Τζούντο – EG Baku 2015: Στο μεταξύ κάπου στο Αζερμπαϊτζάν…

Εν μέσω ιστορικών και κρίσιμων αποφάσεων, κάπου…στο Αζερμπαϊτζάν η Ελλάδα πανηγυρίζει ένα ακόμη μετάλλιο στους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες. Πριν από λίγη ώρα ο Ηλίας Ηλιάδης επικράτησε του Γεωργιανού Beka Gviniashvili ανεβαίνοντας στο τρίτο σκαλί του βάθρου χαρίζοντας στη χώρα μας το 9ο μετάλλιο.

Ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής ξεκίνησε την πορεία του προς το βάθρο κερδίζοντας τον Σλοβάκο David Kukovica με ippon. Ο 23χρονος Σλοβάκος πρωταθλητής προσπάθησε να επιτεθεί στην αρχή του αγώνα, όμως ο έμπειρος Έλληνας τζουντόκα κατάφερε να πάρει το πολυπόθητο ippon σφραγίζοντας το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

Δεύτερος αντίπαλος ο Γερμανός Marc Odenthal με τον Ηλιάδη να επικρατεί αυτή τη φορά με waza-ari σε μια συναρπαστική αναμέτρηση που έκρινε το νικητή στο golden score.

Ο Ρώσος Kirill Denisov ήταν η επόμενη πρόκληση για τον «χάλκινο» ολυμπιονίκη του Λονδίνου. Ο 27χρονος κράτησε μακριά τον Ηλιάδη, δουλεύοντας πολύ καλά στα πόδια, με τον Ηλιάδη να μην μπορεί να βρει λύσεις με αποτέλεσμα να δεχθεί τρεις παρατηρήσεις (shido) χάνοντας το παιχνίδι.

Στα repechage ο Ηλιάδης αντιμετώπισε τον Σέρβο Aleksandar Kukolj με τον Έλληνα τζουντόκα να παίρνει τη νίκη με τον ίδιο τρόπο-όπως την έχασε στην προηγούμενη αναμέτρηση-φτάνοντας στην πρόκριση για τη μάχη για το χάλκινο μετάλλιο.

Εκεί βρήκε μπροστά του τον Γεωργιανό Beka Gviniashvili. Το ξεκίνημα του αγώνα άνηκε στον Έλληνα τζουντόκα ο οποίος προσπάθησε να αιφνιδιάσει τον Γεωργιανό, που κρατήθηκε μακριά από ippon. Ο Gviniashvili άρχισε να πιέζει τον Ηλιάδη, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η «αναλαμπή» του Γεωργιανού δεν κράτησε για πολύ, καθώς ο Ηλιάδης άρχισε να πιέζει με τη σειρά του και 46 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε επιχείρησε να «καθαρίσει» το μετάλλιο, όμως και πάλι ο Γεωργιανός μπόρεσε να ξεφύγει, χωρίς ωστόσο να αποφύγει τις παρατηρήσεις (shido) με τον Ηλιάδη να επικρατεί κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο.