Το Τόκιο είναι η πόλη που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020

«Η πόλη που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 είναι το Τόκιο». Όπως και να το πάρει κανείς ήταν μια ιστορική φράση από πολλές πλευρές. Πρώτα απ’ όλα γιατί η πόλη του Τόκιο θα διοργανώσει τους Αγώνες, αλλά παράλληλα θα μπει στο «πάνθεον» των τριών πόλεων,  βρίσκεται η Ελλάδα, που αναλαμβάνει αυτή τη μεγάλη διοργάνωση για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Και επίσης αυτή ήταν η τελευταία φορά που ο Jacque Rogge έβγαλε από τον φάκελο ανακοινώνοντας την απόφαση της ψηφοφορίας της Διεθνούς Ολυμπιακής επιτροπής για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από μια πόλη.

Το «θρίλερ» ανάμεσα σε Μαδρίτη και Κωνσταντινούπολη

Στη μάχη των τριών υποψηφίων πρώτη έπεσε η Κωνσταντινούπολη. Όλες οι πόλεις είχαν μια 45λεπτη διάρκεια παρουσίασης, ενώ  αμέσως ακολούθησε η διαδικασία των ερωταπαντήσεων στις αντιπροσωπείες που κράτησε για 15 λεπτά. Επικεφαλής της τούρκικης αντιπροσωπείας ήταν ο πρωθυπουργός Tayyip Erdogan, ενώ για το Τόκιο, που ακολούθησε αμέσως μετά, ήταν ο ομόλογός του Shinzo Abe ο οποίος κατά την παρουσίαση της ιαπωνικής υποψηφιότητας μίλησε για τα επίπεδα ραδιενέργειας, την κύρια ανησυχία των μελών της ΔΟΕ που αφορούσε την υποψηφιότητα του Τόκιο, με τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό να τονίζει ότι τα επίπεδα αυτή τη στιγμή είναι διαχειρίσιμα, όπως θα είναι και τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων το 2020.

Μπορεί τελικά το Τόκιο να πήρε το χρίσμα για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι πίσω από τα δημόσια «χαμόγελα» των μελών της Ολυμπιακής Επιτροπής, κρύβεται η πεποίθηση πως η ανάθεση των Αγώνων του 2020 δεν έχει να κάνει τόσο με τη γιορτή του αθλητισμού, όσο με τη εκτίμηση του ενδεχόμενου κινδύνου.

Τελευταία πόλη που παρουσίασε το πρόγραμμά της ήταν η Μαδρίτη με τον επικεφαλή της αντιπροσωπείας της τον Alejandro Blanco. Μετά από την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων άρχισε η πρώτη ψηφοφορία που σύμφωνα με τους κανονισμούς για να αναλάβει μια πόλη τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα έπρεπε να συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων, κάτι που φυσικά δεν έγινε.

Ωστόσο το Τόκιο πήρε το μεγαλύτερο ποσοστό, αφήνοντας Μαδρίτη και Κωνσταντινούπολη να ισοβαθμήσουν με τους ίδιους ψήφους. Έτσι έπρεπε να υπάρξει μια ακόμη ψηφοφορία για να δούμε ποια από τις δύο πόλεις θα ακολουθήσει το Τόκιο στην τελική ψηφοφορία.

Στο δεύτερο γύρο η Κωνσταντινούπολη κατάφερε να επικρατήσει της Μαδρίτης, καθώς έλαβε 49 ψήφους έναντι 45 της ισπανικής πρωτεύουσας και έτσι πήγε κόντρα στο Τόκιο για την τελική αναμέτρηση. Το τέλος της αγωνίας έβαλε μετά από 1,5 ώρα περίπου ο Jacques Rogge ο οποίος, αφού πρώτα ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος των Ολυμπιακών Αγώνων και ευχαρίστησε τις τρεις υποψήφιες πόλεις για την προσπάθεια και την σκληρή δουλειά για τη δέσμευση στον αθλητισμό και τις ολυμπιακές αξίες έβγαλε από το φάκελο το όνομα της πόλης του Τόκιο με τους Ιάπωνες να πανηγυρίζουν τόσο στο ξενοδοχείο Hilton Buenos Aires, όσο και στο κλειστό γυμναστήριο Yoyogi το οποίο μάλιστα είχε δημιουργηθεί για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 1964!

Η μάχη της Πάλης…

Αύριο Κυριακή (08.09) η ΔΟΕ θα αποφασίσει για το νέο άθλημα το οποίο θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των Αγώνων. Τα αθλήματα Μπέιζμπολ/Σόφτομπολ, Σκουός και Πάλι είναι αυτά που θα «μονομαχήσουν» καθώς μόνο ένα από αυτά θα μπει στο πρόγραμμα.

Η Πάλη είναι ένα άθλημα το οποίο δεν χρειάζεται συστάσεις. Ένα από τα «ιδρυτικά» αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων με παρουσία στο πρόγραμμα από το 1896 μέχρι και σήμερα, ενώ από το 2004 και μετά διεξάγονται και αγώνες γυναικών. Η είδηση για την αφαίρεσή του από τους Αγώνες του 2020 προκάλεσε σοκ στην παγκόσμια αθλητική γνώμη, ενώ η Παγκόσμια Ομοσπονδία (FILA), προέβη σε συνεχόμενες αλλαγές των κανονισμών προκειμένου να κάνει την Πάλη πιο «ελκυστική», αλλά και «εμπορική».

Το δεύτερο υποψήφιο άθλημα είναι το μπέιζμπολ/σόφτμπολ, το οποίο μπαίνει και βγαίνει κατά τακτά χρονικά διαστήματα στο πρόγραμμα. Ως αγώνισμα επίδειξης έχει συμπεριληφθεί σε επτά  ολυμπιάδες (1904, 1912, 1936, 1956, 1964, 1984, 1988), ενώ το 2002 στη Βαρκελώνη έκανε «ντεμπούτο» ως επίσημο άθλημα των Αγώνων και κατάφερε να διατηρηθεί εντός προγράμματος μέχρι την ολυμπιάδα του Πεκίνου (2008).

Τρίτο υποψήφιο άθλημα είναι το σκουός που δεν έχει κάνει εμφάνιση σε Ολυμπιακούς Αγώνες ούτε ως άθλημα επίδειξης, ωστόσο είναι δημοφιλές σε πάνω από 185 χώρες στον κόσμο, ενώ έχει κάνει την εμφάνισή του στους Παναμερικανικούς Αγώνες (από το 1995), αλλά και στους Ασιατικούς (από το 1998).

Αναμφίβολα θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ψηφοφορία. Το μπέιζμπολ από την τελευταία φορά που τέθηκε εκτός προγράμματος παρουσιάζει μια τεράστια άνοδο, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλο τον κόσμο, αν και οι εκτιμήσεις από σημαντικούς ανθρώπους του παγκόσμιου αθλητισμού δεν θεωρούν δυνατή την πιθανότητα να ενταχθεί στους Αγώνες του 2020, το σκουός που δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να μπει σε ολυμπιακό πρόγραμμα, έχει ισχυρούς «συμμάχους» όπως τους Άγγλους, αλλά και τους Αιγύπτιους, ενώ η Πάλη, που είναι το μεγάλο φαβορί, έχει ως «ατού» το τεράστιο δημόσιο αίσθημα, καθώς θεωρείται ένα πραγματικό ολυμπιακό άθλημα που θα πρέπει να βρίσκεται πάντα μέσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.