Το ξέρατε ότι… – Οι Ισπανοί ποδηλάτες έχουν κερδίσει τη Vuelta 31 φορές;

Τα μελλοντικά φαβορί του Tour de France συχνά προκύπτουν από τον ποδηλατικό γύρο Ισπανίας. Η πρώτη νίκη του Nibali σε Grand Tour ήταν στη Vuelta το 2010 και ο πρώτος τερματισμός του Chris Froome σε βάθρο Grand Tour ήταν στην Ισπανία το 2011. Ο Βρετανός τερμάτισε στην συνέχεια 2ος στον ποδηλατικό γύρο Γαλλίας το 2012 και πήρε τη νίκη το 2013.

Ακόμα και μετά τη μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής προς το τέλος της σεζόν, κανείς ποδηλάτης δεν έχει κερδίσει ποτέ και τα 3 Grand Tour την ίδια ημερολογιακή χρονιά. Μόλις έξι έχουν κερδίσει και τα τρία στη διάρκεια της καριέρας τους. Ο Vincenzo Nibali της Astana μπήκε σε αυτή τη λίστα κερδίζοντας το Tour de France τον Ιούλιο.

Από τους 198 αθλητές που πήραν μέρος στην έναρξη της φετινής Vuelta, 8 έχουν κερδίσει τουλάχιστον ένα Grand Tour και άλλοι πέντε έχουν τερματίσει στο βάθρο τουλάχιστον μία φορά στην καριέρα τους.

Ο ποδηλατικός γύρος Ισπανίας έχει γίνει μία δημοφιλής επιλογή για τους ποδηλάτες που προετοιμάζονται για το παγκόσμιο πρωτάθλημα στα τέλη Σεπτεμβρίου. Συνολικά οι 12 από τους τελευταίους 13 παγκόσμιους πρωταθλητές ποδηλασίας δρόμου έχουν χρησιμοποιήσει τη Vuelta για την προετοιμασία τους.

Οι Ισπανοί έχουν κερδίσει τη Vuelta 31 φορές. Κανένα άλλο έθνος δεν έχει πάρει περισσότερες από 10 νίκες.

Ο Ισπανός Roberto Heras έχει το ρεκόρ με τέσσερις τίτλους. Ο Eddy Merckx κέρδισε τη Vuelta μόλις μία φορά, το 1974. Σίγουρα θα είχε περισσότερες νίκες αν ο αγώνας διεξαγόταν πιο κοντά στο τέλος της σεζόν.