Το ξέρατε ότι… – Το ξέρατε ότι… Οι πρώτοι αγώνες θαλάσσιου σκι στη χώρα μας έγιναν την περίοδο 1945-46;

Η πρώτη μορφή του θαλασσίου σκι ήταν η “θαλασσοδρομία” (aqua-planing), όπου ο αθλητής γλυστρούσε στο νερό πάνω σε μια σανίδα (aqua-plane) δεμένη πίσω από ένα “ταχύπλοο” σκάφος. Στον ελλαδικό χώρο, τέτοιες “θαλασσοδρομίες” αναφέρονται την περίοδο 1945-1946 στην περιοχή του Βόλου, με σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Το θαλάσσιο σκι εμφανίζεται με τη σημερινή του μορφή (δηλ. με ένα ή δύο πέδιλα) το 1957, στον όρμο της Βουλιαγμένης, ως άθλημα αναψυχής. Το 1959 ο Ναυτικός Ομιλος Βουλιαγμένης δίνει ώθηση στο αγωνιστικό μέρος του αθλήματος, με την ίδρυση του πρώτου τμήματος ‘αγωνιστικού θαλασσίου σκι’.

Ο πρώτος σύλλογος  που δραστηριοποιήθηκε ενεργά στην εξέλιξη του αγωνιστικού θαλασσίου σκι, ήταν ο Ναυτικός Ομιλος Βουλιαγμένης, ο οποίος έως το 1963 εκπροσωπούσε τη χώρα μας στην Παγκόσμια Ενωση Θαλασσίου Σκι (μετονομαζόμενη σε Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσίου Σκι το 1988). Το 1963 ιδρύεται η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσίου Σκι (ΕΟΘΣκι) και από 1965 συμμετέχει σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Από την ίδρυσή της, η ΕΟΘΣκι υλοποιεί το όραμα του ιδρυτή και πρώτου προέδρου της, Αθανασίου Διακάκη (1963-1980), για την διάδοση του αθλήματος σε όλη την Ελλάδα, την δημιουργία αθλητικών συλλόγων και την τεχνική και οικονομική ενίσχυσή τους. Η ΕΟΘΣκι παρουσιάζει μια συνεχώς ανοδική πορεία: στον οργανωτικό τομέα, με την επιτυχημένη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων διεθνούς εμβέλειας (Μεσογειακοί, Βαλκανικοί, Πανευρωπαϊκοί και Παγκόσμιοι αγώνες). Και στον αγωνιστικό τομέα, με τη συμμετοχή του τεχνικού δυναμικού της (εθνικοί και διεθνείς κριτές, πιλότοι κ.ά.) σε διεθνείς διοργανώσεις αλλά και με την συνεχή πρόοδο και διάκριση των Ελλήνων αθλητών. 

Σταθμός παραμένει το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών Γυναικών το 1994 που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία στα Ιωάννινα, όπως και το 51ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 1997, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις καινούριες εγκαταστάσεις θαλασσίου σκι της λίμνης Καϊάφα στην Πελοπόννησο. Η εναρκτήρια τελετή αυτής της διοργάνωσης δόθηκε στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας, το οποίο φιλοξένησε τέτοια τελετή για πρώτη φορά μετά από 16 αιώνες! Επίσης με εξαιρετική επιτυχία και άριστα αποτελέσματα διοργανώθηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων – Νεανίδων το 2000 στη Λίμνη Στράτου στο Αγρίνιο.

Από την εμφάνιση του αγωνιστικού θαλασσίου σκι, οι Ελληνες αθλητές διαπρέπουν συνεχώς, με την κατάκτηση μεταλλίων σε διεθνείς διοργανώσεις ανδρών, γυναικών και νέων. Η Αγγελική Ανδριοπούλου βρίσκεται στην κορυφή του αθλήματος ενώ σημαντικές επιτυχίες έχουν πετύχει ο Γιώργος Χατζής και ο Γιάννης Λιάκος