Τοξοβολία – Η ελληνική τοξοβολία θριαμβεύει σε Βουλγαρία και Γαλλία

Πείσμα, πάθος και ενότητα. Ενωμένοι σαν γροθιά. Οι Έλληνες τοξοβόλοι μας δίνουν λόγο να είμαστε υπερήφανοι για τις επιδόσεις τους. Στη Σόφια και στο Ευρωπαϊκό κύπελλο το σύνθετο τόξο κάνει πράγματα και θαύματα.

Ο Χρήστος Αερικός, νωρίς το απόγευμα, πήρε την πρόκριση στον τελικό στο ατομικό, μετά από τη νίκη του στον ημιτελικό απέναντι στον Σουηδό Hampus Borgstrom με 139-133.

Η «εκδίκηση» για τον χαμένο τελικό της Άγκυρας θα πρέπει να περιμένει να…κρυώσει λίγο ακόμα για τον Έλληνα πρωταθλητή, καθώς αντίπαλός του στον μεγάλο τελικό θα είναι ο τοξοβόλος από το Λουξεμβούργο Gilles Seywert, ο οποίος στον ημιτελικό επικράτησε του Ούγγρου και παγκόσμιο πρωταθλητή Νέων πριν από μερικούς μήνες στην Τουρκία, Viktor Orosz.

Ο Αερικός μετά από το εντυπωσιακό Πανελλήνιο ρεκόρ στον χθεσινό αγώνα κατάταξης, αντιμετώπισε στον δεύτερο γύρο τον Βούλγαρο Martin Matev τον οποίον και κέρδισε με 142-135, ενώ αμέσως μετά επικράτησε και του Ρουμάνου Ovidiu Achilie με 131-126.

Η μεγάλη νίκη για τον Έλληνα τοξοβόλο ήρθε στον προημιτελικό, όπου κέρδισε δύσκολα τον Ιταλό Sergio Pagni με 139-138, ενώ στον ημιτελικό όπως αναφέραμε επικράτησε του Σουηδού Hampus Borgstrom.

Μία ανάσα από τον ημιτελικό ο Κωστόπουλος

Εκτός από τον Αερικό, εντυπωσιακές ήταν οι εμφανίσεις και από τους υπόλοιπους Έλληνες τοξοβόλους με τον Θανάση Κωστόπουλο να φτάνει μια ανάσα από τα ημιτελικά.

Αρχικά ο Κωστόπουλος επικράτησε στον ελληνικό «εμφύλιο» του Σταύρου Κουμερτά με 147-134, ενώ στον επόμενο γύρο «τιμώρησε» παραδειγματικά τον Τούρκο Evren Cagiran επικρατώντας με 137-134.

Νωρίτερα ο Carigan είχε αποκλείσει τον Κυριάκο Κροαζιέ με 141-136, αφήνοντας τον Έλληνα αθλητή εκτός συνέχειας παρά την εξαιρετική του προσπάθεια.

Ο Κωστόπουλος συνέχισε φτάνοντας στα προημιτελικά, όπου εκεί βρέθηκε αντιμέτωπος με τον παγκόσμιο πρωταθλητή στους Νέους, τον Viktor Orosz, από τον οποίο γνώρισε την ήττα με 142-135 μένοντας εκτός ημιτελικών.

Στην κατηγορία των γυναικών, πάντα στο σύνθετο τόξο, η Κατερίνα Χρονοπούλου, μετά από μία θαυμάσια εμφάνιση, ξεπέρασε το εμπόδιο της Σέρβας Marija Ljubinkovic με 138-130.

Στον επόμενο γύρο η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έπεσε πάνω στη Δανή και πρώτη στον αγώνα κατάταξης, Sarah Holst Sonnichsen χάνοντας ωστόσο στις λεπτομέρειες με 138-132. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Δανή βρίσκεται ήδη στον τελικό και θα παίξει απέναντι στην Πολωνή Katarzyna Szalanska.

Πολύ καλή παρουσία και από τη Νατάσα Τσακίρη, η οποία στον χθεσινό αγώνα κατάταξης έκανε νέο Πανελλήνιο ρεκόρ με 673/720. Η Τσακίρη μετά από έναν συναρπαστικό αγώνα επικράτησε της Βουλγάρας Dilyana Antonova στο shoot-out με 9-8 (134-134), παίρνοντας την πρόκριση στην επόμενη φάση. Εκεί όμως δεν τα κατάφερε κόντρα στην Ιταλίδα Laura Longo χάνοντας με 133-84.

Δύσκολο έργο είχε και η Πολυμνία Τζανόγλου, η οποία στον πρώτο γύρο αντιμετώπισε την Ιταλίδα Viviana Spano από την οποία ηττήθηκε με 138-126 μένοντας εκτός συνέχειας.

Ρεκόρ και στη Γαλλία

Οι μεγάλες ελληνικές επιτυχίες στην τοξοβολία συνεχίστηκαν και στη Γαλλία. Συγκεκριμένα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Σεν Ζαν ντε Μοντς ο Ρωμαίος Ρουμελιώτης έπιασε το Παραολυμπιακό όριο στο ολυμπιακό τόξο έχοντας επίδοση 590 (το όριο είναι 560) η οποία αποτελεί νέο Πανελλήνιο ρεκόρ. Μάλιστα ο ίδιος μαζί με την Δορωθέα Ποιμενίδου σημείωσαν νέο Πανελλήνιο ρεκόρ και στο ομαδικό με επίδοση 1.154.