Τοξοβολία – Έτοιμη να γράψει ιστορία η Fatimah Almashhadani!

Είναι μόλις 16 ετών! Ζει σε μια επικίνδυνη χώρα, όπως η ίδια λέει και προπονείται στην πίσω αυλή του σπιτιού της στη Βαγδάτη σε ένα στόχο 10μ. απόσταση. Κι ομως η Ιρακινή Fatimah Almashhadani είναι έτοιμη να γράψει ιστορία καθώς είναι πολύ κοντά στο να πάρει την πρόκριση στις οκτώ του World Cup Final που θα διεξαχθεί τον επόμενο Σεπτέμβριο στη Λωζάννη.

Πριν από μερικές εβδομάδες η Almashhadani βρέθηκε στον τελικό του Σύνθετου Τόξου, της Antalya (Τουρκία) για την τρίτη σειρά του Παγκοσμίου Κυπέλλου απέναντι στη Ρωσίδα Natalia Avdeeva, από την οποία ηττήθηκε με 139-136 σε μια συναρπαστική αναμέτρηση που ουσιαστικά κρίθηκε στο τελευταίο end.

«Σε κανένα από τα παιχνίδια δεν είχα άγχος», θα πει η 16χρονη αμέσως μετά τον τελικό της Antalya. «Ωστόσο, μόλις έφτασα στον τελικό η καρδιά μου άρχισε να χτυπάει πιο γρήγορα. Ήταν πολύ δύσκολο για να ελέγξω το σώμα μου, με αποτέλεσμα να ρίχνω τα βέλη γρήγορα. Αυτό όμως ήταν κάτι που μου άρεσε καθώς ήμουν απόλυτα συγκεντρωμένη».

Παρακολουθήστε τον δραματικό τελικό (59:12)

Στη συνέχεια η 16χρονη έφτασε σε έναν ακόμη τελικό στο grand prix της Σόφιας. Στον ημιτελικό επικράτησε της Maja Orlic με 146-145, όμως στον τελικό ηττήθηκε από την τοξοβόλο της Σλοβενίας και φιναλίστ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Medellin (Κολομβία), Toja Cern.

Ωστόσο και τα δύο παραπάνω αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η νεαρή τοξοβόλος από το Ιράν έχει την ικανότητα να βρεθεί στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου και να γίνει η πρώτη Ιρακινή που καταφέρνει κάτι τέτοιο.

Η Almashhadani βρίκσεται στη 10η θέση της γενικής βαθμολογίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου έχοντας 16 βαθμούς από την κορυφή την οποία έχει καταλάβει η Αμερικανίδα Erika Jones, αλλά μόλις δύο από την πρώτη οκτάδα, κάτι που σημαίνει ότι ο επόμενος αγώνας στο Wroclaw (Πολωνία) θα είναι πολύ κρίσιμος για την 16χρονη.

Σίγουρα, όπως τονίζει και η ίδια, θα είναι μια μοναδική εμπειρία να βρεθεί στη Λωζάννη και μάλιστα απέναντι στις καλύτερες του κόσμου, όπως την Erika Jones, την Alejandra Usquiano και την Sara Lopez.

«Μπορώ να σας πω ότι αισθάνομαι και λίγες τύψεις! Τι δουλειά έχω εγώ ανάμεσα σε εξαιρετικές τοξοβόλους;». Όπως και να έχει η Almashhadani αν καταφέρει να περάσει στον τελικό θα είναι ένα μεγάλο «θαύμα».

Κι αυτό γιατί οι συνθήκες προετοιμασίας δεν είναι και ιδανικότερες…Προέρχεται από μία χώρα η οποία έχει περίπου 150 τοξοβόλους και μια επιτυχία σαν αυτή της Fatimah θα σηματοδοτήσει ένα τεράστιο βήμα για την καθολικότητα και την ισοτιμία γενικά στον αθλητισμό του Ιράν.

«Δεν έχουμε υπαίθριους χώρους ειδικά διαμορφωμένους για να προπονηθώ στην τοξοβολία», θα πει η Fatimah. «Εγώ κάνω προετοιμασία στην πίσω αυλή του σπιτιού μου στη Βαγδάτη σε ένα στόχο με 10μ. απόσταση. Υπάρχει ένας ανοικτός χώρος στο βόρειο τμήμα της Βαγδάτης αλλά είναι σε τραγική κατάταση».

Η Fatimah μήκε στο χώρο της τοξοβολίας ελέω της μητέρας της η οποία της δίδαξε το αγώνισμα (Ολυμπιακό Τόξο) όπως και στην αδερφή της Rand. Προπονητής της είναι ο Majid Ahmadi, μία μεγάλη προσωπικότητα για το Ιράν καθώς το 2006 είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο (ομαδικό) σε σειρά Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Οι αγώνες του Wroclaw απέχουν έναν, περίπου, μήνα και η Fatimah ανυπομονεί να βρεθεί στην Πολωνία και να διεκδικήσει μία ιστορική πρόκριση. Χωρίς βοήθεια από το κράτος, χωρίς προπονητικά κέντρα, χωρίς χορηγούς…