Ελλάδα. Βέβαια, έχουν γίνει μεγάλοι αγώνες τριάθλου και παλαιότερα, τότε που και εγώ πιο αγωνιστικό τρίαθλο, αλλά από τα τελευταία χρόνια θεωρώ ότι το spetsathlon είναι από τους πετυχημένους αγώνες, τόσο στο θέμα της οργάνωσης, όσο και στο θέμα της συμμετοχής.

Γενικότερα, το κλίμα ήταν εξαιρετικό. Είδα, αρκετούς γνωστούς συναθλητές είτε από το τρίαθλο, είτε από άλλα αθλήματα, οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδανικές και πραγματικά χαρήκαμε έναν πολύ όμορφο αγώνα. Εντυπωσιακές ήταν και οι εγκαταστάσεις, ειδικά μπροστά στο Ποσειδώνιο, στη ζώνη αλλαγής, όπου δίπλα σου ήταν η θάλασσα, αλλά και στη διαδρομή της ποδηλασίας που μπορούσαμε να «ξεκλέβουμε» λίγο και να βλέπουμε αυτή την πανέμορφη θέα, θεωρώ ότι μας αποζημίωσε όλους και μείναμε πάρα πολύ ευχαριστημένοι».  

Γρηγόρης Σκουλαρίκης: «Πολύ καλή δουλειά, όλα κύλησαν ομαλά»

Ο Πρωταθλητής Ελλάδος στο δίαθλο και νικητής των δύο διοργανώσεων spetsathlon (μεγάλες αποστάσεις) Γρηγόρης Σκουλαρίκης μιλώντας στο othersportsnews.gr στάθηκε στην πολύ καλή οργάνωση, αλλά κυρίως στην ασφάλεια των αγώνων.

«Η διοργάνωση ήταν πάρα πολύ καλή, έχει γίνει πάρα πολύ καλή δουλειά απ’ όλες τις απόψεις, σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό άθλημα όπως είναι το τρίαθλό (διοργανωτικά και τεχνικά) και γενικά κύλησαν όλα ομαλά.

Το πρωί της Κυριακής υπήρξε ένα ψιλόβροχο, αλλά αργότερα ο καιρός έφτιαξε, οπότε γλιτώσαμε επικίνδυνες καταστάσεις. Αυτό μπορώ να πω ότι ήταν ένα ευτύχημα για όλους μας. Επιμένω, στο θέμα της ασφάλειας, καθώς ήταν αρκετοί οι οποίοι δεν έχουν εμπειρία στο να τρέξουν υπό τέτοιες συνθήκες κι αν η βροχή συνέχιζε τα πράγματα θα γινόντουσαν πολύ επικίνδυνα.

Γενικά, όπως είπα και πριν, όλα ήταν πολύ ωραία και κύλησαν ομαλά αν και μιλάμε για έναν αγώνα ο οποίος διήρκησε περίπου πέντε ώρες δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση».

Παρασκηνιακά

*Από τις 08:00 είχε αρχίσει να πέφτει ένα ψιλόβροχο, όμως λίγα λεπτά πριν από τον αγώνα η βροχή σταμάτησε, ενώ όσο προχωρούσε η μέρα οι καιρικές συνθήκες γινόντουσαν ιδανικές, γεγονός που ηρέμησε αθλητές, διοργανωτές, αλλά και τους φίλους τους αθλήματος που βρέθηκαν στις Σπέτσες αυτό το τριήμερο.

*Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής οι αθλητές γνώριζαν την αποθέωση από τους κάτοικους το νησιού που συνέβαλαν και με το παραπάνω για να γίνει αυτή η εξαιρετική διοργάνωση. Χειροκροτήματα και επευφημίες από ανθρώπους που καθόντουσαν σε καφετέριες, εστιατόρια, αλλά και από αυτούς που απλά περπατούσαν στο δρόμο. Μία πραγματικά σπάνια εικόνα για τον ελληνικό αθλητισμό.

*Συγκινητικό ήταν και το γεγονός ότι κι οι ίδιοι οι αθλητές χειροκροτούσαν ο ένας τον άλλον! Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο στη διαδρομή της ποδηλασίας τη στιγμή που ο δεύτερος, μέχρι εκείνη την ώρα, Γρηγόρης Σκουλαρίκης θα ξεπεράσει τον Ιορδάνη Παπαδόπουλο, που ήταν στην πρώτη θέση, με τους δύο αθλητές να επευφημεί ο ένας τον άλλον

*Η Ντενίζ Δημάκη βγαίνει από τη θάλασσα και μπαίνει στη ζώνη αλλαγής. Ήταν η πολύ όμορφή στιγμή που ο γιος της Οδυσσέας, θέλησε να εμψυχώσει τη μητέρα του φώναζε διαρκώς «έλα μαμά γρήγορα, δεύτερη είσαι».

*Εντυπωσιακό ήταν το θέαμα όταν οι αθλητές έπεσαν μέσα στο νερό ειδικά όταν έπεσαν μέσα και αυτοί της endurance διαδρομής με περίπου 450 ανθρώπους να βρίσκονται μέσα στη θάλασσα.

*Αξίζει να αναφέρουμε τη σημαντική κίνηση της σχολής ναυαγοσωστικής LIFEGUARD HELLAS χάρη στην οποία για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε αγώνα τριάθλου υπήρξε δύτης (Μάνος Παπαδημητρίου-Dimson) στην πρώτη σημαδούρα βοηθώντας με αυτό τον τρόπο στη διεξαγωγή ενός ασφαλούς αγώνα. 

*Μέσα στις 450 συμμετοχές υπήρχαν και παρουσίες όπως αυτής του Γιάννη Δρυμωνάκου (Πρωταθλητής Ευρώπης στην κολύμβηση), της Αθανασίας Τσουμελέκα (Χρυσή ολυμπιονίκης στο βάδην), της δημοσιογράφου Γκρέτα Λυμπαροπούλου, αλλά και του γνωστού ηθοποιού Πάνου Βλάχου.

*Οι περισσότεροι κάτοικοι των Σπετσών είχαν έναν καλό λόγο να πουν για τη διοργάνωση. Όπως μας τόνιζαν, ήταν ιδιαίτερα χαρούμενοι και ικανοποιημένοι που οι καιρικές συνθήκες δεν χάλασαν τα σχέδια των διοργανωτών, ενώ από τώρα περιμένουν πως και πως το επόμενο spetsathlon.