Τένις – #Wimbledon: Ο Roger Federer στα ημιτελικά με απίστευτη ανατροπή

Λονδίνο, Αγγλία— Το έκανε κι αυτό. Ο Roger Federer έχει, μέχρι στιγμής, κάνει τα πάντα στο Wimbledon. Το μόνο που του μένει είναι να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος με 8 κατακτήσεις και 18 Grand Slam.

Στα πρώτα δύο σετ κόντρα στον εξαιρετικό Marin Cilic δεν έδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει. Από το τρίτο σετ και με αποκορύφωμα το πέμπτο, απέδειξε ότι μπορεί να κάνει τα πάντα στην αγαπημένη του επιφάνεια.

Ο Ελβετός ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 27 άσσους, κανένα διπλό λάθος, 67 winners, 24 αβίαστα λάθη, αλλά και με 79% κερδισμένων πόντων στο πρώτο σερβίς. Κι όμως όλα αυτά στα πρώτα δύο σετ ήταν ανέλπιστα για τον Ελβετό.

Γι’ αυτό φρόντισε το καταπληκτικό σερβίς του Marin Cilic, ο οποίος μπορεί να πέρασε μόλις 51% πρώτα σερβίς, όταν όμως το κατάφερνε διέλυε κάθε προσπάθεια επιστροφής του Federer. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι ο Κροάτης είχε 18/19 κερδισμένους πόντους στο πρώτο σερβίς με το ποσοστό του να φτάνει στο 95%!

Κυριαρχία Cilic…

Στο πρώτο σετ το παιχνίδι θύμισε έντονα αυτό του ημιτελικού στο US Open του 2014, όταν ο Cilic είχε κάνει απίστευτα πράγματα στον Roger Federer κερδίζοντας εύκολα με 6-3, 6-4, 6-4, στηριζόμενος κυρίως στο δυνατό του σερβίς. Κάτι παρόμοιο είδαμε και στο πρώτο σετ.

Δέχθηκε μόλις δύο break points, ενώ ο ίδιος δεν απείλησε σε κανένα σημείο το σερβίς του αντιπάλου του. Με τη διαφορά όμως ότι το «γέμιζε» συνεχώς με πόντους, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει ο Ελβετός.

Ο Federer έχασε μια τεράστια ευκαιρία για break στο πέμπτο game έχοντας προηγηθεί με 15-40 και 30-40, όμως τρία συνεχόμενα σερβίς του Cilic υποχρέωσαν τον Ελβετό σε τρία λάθη (δύο forehand, ένα backhand) δίνοντας στον Κροάτη το προβάδισμα με 3-2.

Από εκεί και πέρα οι δύο παίκτες κράτησαν το σερβίς τους με το σετ να οδηγείται στο tie break. Από το ξεκίνημα ο Cilic μπήκε συγκεντρωμένος καταφέρνοντας να πάρει προβάδισμα με 5-0(!), πιέζοντας τον Federer σε ισάριθμα λάθη.

Από εκεί και πέρα ο Ελβετός προσπάθησε να μπει και πάλι στη διεκδίκηση του σετ, μετατρέποντας το 5-0 σε 6-4, όμως δεν μπόρεσε να πλησιάσει ακόμη περισσότερο, καθώς ένα ακόμη λάθος με το backhand έδωσε το σετ στον Cilic με 7-4.

Με την πλάτη στον τοίχο ο Federer

Με τον Cilic να συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό και διατηρώντας το 95% στους κερδισμένους πόντους στο πρώτο σερβίς και τον Federer να έχει κερδίσει μόλις 9 πόντους στο σερβίς του Κροάτη, ο κάτοχος του US Open (2014) έβαλε πιο δύσκολα στον Ελβετό κάνοντας break στο τρίτο game του δεύτερου σετ.

Ο Cilic προηγήθηκε με 0-30 με έναν εξαιρετικό backhand winner, αλλά και με ένα backhand λάθος του Federer. Ο νούμερο 3 του ταμπλό κατάφερε να ισοφαρίσει σε 3-3, όμως με δύο αβίαστα λάθη του χάρισε το game στον Cilic που προηγήθηκε με 2-1.

Δύο διπλά λάθη του Cilic έδωσαν ελπίδες για το break to break στον Federer, όμως ένα ακόμη (τραγικό αυτή τη φορά) λάθος του Ελβετού κράτησε τον Κροάτη στο game το οποίο και στη συνέχεια κέρδισε κάνοντας το 3-1.

Αυτά ουσιαστικά ήταν τα δύο καθοριστικά games που έκριναν το δεύτερο σετ, καθώς από εκεί και πέρα ακολούθησαν δύο love games για τον Cilic, ο οποίος πήρε το σετ με 6-4, κάνοντας το 2-0.

Ο Federer έδειχνε να μην έχει ενέργεια, καλές επιστροφές, οι οποίες είχαν φτάσει στο 27%, ενώ ο Cilic πίεζε συνεχώς το backhand του Ελβετού το οποίο έδειχνε να βγάζει τα συνηθισμένα προβλήματα κάτω από πίεση.

