Τοξοβολία – O δυνατός άνεμος έκλεψε την παράσταση στην πρεμιέρα…

Κοπεγχάγη, Δανία– Με τις καιρικές συνθήκες να ταλαιπωρούν τους αθλητές και τις αθλήτριες ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα του παγκοσμίου πρωταθλήματος τοξοβολίας. Μεγάλα ονόματα βρέθηκαν σε χαμηλές θέσεις στις πρώτες βολές, ωστόσο στη συνέχεια κατάφεραν να βελτιώσουν τις θέσεις σους.

Στο ολυμπιακό τόξο και στην κατηγορία των ανδρών ξεχώρισε ο Ιταλός Mauro Nespoli, ενώ στις γυναίκες πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησε η Shin-Chia Lin από την Κινέζικη Ταϊπέι.

Στο σύνθετο των ανδρών ο Ινδός Abhishek Verma ολοκλήρωσε την ημέρα βρισκόμενος στην κορυφή της κατάταξης, ενώ η Κολομβιανή Sara Lopez έκανε τη μίνι έκπληξη στις γυναίκες.

Η ομάδα της Κορέας κυριάρχησε σε άνδρες, γυναίκες και μικτό στο ομαδικό, ενώ στις τρεις κατηγορίες του σύνθετου η Κορέα πήρε την πρωτιά στους άνδρες, με την Κολομβία να κάνει εντυπωσιακό ξεκίνημα σε γυναίκες και μικτό.

Ολυμπιακό Τόξο

Στην κατηγορία των ανδρών, από την οποία προκρίθηκαν 104 από τους 233 τοξοβόλους, ο Ιταλός Mauro Nespoli έκανε τη διαφορά καθώς πήρε την πρώτη θέση στην κατάταξη με 666 βαθμούς.

Ο Nespoli αποδείχθηκε πιο σταθερός καταλαμβάνοντας την 5η θέση στο πρώτο σκέλος του αγώνα, ενώ στο δεύτερο είχε την 4η καλύτερη επίδοση.

Εντυπωσιακός ήταν και ο 18χρονος Μολδαβός, Dan Olaru, ο οποίος αν και ήταν 15ος στο ξεκίνημα (327), στο δεύτερο μέρος σημείωσε την καλύτερη επίδοση (336) καταλαμβάνοντας την 2η θέση με σύνολο 663 βαθμούς.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες έπαιξαν άσχημο παιχνίδι στον Bonchan Ku, με τον Κορεάτη να ολοκληρώνει στην 2η θέση την πρώτη του προσπάθεια (333), ωστόσο στο δεύτερο σκέλος βρέθηκε 12ος (327) και με σύνολο 660 πλασαρίστηκε στην 3η θέση.

Πίσω από την 3αδα βρέθηκε ο Ολλανδός Sjef van den Berg με 660 βαθμούς χάρη στην πολύ καλή του παρουσία στο δεύτερο σκέλος, ενώ την 5η θέση κατέλαβε ο Ιταλός David Pasqualucci με 658 βαθμούς.

Την πρώτη 6αδα συμπλήρωσε ο Ισπανός Antonio Fernandez με 657 βαθμούς, ενώ στα αξιοσημείωτα ήταν η 11η θέση του «χρυσού» ολυμπιονίκη του Λονδίνου Jin Hyek Oh, ο οποίος αν και βρέθηκε στην 65η θέση στο πρώτο κομμάτι (320), στο δεύτερο έκανε την δεύτερη καλύτερη επίδοση (335) ολοκληρώνοντας την προσπάθειά του με σύνολο 655 βαθμούς.

Από ελληνικής πλευράς, οριακά εκτός συνέχειας βρέθηκε ο Αλέξανδρος Καραγεωργίου, ο οποίος στην πρώτη προσπάθεια ήταν στην 102η θέση με 312, ενώ στη συνέχεια με επιδοση 310 και με σύνολο 622 κατέλαβε την 109η θέση.

Στις γυναίκες τα…αίματα άναψαν από νωρίς με την Shin-Chia Lin (Κινέζικη Ταϊπέι) να κάνει την καλύτερη επίδοση από τις κορυφαίες και μεγάλα φαβορί Bo Bae Ki και Young Chae Kang, έχοντας σύνολο 667 βαθμούς.

Αναμφίβολα είναι μια κατηγορία στην οποία περιμένουμε να γίνουν μεγάλες αναμετρήσεις με την Lin να κερδίζει την πρώτη μάχη…

Η Ki είχε την 4η καλύτερη επίδοση στις πρώτες βολές (333), αλλά και την 6η στο δεύτερο σκέλος και πλασαρίστηκε στην 2η θέση της κατάταξης με 665 βαθμούς παίρνοντας το απευθείας εισιτήριο στον τρίτο γύρο.

Το ίδιο συνέβη και με την συμπατριώτισσα της, Kang, η οποία είχε την ίδια συνολική επίδοση (665), αλλά λιγότερα 10αρια, καταλαμβάνοντας την 3η θέση.

Στην 4η θέση της κατάταξης βρέθηκε η Κινέζα Jueman Zhu με 664 βαθμούς, ενώ την ακολούθησε η Μεξικανή Alejandra Valencia με 663 βαθμούς.

