Ταεκβοντό – H Ruth Gbagbi γράφει ιστορία στο Ρίο

Οι πολεμικές τέχνες γενικά δεν είναι διαδεδομένες στην Ακτή Ελεφαντοστού. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από την 50μελη αποστολή της Ακτής Ελεφαντοστού στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, μόλις τρεις αθλητές θα πάρουν μέρος σε τάεκβοντο και τζούντο. Μέσα σε αυτούς θα βρεθεί και η Ruth Marie Christelle Gbagbi, όπως είναι το πλήρες όνομά της 22χρονης.

Σε ηλικία 18 ετών άφησε με ανοικτό το στόμα τους συμπατριώτες της καθώς αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (67κ.), χάνοντας στον πρώτο γύρο από τη μετέπειτα «χρυσή» ολυμπιονίκη Hwang Kyung-Seon (φώτο) με 4-1.

Η Gbagbi, θα γράψει τη δική της ιστορία στο άθλημα για τη χώρα της, καθώς θα εμφανιστεί και πάλι σε ολυμπιάδα κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Αν και το άθλημα έχει κάνει την εμφάνισή του από το 1960 συνεχίζει να μην είναι δημοφιλές στις μετά το σχολείο δραστηριότητες. Ή όχι;

Παρά το γεγονός αυτό εκτός από την Gbagbi θα πάρουν μέρος για πρώτη φορά στην καριέρα τους, η Mamina Kone, αλλά και ο Cheick Cisse. Επιπλέον η Ακτή Ελεφαντοστού προετοιμάζει τη νέα «φουρνιά» για το Τόκιο.

Μία από την αθλήτριες του ταεκβοντό που δείχνει να βαδίζει στα χνάρια της Gbagbi είναι η 13χρονη Moussa Berthe που ασχολείται με το ταεκβοντό. «Σεβασμός, αξιοπρέπεια, γνώση. Αυτές είναι οι τρεις λέξεις που έχω μάθει από τους δασκάλους μου», δήλωσε η 13χρονη. «Όλοι οι αθλητές που θα πάνε στο Ρίο θα είναι ένα μεγάλο παράδειγμα για εμάς και μας δίνουν κουράγιο για συνεχίσουμε το ταεκβοντό».

Να σημειωθεί ότι μόλις τρεις αθλητές από την Αφρική έχουν καταφέρει να ανέβουν στο βάθρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο αγώνισμα του Ταεκβοντό, ενώ η Ακτή Ελεφαντοστού έχει πανηγυρίσει μόλις ένα μετάλλιο από τον Gabriel Tiacoh στα 400μ. στους Αγώνες του 1984. Το αγώνισμα του ταεκβοντό θα ξεκινήσει στις 17 Αυγούστου.