Η αρχή της αντεπίθεσης…

Το πρώτο βήμα της αντεπίθεσης του Federer ήταν να «γεμίσει» τα service games του Cilic. Αυτό έγινε από το τέταρτο game του τρίτου σετ με τον Ελβετό να κάνει το 30-0 και το 40-30, 40-40, αλλά τον Cilic με έναν άσσο και με ένα αβίαστο λάθος του Federer να ισοφαρίζει σε 2-2.

Ο Κροάτης, ο οποίος είχε κερδίσει και τη μάχη του φιλέ, έχοντας ποσοστό 79% στους κερδισμένους πόντους, έφτασε μια ανάσα από το break στο έβδομο game όπου και προηγήθηκε με 0-40!

Ωστόσο, αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Κροάτη να χάρισε ένα game στον Federer, καθώς με πέντε συνεχόμενα λάθη (δύο αβίαστα) ο Ελβετός κράτησε το game παίρνοντας και πάλι προβάδισμα με 4-3.

Ό,τι δεν κατάφερε ο Cilic λίγα λεπτά νωρίτερα, το έκανε ο Federer στο όγδοο game με τον Ελβετό να παίρνει προβάδισμα με 0-30, το Cilic να ισοφαρίζει (30-30) και στη συνέχεια να παίρνει το προβάδισμα με άσσο, όμως δύο συνεχόμενα λάθη του Κροάτη και ένα διπλό λάθος στο σερβίς χάρισαν στον Federer το πρώτο break του στο παιχνίδι και την ευκαιρία να μειώσει στα σετ.

Ο Ελβετός προηγήθηκε με 30-0, με τον Cilic να ισοφαρίζει σε 30-30, όμως με τρεις συνεχόμενους πόντους να φτάνει στο 6-3, στη μείωση του σετ σε 2-1 με τους θεατές στο κεντρικό κορτ να ξεσηκώνονται.

Ένα ατελείωτο tie break…

Όλα έχουν αρχίσει να βελτιώνονται στο παιχνίδι του Federer, με τον Cilic, από την άλλη να συνεχίζει με την ίδια στρατηγική. Δυνατά σερβίς και αμέτρητες μπάλες στο backhand του Federer. Μάλιστα ο Κροάτης θα φτάσει σε break point στο τέταρτο game του τέταρτου σετ, αλλά ένας άσσος του Federer κι ένα αβίαστο forehand του Cilic θα δώσουν το game στον Ελβετό (2-2).

Στο αμέσως επόμενο game θα έρθει η σειρά του Federer να κάνει το break φτάνοντας σε διπλό break point (15-40), όμως και πάλι η αντίδραση του Cilic ήταν άμεση. Τρεις άσσοι στη σειρά κι ένας forehand winner θα δώσουν το προβάδισμα στον Κροάτη με 3-2.

Ο Marin Cilic θα φτάσει σε match point στο δέκατο σετ, προηγούμενος με 30-40. Δύο «βαριά» σερβίς του Federer θα βγάλουν τον Ελβετό από τη δύσκολη θέση και με ένα αβίαστο forehand του Κροάτη θα κρατήσει το σερβίς του παραμένοντας στο τουρνουά.

Ο Cilic στη συνέχεια θα πάρει ένα σχετικά εύκολο service game κάνοντας το 6-5, ενώ αμέσως μετά θα φτάσει σε ένα ακόμη match point (30-40). Η απάντηση του Federer ήταν παρόμοια με το δέκατο game. Δύο άσσοι κι ένα αβίαστο λάθος στο forehand του Κροάτη θα δώσουν το game στον Ελβετό με ένα σετ να κρίνεται στο tie break.

Με τους δύο παίκτες να κρατούν το σερβίς τους μέχρι το 4-3, με τον Cilic να έχει ξεκινήσει αυτή τη φορά, ο Federer θα κάνει το μίνι break με έναν backhand winner παίρνοντας προβάδισμα με 5-3, με τον Cilic να μειώνει σε 5-4 και τον Ελβετό να έχει τις μπάλες στα χέρια.

Ο Federer θα φτάσει ακόμα πιο κοντά στην ισοφάριση των σετ σε 2-2, εκμεταλλευόμενος ένα αβίαστο backhand του Cilic κάνοντας το 6-4, έχοντας ένα σερβίς ακόμα στη διάθεσή του.

Ένα όμως απίστευτο αβίαστο λάθος του Ελβετού, ο οποίος είχε εξουδετερώσει τον Cilic, θα δώσει παράταση στο tie break και την ευκαιρία στον Κροάτη να παραμείνει στη διεκδίκηση της νίκης.

Ένας άσσος και ένα ακόμα «βαρύ» σερβίς που θα οδηγήσει σε λάθος τον Federer θα δώσει το προβάδισμα στον Κροάτη με 7-6 και το τρίτο match point στο παιχνίδι.

Ο Federer θα κρατήσει το σερβίς του κάνοντας το 8-7 έχοντας ακόμα μια ευκαιρία για την κατάκτηση του σετ. O Cilic θα ισοφαρίσει με ένα εξαιρετικό backhand winner (8-8), όμως θα κάνει ένα μεγάλο «δώρο» στον Ελβετό λίγο αργότερα με το έβδομο διπλό λάθος στην αναμέτρηση.

