Τζούντο – Στην κορυφή του Grand Prix της Τασκένδης ο Μουστόπουλος!

Αυτή τη φορά δεν άφησε τίποτα όρθιο! Ανέβηκε στο τατάμι με «άγριες» διαθέσεις με αποτέλεσμα να φέρει στη χώρα μας το χρυσό μετάλλιο. Ο λόγος φυσικά για τον Ρομάν Μουστόπουλο, ο οποίος λίγο νωρίτερα επικράτησε του Yakhyo Imamov στον τελικό των -81κ. του Grand Prix της Τασκένδης ανεβαίνοντας στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Πολύ μεγάλη προσπάθεια κατέβαλε και ο Γιώργος Αζωίδης στην κατηγορία των -73κ. μένοντας εκτός βάθρου.

Τρία Ippon, ένα χρυσό μετάλλιο…

Πριν από λίγους μήνες είχε πάρει την 5η θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Montpellier. Στο Grand Prix της Τασκένδης όμως ήταν αποφασισμένος. Ο Ρομάν Μουστόπουλος αγωνίστηκε στο τρίτο γκρουπ της κατηγορίας των -81κ. μαζί με τους Szabolcs Kriszan (Ουγγαρία), Leandro Guilheiro (Βραζιλία), Shukhratjon Arslanov (Ουζμπεκιστάν), Ali Fadlalla (Αίγυπτος) και Massimiliano Carollo (Ιταλία).

Ο πρώτος αγώνας ήταν κόντρα στον Ali Fadlalla. Ο Μουστόπουλος θα μπει δυνατά και δεν θα αφήσει πολλά περιθώρια αντίδρασης στον Αιγύπτιο. Από την αρχή της αναμέτρησης δείχνει να κυριαρχεί και επικρατεί, λίγο μετά την ολοκλήρωση των τριών λεπτών, με Ippon. Το πρώτο από τα δύο που θα ακολουθήσουν…

Αμέσως μετά ακολουθεί η αμφίρροπη αναμέτρηση με τον Ούγγρο Szabolcs Krizsan, οποίος ήταν επικεφαλής του γκρουπ. Αυτό λίγο ενδιαφέρει τον Έλληνα τζουντόκα, που θα πάρει ακόμη μία νίκη και πάλι στα τρία λεπτά και πάλι με Ippon.

Η νίκη αυτή θα τον στείλει στα ημιτελικά. Εκεί θα αντιμετωπίσει τον Πορτογάλο Carlos Luz. Τρίτη σερί νίκη και πρόκριση στον τελικό. Αντίπαλός του ο Yakho Imamov (Ουζμπεκιστάν), ο οποίος είχε ένα ολόκληρο κλειστό γυμναστήριο στο πλευρό του!

Η αναμέτρηση του τελικού είναι στο 1:24:08

Τίποτα! Ο Μουστόπουλος δεν καταλαβαίνει πραγματικά τίποτα. Θα μπει στον αγώνα και πάλι επιθετικά. Δυνατά πόδια, σωστή στρατηγική. Ο Imamov τον αποφεύγει διαρκώς και τιμωρείται γι’ αυτό.

Ωστόσο, ο Ουζμπέκος βγαίνει στην επίθεση. Αιφνιδιάζει τον Μουστόπολο με ένα Waza-ari, αλλά αυτό είναι και το μεγάλο του λάθος. Ο Μουστόπουλος θα καταφέρει αμέσως μετά να τον ακινητοποιήσει για 15 δεύτερα και να πάρει τη νίκη με Ippon «παγώνοντας» κυριολεκτικά το Uzbekistan Sport Complex.

Ο Έλληνας τζουντόκα θα καταλάβει την πρώτη θέση, ενώ παράλληλα θα μαζέψει 300 βαθμούς, οι οποίοι θα του φανούν πολύτιμοι στην προσπάθεια πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.

Ο δεύτερος Έλληνας εκπρόσωπος, Γιώργος Αζωίδης, συμμετείχε στο τρίτο γκρουπ των -73κ. στο οποίο συμμετείχαν επίσης και οι Nyam-Ochir Sainjargal (Μογγολία), Hasan Vanlioglu (Τουρκία), Saidmukhtor Rasulov (Τατζικιστάν), Pierre Duprat (Γαλλία) και Alisher Hudayberdiev (Ουζμπεκιστάν).

Πρώτος αγώνας για τον Αζωίδη ήταν κόντρα στον «οικοδεσπότη» Alisher Hudayberdiev. Επιθετικό στυλ, γρήγορες και ξαφνικές προσπάθειες για σημεία με στόχο φυσικά ένα γρήγορο Ippon. Στρατηγική που απέδωσε λίγο μετά την ολοκλήρωση του τρίλεπτου με τον Αζωίδη να κερδίζει με Ippon.

Στη δεύτερη αναμέτρηση βρέθηκε στο τατάμι με τον Γάλλο Pierre Duprat. Ο Έλληνας τζουντόκα θα έχει και πάλι το πάνω χέρι στα πρώτα δευτερόλεπτα, όμως μια ξαφνική επίθεση του Γάλλου λίγο πριν το τέλος αιφνιδιάσε τον Αζωίδη, ο οποίος ηττήθηκε με Ippon μένοντας εκτός διοργάνωσης.

Το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία πήρε ο Nyam-Ochir Sainjargal, επικεφαλής στο γκρουπ του Αζωίδη, που κέρδισε στον τελικό τον συμπατριώτη του Tsagaanbaatar Khashbaatar ανεβαίνοντας στο πρώτο σκαλί του βάθρου.