Η τρίτη τοξοβόλος από την Κορέα, η Misun Choi, αν και ξεκίνησε μέτρια έχοντας την 13η καλύτερη επίδοση (327) στη συνέχεια έκανε το καλύτερο σκορ από όλες τις υπόλοιπες αθλήτριες (334) και με σύνολο 661 βρέθηκε στην 6η θέση.

Πέρασε η Ψάρρα

Την Ελλάδα εκπροσώπησαν τρεις τοξοβόλοι. Το καλύτερο αποτέλεσμα ήρθε από την έμπειρη Ευαγγελία Ψάρρα, η οποία κατάφερε να πάρει την πρόκριση για την επόμενη φάση καταλαμβάνοντας την 77η θέση.

Η 4η στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού, ήταν 90η μετά τις πρώτες βολές, όμως στη συνέχεια βελτιώθηκε κατακόρυφα, βρήκε ρυθμό και με σύνολο 617 πέρασε στην επόμενη φάση.

Επόμενη αντίπαλος για την Ψάρρα είναι η Γαλλίδα Laura Ruggieri η οποία κατέλαβε την 36η θέση στην κατάταξη με σύνολο 636 βαθμούς.

Αντίθετα η Ανατολή-Μάρθα Γκορίλα έμεινε εκτός συνέχειας καταλαμβάνοντας την 121η θέση με σύνολο 593 βαθμούς, ενώ και η Αριάνδη Χόρτη δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση καθώς προδόθηκε από την δεύτερη προσπάθεια.

Η Χόρτη βρέθηκε στην 94η θέση έχοντας επίδοση 305 στο πρώτο σκέλος, όμως στο δεύτερο ήταν 135η με 288 και με σύνολο 593 πλασαρίστηκε στην 123η θέση.

Σύνθετο Τόξο

Ο Ινδός Abhishek Verma ξεχώρισε στους άνδρες έχοντας σύνολο 697 βαθμούς, αφήνοντας στην 2η θέση τον Κορεάτη Jongho Kim με 696. Τους δύο τοξοβόλους ακολούθησε από την 3η θέση ο Αμερικανός Braden Gellenthien με συνολική επίδοση 694, ενώ ο Ολλανδός και παγκόσμιος πρωταθλητής Mike Schloesser αν και στο πρώτο σκέλος ήταν στην 2η θέση (348) στο δεύτερο έπεσε στην 8η (345) και με σύνολο 693 κατέλαβε την 4η θέση.

Αρκετά χαμηλά στην κατάταξη ήταν ο Ρώσος Alexander Dambaev με συνολική επίδοση 685, ενώ σε πολύ κακή ημέρα βρέθηκε ο Γάλλος και κάτοχος του ασημένιου μεταλλίου πέρσι, ο Pierre-Julien Deloche, ο οποίος βρέθηκε στην 65η θέση με σύνολο 668 βαθμούς.

Πρόκριση για Κωστόπουλο και Κουμερτά

Στην επόμενη φάση της διοργάνωσης πέρασε ο Θανάσης Κωστόπουλος ο οποίος είχε σύνολο 659 βαθμούς καταλαμβάνοντας την 89η θέση. Μαζί του πήρε την πρόκριση και ο Σταύρος Κουμερτάς, ο οποίος είχε έναν πολύ καλό πρώτο γύρο (329) καταλαμβάνοντας την 81η θέση, όμως στο δεύτερο σκέλος ήταν 100ος (325) με αποτέλεσμα να περιοριστεί στην 96η θέση.

Ο Κωστόπουλος θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο τον Roberto Hernandez (Ελ Σαβαδόρ) ο οποίος κατέλαβε την 24η θέση, ενώ ο Κουμερτάς θα βρει…πλάι του τον Μεξικανό Julio Fierro που είχε την 17η καλύτερη επίδοση.

Στις γυναίκες η Κολομβιανή Sara Lopez πραγματοποίησε εντυπωσιακή εμφάνιση έχοντας τις καλύτερες επιδόσεις και στα δύο σκέλη και με 698 βρέθηκε στην 1η θέση κατάταξης.

Αρκετά πιο πίσω ήταν η Δανή Tanja Jensen με 691 βαθμούς, ενώ στην 3η θέση βρέθηκε η Γαλλίδα Amelie Sancenot με 687 βαθμούς. Αίσθηση προκάλεσε η εμφάνιση της παγκόσμιας πρωταθλήτριας, Kristina Heigenhauser, η οποία στον πρώτο γύρο σημείωσε 327 βαθμούς (56η).

Στο δεύτερο κομμάτι η Γερμανίδα ήταν βελτιωμένη (333) όχι όμως τόσο για να μπορέσει να αποφύγει την 45η θέση έχοντας σύνολο 660 βαθμούς.

Ολυμπιακό Τόξο (Ομαδικό)

Η ομάδα της Κορέας κυριάρχησε και στις τρεις κατηγορίες του ομαδικού. Στους άνδρες οι Bonchan Ku, Jin Hyek Oh και Woojin Kim είχαν μακράν την καλύτερη επίδοση και με 1968 βαθμούς βρέθηκαν στην κορυφή της κατάταξης.