Το 9-8 έδινε τη μεγάλη ευκαιρία στον Ελβετό να τελειώσει το σετ, όμως και πάλι ένα αβίαστο forehand έδωσε συνέχεια στο απίστευτο tie break με τον Cilic να ισοφαρίζει σε 9-9. Ο Federer θα πάρει προβάδισμα με το δεύτερο σερβίς του (10-9), ενώ θα τελειώσει το σετ στο πρώτο σερβίς του Cilic κατακτώντας ένα από τα πιο δραματικά tie break στην καριέρα του με 11-9.

Στο πέμπτο σετ ήταν…Federer

Με τον Cilic να δείχνει κουρασμένος, αλλά να συνεχίζει να διατηρεί έστω και δύσκολα το σερβίς του και από την άλλη τον Federer να ανεβάζει συνεχώς ρυθμό(;), ο Ελβετός άρχισε στο πέμπτο σετ να «γεμίζει» ακόμα περισσότερο τα service games του Κροάτη ψάχνοντας για το πολυπόθητο break.

Πρώτη απόπειρα του Ελβετού στο έκτο game, όπου προηγήθηκε με 30-40. Ένας forehand winner κι ένας άσσος θα δώσουν το game στον Cilic ο οποίος ισοφάρισε σε 3-3. Ωστόσο, όσο περνούσε η ώρα το break για τον Ελβετό ήταν θέμα χρόνου…

Αυτό έγινε στο όγδοο game, με τον Federer να προηγείται με 30-40 και στη συνέχεια έχοντας πλεονέκτημα, με τον Cilic να κάνει τελικά το λάθος δίνοντας το break στον Federer σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο.

Με το κεντρικό κορτ να βρίσκεται στο πόδι, ο Federer σέρβιρε για τη νίκη. Τρία «γεμάτα» σερβίς, τρία λάθη του Cilic, αλλά και δύο άσσοι στο τέλος έδωσαν στον Federer το σετ με 6-3, μία τεράστια ανατροπή, την 10η στην καριέρα του από 0-2 και την πρόκριση στα ημιτελικά του Wimbledon για 11η φορά στην καριέρα του.

«Ήμουν ικανός να κρατηθώ σε πολύ υψηλό επίπεδο. Τα ποδία μου ήταν εκεί, η μέση μου ήταν εκεί, ψυχολογικά αυτό μου έδωσε τεράστια ώθηση για να φτάσω στη νίκη. Ήξερα ότι κινδύνευα. Είναι υπέροχο να παίζεις με τον Marin. Είναι ένα από τα καλύτερα παιδιά του Tour. Ήταν πραγματικά απίστευτο», ήταν τα πρώτα λόγια του Roger Federer.

Νίκη νούμερο 307!

Η δραματική νίκη κόντρα στον Marin Cilic χάρισε ένα ακόμη ρεκόρ στον Roger Federer, ο οποίος έφτασε τις 307 νίκες σε Grand Slam «σπάζοντας» το ρεκόρ της Martina Navratilova. Ο Ελβετός επίσης θα αγωνιστεί για 11η φορά στην καριέρα του σε ημιτελικό του All England Club, όντας ο μεγαλύτερος ηλικιακά παίκτης που καταφέρνει να βρεθεί στους «4» της διοργάνωσης, ένα ρεκόρ που κρατούσε από το 1974!

HISTORY MAKER

With a 307th Grand Slam victory, @rogerfederer breaks Martina Navratilova’s long-standing record pic.twitter.com/su8wzVL2Zv

— Wimbledon (@Wimbledon) July 6, 2016

Μετά τη νίκη του Roger Federer το twitter πήρε «φωτιά» με πολλούς επώνυμους αθλητές να πανηγυρίζουν για τη μεγάλη ανατροπή του Ελβετού. Ένας από αυτούς ήταν ο ποδοσφαιριστής της εθνικής Γερμανίας Toni Kroos, αλλά και ο Αμερικάνος γκόλφερ Jordan Spieth

Post-match debrief with David Beckham and the Federers…#Wimbledon https://t.co/8y2R2rw49N

— Wimbledon (@Wimbledon) July 6, 2016

BIG Roger! @rogerfederer @Wimbledon

— Toni Kroos (@ToniKroos) July 6, 2016

Per usual.. Inspiring from @rogerfederer !

— Jordan Spieth (@JordanSpieth) July 6, 2016

“It was incredible. The dream continues”

– @rogerfederer #Wimbledon pic.twitter.com/OlkjYLRiEb

— Wimbledon (@Wimbledon) July 6, 2016

“He continues to add chapters to his legacy”

Federer celebrates his 10th career win from 2 sets down #Wimbledon https://t.co/s9JA8DRdGI

— Wimbledon (@Wimbledon) July 6, 2016

Roger Federer edges Marin Cilic in a thriller – 6-7 4-6 6-3 7-6 6-3 – to reach his 11th #Wimbledon semi-final pic.twitter.com/wtRQLmrUTH

— Wimbledon (@Wimbledon) July 6, 2016