Τουρνουά με τρεις ομάδες είναι δυσφήμιση για το ευρωπαϊκό χόκεϊ!

Είναι πολύ κρίμα που έχουν αποσυρθεί τόσες πολλές ομάδες και δεν έχουμε την ευκαιρία να δούμε πολλούς αγώνες, όπως η Αρμενία, η Λιθουανία και η Γεωργία. Θα μπορούσε το συγκεκριμένο τουρνουά να είναι πιο ελκυστικό, αλλά αυτό είναι κάτι που έχουμε βαρεθεί να το τονίζουμε. Το θέμα είναι κάθε φορά να προσπαθούμε για να γίνεται το καλύτερο τουρνουά.

Τώρα, για τα παιχνίδια που έρχονται η Εθνική ομάδα έχει τα φόντα για να πάρει την άνοδο στην κατηγορία ΙΙΙ και μάλιστα πολύ εύκολα. Βάση της ποιότητας των παιδιών που αγωνίζονται στην ομάδα θα είναι πολύ άδικο να μην πάρουν την πρωτιά και φυσικά την άνοδο.

Παρά το γεγονός ότι η προετοιμασία δεν ήταν μεγάλης διάρκειας τα παιδιά έχουν εικόνες από τέτοιου είδους παιχνίδια με την Εθνική, όπως και στο εσωτερικό πρωτάθλημα.

Για παράδειγμα στο συγκρότημα του Χρήστου Σιδερίδη υπάρχουν παιδιά που προέρχονται από μικρά κλιμάκια, όπως από την U18 κι όμως έχουν τις παραστάσεις για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε τέτοιους αγώνες. Γνωρίζονται μεταξύ τους δεν έχουν τριβές και εντάσεις και μπορώ να πω ότι το κλίμα είναι το καλύτερο που υπάρχει.

Βεβαίως, υπάρχουν και άλλοι παίκτες που θα μπορούσαν να αγωνιστούν με το εθνόσημο. Παίκτες που αγωνίζονται στο εξωτερικό οι οποίοι όμως για διάφορους λόγους δεν μπορούν να ακολουθήσουν την Εθνική ομάδα.

Γενικά, θεωρώ ότι θα έπρεπε να παίζουμε ήδη στην κατηγορία ΙΙΙ και όχι σε αυτή που είμαστε τώρα. Εκεί ανήκουμε και μπορούμε με αξιώσεις να προχωρήσουμε. Το επίπεδο μας δεν είναι για την κατηγορία IV. Απλά αδικούμε τους εαυτούς μας.

Αλλά για να φτάσουμε μέχρι εκεί θα πρέπει να γίνουν πολλά. Έχω αρκετή εμπειρία και έχω διαιτητεύσει αρκετούς αγώνες στο εξωτερικό και αυτό που βλέπω και συζητώ τόσο με συναδέλφους, όσο και με παίκτες είναι ότι όλα έχουν έρθει με δουλειά.

Με αυταπάρνηση από τους παίκτες, με πολλές προπονήσεις, με θυσίες, χωρίς να τα παρατάνε με την πρώτη δυσκολία, καθώς ας, μη γελιόμαστε δυσκολίες υπάρχουν παντού σε όλες τις χώρες απλά στο εξωτερικό ξέρουν να τις διαχειρίζονται και να δίνουν λύσεις πιο εύκολα απ’ ότι στην Ελλάδα.

Πριν από κάποια χρόνια τα παιχνίδια και οι προπονήσεις στην Ελλάδα γινόντουσαν πάνω σε τσιμέντο στην Πετρούπολη κι όμως το άθλημα άντεξε. Τώρα πιστεύω ότι καλομάθαμε. Και μην νομίζει κανείς ότι στο εξωτερικό έχουν καλύτερα γήπεδα απ’ ότι έχουμε τώρα εμείς. Υπάρχουν γήπεδα με χώμα (sand-based) στα οποία παίζουν και μάλιστα καλύτερα από εμάς.  Εμείς παίζουμε σε γήπεδα water-based (όπως η Αγγλία και η Ολλανδία) και δεν το εκμεταλλευόμαστε.

Τώρα, όσο αφορά τα παιχνίδια την επόμενη εβδομάδα. Η Κύπρος είναι πάνω κάτω σαν εμάς. Δηλαδή, θα τρέξουν, θα μαρκάρουν βγάζουν φιλότιμο στο παιχνίδι τους, αλλά από θέμα τεχνικής είμαστε σαφώς καλύτεροι. Θεωρώ ότι πάνω εκεί θα στηριχθούμε και θα επικρατήσουμε και στα δύο παιχνίδια.

Έτσι τουλάχιστον λέει η «λογική». Σε όσα παιχνίδια έχω παρακολουθήσει κόντρα στην Κύπρο η Εθνική μας δεν έχει χάσει ποτέ και κερδίζει σχετικά εύκολα. Ελπίζω ότι θα γίνει και την Κυριακή (21/7), αλλά και την επόμενη Παρασκευή (26/7) το ίδιο.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω-όπως τόνισα-είναι βάση λογικής. Η Κύπρος έχει τουλάχιστον δυο-τρεις καλές μονάδες οι οποίες είναι παιδιά που είναι μεν Κύπριοι, αλλά έχουν μάθει το χόκεϊ στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αγγλία.

Η Βουλγαρία, από την άλλη είχε πάντα παίκτες δυνατούς με αθλητικά κορμιά, τρέχουνε σωστά, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει μεγάλα άλματα ανάπτυξης στο άθλημα και αν και παλιότερα δεν είχαμε κανένα πρόβλημα απέναντί τους τώρα πιστεύω ότι η ψαλίδα έχει μικρύνει.

Έχουν φτιάξει γήπεδα, αρχίζουν να βελτιώνονται στον τεχνικό τομέα, ενώ παράλληλα έχουν έναν εξαιρετικό άνθρωπο ως πρόεδρο στην Ομοσπονδία τους, ο οποίος είναι «τρελαμένος» με το χόκεϊ, αγαπάει το χόκεϊ και τρέχει για την ανάπτυξη του διαρκώς.

Περιμένω να γίνουν δύο δυνατές αναμετρήσεις, αλλά και πάλι χρίζω φαβορί την Εθνική μας ομάδα.

Κλείνω όπως άρχισα. Είναι κάτι παραπάνω από τραγικό να διεξάγεται διεθνές τουρνουά τέτοιας σημασίας με μόλις τρεις ομάδες. Είναι πραγματική δυσφήμιση για το άθλημα!

Μπορεί η αποχώρηση της Αρμενίας να έγινε γνωστή λίγες μέρες πριν την έναρξη του τουρνουά, αλλά ακόμα κι έτσι θα μπορούσαν να χωρίσουν την κατηγορία ΙΙΙ σε δύο ομίλους, έτσι ώστε να Ελλάδα, Κύπρος και Βουλγαρία να μπουν στην πάνω κατηγορία, κάτι που έχει γίνει και στο παρελθόν άλλωστε…

Γιώργος Μακρής
Διεθνής Διαιτητής
Χόκεϊ επί Χόρτου