Στην 2η θέση ήταν η Ιταλία (Mauro Nespoli, David Pasqualucci, Michele Frangilli) με σύνολο 1958, ενώ την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε η ομάδα της Ολλανδίας με τους Sjef van den Berg, Rick van der Ven και Jan van Tongeren να ολοκληρώνουν τις προσπάθειές τους με σύνολο 1951 βαθμούς.

Η Κορέα ήταν καλύτερη και στις γυναίκες, όπου είναι και το αδιαφιλονίκητο φαβορί, με τις Bo Bae Ki, Young Chae Kang και Misun Choi να παίρνουν άνετα την 1η θέση με 1991 βαθμούς.

Πίσω από την Κορέα βρέθηκε η ομάδα της Κινέζικης Ταϊπέι, η οποία θέλει να πάρει τη ρεβάνς από την άσχημη εμφάνιση στο παγκόσμιο της Τουρκία πριν από 2 χρόνια, καθώς Shin-Chi Lin, Ya-Ting Tan και Shu Chi Yuan είχαν επίδοση 1978 βαθμούς.

Η μίνι έκπληξη ήρθε από την Κίνα (Jueman Zhu, Jiaxin Wu, Yhong Qi) που βρέθηκε στην 3η θέση με 1959 βαθμούς, ενώ 4η ήταν η ομάδα του Μεξικό (Alejandra Valencia, Aida Roman, Karla Hinojosa) με σύνολο 1943 βαθμούς.

Μεγάλη απογοήτευση η Δανία. Η κάτοχος του χάλκινου μεταλλίου το 2013 δεν κατάφερε να βρεθεί μέσα στις 16 ομάδες που πήραν την πρόκριση καθώς Maja Jager, Carina Rosenvinge και Nastasja Bech έμειναν στην 19η θέση με σύνολο 1876 βαθμούς.

Εκτός συνέχειας έμεινε και η Ελλάδα με τις Ευαγγελία Ψάρρα, Ανατολή-Μάρθα Γκορίλα και Αριάδνη Χόρτη να καταλαμβάνουν την 33η θέση με σύνολο 1803 βαθμούς.

Η Κορέα πήρε την 1η θέση στην κατάταξη και στο μικτό με το δίδυμο Bo Bae Ki/Bonchan Ku να ολοκληρώνουν τις προσπάθειές τους με σύνολο 1325 βαθμούς, δύο περισσότερους από το ζευγάρι της Κινεζικής Ταϊπέι, Shin-Chia Lin/Chen-Wei Kuo που είχαν 1323.

Πολύ καλή παρουσία είχε και η Ιταλία, η οποία πήρε την 3η θέση χάρη στο δίδυμο Natali Valeeva/Mauro Nespoli που συγκέντρωσαν 1318 βαθμούς, ενώ αντίθετα το ζευγάρι από τις ΗΠΑ Nola la Pritchard/Brady Ellison πλασαρίστηκε στην 13η θέση με 1292 βαθμούς.

Σύνθετο Τόξο (Ομαδικό)

Η Κορέα πήρε την πρωτοπορία στους άνδρες με την τριάδα Jongho Kim, Yong Hee Choi και Taeyoon Kim να συγκεντρώνουν συνολικά 2055 βαθμούς.

Τους Κορεάτες ακολούθησε η ομάδα της Νότιας Αφρικής με τους Patrick Roux, Albertus Cornelius και Gabriel Badenhorst να έχουν 2050 βαθμούς, ενώ στην 3η θέση βρέθηκε η ομάδα της Ινδίας (Abhishek Verma, Rajat Chauhan, Preet Kawal Singh) με τους ίδιους βαθμούς (2050) αλλά με λιγότερα 10αρια από την Νότια Αφρική.

Στις γυναίκες η μάχη άρχισε από την προκριματική φάση με την Κολομβία και τις Sara Lopez, Alejandra Usquiano και Maja Marcen να συγκεντρώνουν 2013 βαθμούς όσους και οι Ρωσίδες Albina Loginova, Natalia Avdeeva και Maria Vinogradova, όμως οι Κολομβιανές βρήκαν περισσότερα 10αρια με αποτέλεσμα να υπερισχύσουν.

Από κοντά ήταν και η Κορέα (Yun Hee Kim, Bomin Choi, Dayeong Seol) με 2010 βαθμούς, ενώ την 4η θέση κατέλαβαν οι ΗΠΑ με τις Jamie Van Natta, Crystal Gauvin και Lexi Keller να συγκεντρώνουν 2009 βαθμούς.

Η Κολομβία βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης και στο μικτό με το ζευγάρι Sara Lopez/Andres Camilo Cardona να έχουν 1385 βαθμούς, αφήνοντας πίσω τους το δίδυμο από την Δανία, Tanja Jensen/Martin Damsbo με 1380 βαθμούς, ενώ την πρώτη τριάδα συμπλήρωσαν οι ΗΠΑ με την Jamie Van Natta και τον Braden Gellenthien να συγκεντρώνουν 1376 βαθμούς.