Το World’s Highest Trans Himalayan Mountain Bike Race διεξάγεται στο όρος Έβερεστ, στην πλευρά του Θιβέτ με υψόμετρο λίγο κάτω από τα 6.000 μέτρα;

*Η ιστορία αυτού του extreme sport άρχισε τη δεκαετία του 1970 στην California. Στο Mount Tamalpais βρίσκονται οι ρίζες της ορεινής ποδηλασίας. Ιδρυτικά μέλη του αθλήματος ήταν οι Joe Breeze, Gary Fisher, Keith Bontrager, Charlie Cunningham και Tom Ritchie.

Τα πρώτα mountain ποδήλατα είχαν χρήση για downhill. Δεν πήγαιναν ποτέ ανηφορικά, έπρεπε να τα μεταφέρουν στην αφετηρία και πήγαιναν κατηφορικά. Οι πέντε αυτοί άνθρωποι έπρεπε να αυτοσχεδιάζουν αρκετά όπως με την τοποθέτηση ελαστικών balloon που μπορούσαν να ανταποκριθούν σε όλες τις συνθήκες δρόμου και τη χρήση γράσου στα φρένα επειδή είχαν την τάση να υπερθερμαίνονται. Αργότερα τα πέντε ιδρυτικά πρόσωπα του αθλήματος βελτίωσαν τα ποδήλατα και άνοιξαν ένα κατάστημα.

*Ο Bart Jen Brentjens από την Ολλανδία κέρδισε τον πρώτο αγώνα mountain biking στους Ολυμπιακούς της Atlanta.

*Οι κατηγορίες του αθλήματος είναι οι εξής: cross country, χειμερινό downhill, free ride, endurance και extreme. Αυτά τα αγωνίσματα ορεινής ποδηλασίας προσφέρουν μεγάλη ποικιλία κι ευκαιρίες σε αθλητές που είναι συγκεκριμένα καλοί σε τομείς όπως η αντοχή ή η ταχύτητα.

*Το 1995 το downhill έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Extreme Games.

*Το 1997 στη διάρκεια των χειμερινών X-Games, ήταν ένα από τα extreme sport που έκαναν την εμφάνισή τους.

*Τα φρένα σε αυτό το άθλημα απαιτούν τη χρήση του μυαλού. Το φρενάρισμα είναι μία ικανότητα που αναπτύσσεται μέσω της κατάλληλης γνώσης τεχνικών που εφαρμόζονται για την ασφαλή ακινητοποίηση και την αποφυγή συγκρούσεων και άλλων πιθανών επικίνδυνων καταστάσεων.

*Η International Mountain Bicycling Association (IMBA) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε το 1988 με στόχο την προστασία και φροντίδα των χώρων που εξασκούνται οι αθλητές σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα η IMBA έχει μέλη σε όλο τον πλανήτη με τα περισσότερα από την Αυστραλία. Η IBMA εκπαιδεύει τους ενδιαφερόμενους στην προστασία και κατασκευή των χώρων..

*Το World’s Highest Trans Himalayan Mountain Bike Race διεξάγεται στο όρος Έβερεστ, στην πλευρά του Θιβέτ με υψόμετρο λίγο κάτω από τα 6.000 μέτρα.

*Ο μεγαλύτερος αγώνας mountain bike στον κόσμο ήταν από τον Καναδά ως το Μεξικό με μήκος άνω των 2.700 μιλίων.

*Ο Sam Hill, ο επαγγελματίας Αυστραλός αθλητής της ορεινής ποδηλασίας που αγωνίζεται στο downhill είναι ο νεότερος από τη χώρα του που έχει κερδίσει ποτέ έναν τίτλο παγκόσμιου πρωταθλητή. Κέρδισε για πρώτη φορά σε ηλικία 16 ετών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Vail το 2001.