Το ξέρατε ότι… – Ο Γύρος της Γαλλίας είναι το μεγαλύτερο ετήσιο αθλητικό γεγονός στον κόσμο;

Θα μπορούσε ποτέ κάποιο άθλημα (όπως η ποδηλασία) να υποσκελίσει τηλεοπτικά τις μεγάλες «δυνάμεις» του αθλητικού κόσμου; Κι όμως μπορεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε στις αρχές του Ιουλίου ο ιστότοπος της βρετανικής εφημερίδας Mirror, ο Γύρος της Γαλλίας είναι το πιο σημαντικό ετήσιο αθλητικό γεγονός του κόσμου ξεπερνώντας σε τηλεθέαση, τουλάχιστον τη φετινή χρονιά, ακόμη και τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο!

Τον φετινό Γύρο παρακολούθησαν 3.5 δις τηλεθεατές από 180 χώρες, την ίδια στιγμή που ο τελικός Γερμανία – Αργεντινή έφτασε τα 700 εκ. τηλεθέασης, με τα νούμερα να είναι αισθητά μειωμένα σε σχέση με τον τελικό του 2010, Ισπανία – Ολλανδία τον οποίον παρακολούθησαν 900 εκ. τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο.

Τα νούμερα είναι μεγάλα για ένα γεγονός το οποίο συγκεντρώνει 15 εκ. θεατές και στα 21 ετάπ! Προσέλευση απλησίαστη από τα υπόλοιπα αθλήματα, την οποία όμως δεν μπορούμε να λάβουμε υπ’ οψην καθώς κανείς από τους θεατές δεν πληρώνει εισιτήριο για να παρεβρεθεί στους δρόμους και στα βουνά του Γύρου, κάτι που συμβαίνει στις υπόλοιπες διοργανώσεις. Ωστόσο είναι ένα νούμερο άκρως εντυπωσιακό.

Τη διοργάνωση, η οποία πλησιάζει στο τέλος της, κάλυψαν πάνω από 2.000 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι, 72 διαπιστευμένοι ραδιοφωνικοί σταθμοί, 240 διαπιστευμένοι φωτογράφοι σε ένα «μαραθώνιο» 5.500 ωρών μετάδοσης!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μόνο στη Βρετανία, όπου διεξήχθησαν τα τρία πρώτα ετάπ, συγκεντρώθηκαν στους δρόμους πάνω από 6εκ. θεατές, ενώ η διοργάνωση έδωσε μια μεγάλη ανάσα στην οικονομία της Νοτιοανατολικής Αγγλίας τα κέρδη της οποία ξεπέρασαν τα 90εκ. λίρες!