Το ξέρατε ότι… – Το ξέρατε ότι… Το άθλημα της πάλης άρχισε να οργανώνεται από το 1897;

Θα πρέπει να γυρίσουμε στο 393 μ.Χ. για να ξετυλίξουμε το κουβάρι του αθλήματος της πάλης. Ωστόσο θα προσπαθήσουμε να το πιάσουμε από το 1897, όπου ουσιαστικά οργανώθηκε ως άθλημα παράλληλα με την ίδρυση του Συνδέσμου Ελληνικών Αθλητικών Γυμναστικών Σωματείων (ΣΕΑΓΣ), ο γνωστός σε όλους μας ΣΕΓΑΣ.
Οι πρώτοι πανελλήνιοι αγώνες πάλης έγιναν το 1906 σε τρεις κατηγορίες. Των Ελαφρών  Βαρών με νικητές τους Δ. Κολυβά και Δ. Σκουτέρη, των Μέσων Βαρών με πρώτο τον Θ. Παλαιολόγο και δεύτερο τον Δ. Τσίτα και των Βαρέων Βαρών με νικητές τους Σ. Χριστόπουλο και Δ. Τόφαλο.

Η ημερομηνία σταθμός για την πάλη ήταν στις 2 Αυγούστου 1935 όπου εκπρόσωποι του αθλήματος, αλλά και της άρσης βαρών, όπως και της πυγμαχίας αποφασίζουν να αποκοπούν από τον ΣΕΑΓΣ και να ανεξαρτητοποιηθούν ιδρύοντας την Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης, Πυγμαχίας, Άρσης Βαρών (ΕΟΦΠΠΑΒ). Την ίδια χρονιά η ΕΟΦΠΠΑΒ γίνεται μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικής Πάλης (FILA). To 1951 η Πυγμαχία αποχώρησε από την ΕΟΦΠΠΑΒ κάτι που έκανε και η Άρση Βαρών είκοσι, περίπου, χρόνια αργότερα και έτσι από ΕΟΦΠΠΑΒ η ομοσπονδία πήρε τη σημερινή της ονομασία σε ΕΟΦΠ.

Ελληνικές επιτυχίες

Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η ελληνική πάλη αναπτύσσεται σημαντικά και επί σειρά ετών είναι το άθλημα με τις μεγαλύτερες και περισσότερες διακρίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αρχής γενομένης από το 1948 όπου οι Γεώργιος Πετμεζάς και Νικόλαος Μπίρης του Εθνικού Αθηνών κατέλαβαν την 6η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, έως τον Αρτιόμ Κιουρεγκιάν ο οποίος στο κλειστό ολυμπιακό γυμναστήριο των Άνω Λιοσίων τον Αύγουστο του 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας χάρισε άλλο ένα χάλκινο μετάλλιο στο άθλημα στη κατηγορία των 55 κιλών της ελληνορωμαϊκής, ανεβάζοντας τον αριθμό των μεταλλίων που η ελληνική πάλη προσέφερε στον ελληνικό αθλητισμό σε: ένα χρυσό (Στέλιος Μηγιάκης 1980), δύο ασημένια (Πέτρος Γαλακτόπουλος 1972 – Δημήτρης Θανόπουλος 1984) και έξι χάλκινα ολυμπιακά μετάλλια (Πέτρος Γαλακτόπουλος 1968 – Γιώργος Χατζηιωαννίδης 1980 – Μπάμπης Χολίδης 1984 και 1988 – Αμιράν Καρντάνοφ 2000 – Αρτιόμ Κιουρεγκιάν 2004).

Μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα εκτός των προαναφερομένων κατέκτησαν επίσης οι: Γιώργος Αθανασιάδης, Ηρακλής Δεσκουλίδης, Γιώργος Ποζίδης, Ισαάκ θεοδωρίδης, Γιάννης Αγκατζανιάν, Αριστείδης Ρουμπινιάν, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Αναστάσιος Σοφιανίδης, Δημήτρης Αβράμης, Κώστας Θάνος, Αφταντίλ Ξανθόπουλος, Ξενοφώντας Κουτσιούμπας, Γιώργος Κουτσιούμπας και Γιάννης Αθανασιάδης.

Γυναικεία πάλη

Από το 1993 η ελληνική πάλη συμμετέχει στα ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα γυναικών, κατακτώντας διακρίσεις και μετάλλια με την Ε. Γρηγορίου, τη Λ. Νικολάου, τη Ντίνα Τσιμπανάκου, τη Σοφία Πουμπουρίδου, τη Φανή Ψαθά, τη Μυρσίνη Κολώνη και με κορυφαία στιγμή τη 4η θέση της Σταυρούλας Ζυγούρη στα 63 κιλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 που αποτελεί και σταθμό στη γυναικεία πάλη αφού ήταν η πρώτη συμμετοχή των γυναικών του αθλήματος σε Ολυμπιακούς Αγώνες.