Τένις – Novak Djokovic: «Τα χρηματικά έπαθλα των ανδρών θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερα από των γυναικών»

«Αν ήμουν επαγγελματίας παίκτρια θα έπεφτα στα γόνατα κάθε βράδυ και θα ευχαριστούσα το Θεό για την ύπαρξη τουRoger Federer και του Rafa Nadal, οι οποίοι έχουν φτάσει σε αυτό το επίπεδο το τένις. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ο Djokovic, ο Murray και άλλοι πολύ καλοί παίκτες. Αυτό είναι καλό. Πιστεύω ότι όλο αυτό έχει δημιουργηθεί με τον ίσο καταμερισμό χρηματικών επάθλων που δίνουμε. Αυτό κάνει όλη τη διαφορά».

Αυτό είναι ένα μέρος των δηλώσεων που έκανε ο εκτελεστικός διευθυντής του BNP Paribas Open, Raymond Moore, την περασμένη Κυριακή, με τον 69χρονο να συμπληρώνει ότι «το γυναικείο τένις σέρνεται πίσω από τους άνδρες», ενώ τόνισε ότι «η WTA (Women’s Tennis Association) δεν παίρνει αποφάσεις για την εξέλιξη του αθλήματος», χαρακτηρίζοντάς την «πολύ, πολύ τυχερή».

Raymond Moore

Λίγο αργότερα και πριν τον τελικό των γυναικών, ο Νοτιοαφρικανός έσπευσε να απολογηθεί λέγοντας ότι «οι δηλώσεις αυτές ήταν άστοχες και εντελώς λάθος. Ζητώ συγγνώμη από την WTA για ό,τι είπα. Έχουμε τον τελικό των γυναικών μεταξύ της Serena και της Victoria δύο τενίστριες που αντικατοπτρίζουν τη δυναμική του γυναικείου τένις. Λυπάμαι και πάλι για το σχόλια μου».

Larry Ellison-Novak Djokovic

Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό. Χθες βράδυ ο Raymond Moore υπέβαλλε στον Larry Ellison την παραίτησή του, η οποία έγινε δεκτή. «Ο Ray μου ανακοίνωσε την παραίτησή του η οποία έχει άμεση ισχύ. Καταλαβαίνω απόλυτα την απόφασή του», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του Indian Wells Tennis Center, αλλά και του τουρνουά.

Djokovic: «Οι άνδρες θα πρέπει να διεκδικήσουν περισσότερα»

Μέχρι εδώ καλά. Ο Moore είπε αυτά που είπε, αμέσως μετά παραιτήθηκε, με τις αντιδράσεις από την πλευρά των γυναικών να είναι έντονες και όλα έδειχναν ότι το θέμα είχε ουσιαστικά τελειώσει.

Μέχρι που ο Novak Djokovic άνοιξε έναν νέο κύκλο συζητήσεων με τις δηλώσεις του για τα χρηματικά έπαθλα των τουρνουά μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Ο νούμερο 1 τενίστας στον κόσμο και νικητής του BNP Paribas Open, την περασμένη Κυριακή, κλήθηκε να σχολιάσει τα όσα είπε ο Moore, ενώ παράλληλα ερωτήθηκε και για τα χρηματικά έπαθλα των ανδρών σε σχέση με τις γυναίκες.

«Πιστεύω ότι όλα αυτά που είπε δεν είναι πολιτικά ορθά. Οι γυναίκες έχουν παλέψει πολύ και αξίζουν ό,τι έχουν καταφέρει μέχρι τώρα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το θέμα το χρηματικών επάθλων είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα για το τένις τα τελευταία 7-8 χρόνια. Καταλαβαίνω και αντιλαμβάνομαι την ενέργεια, τη δύναμη και τους αγώνες που έχει δώσει η WTA για τον ισομερή καταμερισμό στα χρηματικά έπαθλα.

Από την άλλη όμως πιστεύω ότι τα χρηματικά έπαθλα στα τουρνουά των ανδρών, ATP κτλ, θα πρέπει να είναι μεγαλύτερα από των γυναικών. Αυτό προκύπτει βάση στατιστικών και βάση της μεγαλύτερης προσέλευσης των θεατών στους αγώνες των ανδρών. Θεωρώ ότι για αυτούς τους λόγους θα έπρεπε τα χρηματικά έπαθλα να είναι μεγαλύτερα.

Από τη μεριά τους οι γυναίκες πρέπει να παλέψουν γι΄αυτό που αξίζουν, αλλά και από τη δική μας πλευρά πρέπει να δώσουμε τη δική μας μάχη για αυτά που αξίζουμε. Εφ’ όσον υπάρχουν στοιχεία και δεδομένα για το ποιος πουλάει περισσότερα εισιτήρια, φέρνει περισσότερο κόσμο στα γήπεδα κτλ. θα πρέπει και τα χρηματικά έπαθλα να κατανέμονται δίκαια και σε σχέση με τα όσα είπα παραπάνω.

Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τις γυναίκες όχι μόνο στο τένις, αλλά και στον παγκόσμιο αθλητισμό. Αυτό που κάνουν είναι απίστευτο. Το σώμα τους είναι εντελώς διαφορετικό από τους άνδρες, εξαιτίας των αλλαγών από τις ορμόνες και διαφόρων άλλων παραγόντων που δεν χρειάζεται να αναλύσω», για να ολοκληρώσει λέγοντας ότι: «Πραγματικά τις θαυμάζω γιατί μπορούν και ικανές να βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Πολλές από αυτές θυσιάζουν χρόνο από την οικογένειά τους για να παίξουν τένις και γενικά να εμπλακούν στον επαγγελματικό αθλητισμό. Μην ξεχνάτε ότι είχα γυναίκα προπονητή, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καριέρα μου».