Τένις – Maria Sharapova: «Βρέθηκα θετική σε έλεγχο ντόπινγκ»

LA, ΗΠΑ— Αν και όλοι πιστέψαμε ότι η συγκεκριμένη έκτακτη συνέντευξη Τύπου της Maria Sharapova θα είχε να κάνει με την πρόωρη αποχώρησή της, εκείνη διέψευσε τους πάντες.

«Οι περισσότεροι από εσάς πιστέψατε ότι θα ερχόμουν εδώ για να ανακοινώσω την αποχώρησή μου από το επαγγελματικό τένις. Να είστε σίγουροι ότι αν ήθελα να κάνω κάτι τέτοιο δεν θα ερχόμουν σε αυτή την αίθουσα», ήταν τα λόγια της Ρωσίδας προς το τέλος της συνέντευξή της.

Ωστόσο, νωρίτερα η 28χρονη φρόντισε να αφήσει όλους στην αίθουσα άφωνους δηλώνοντας ότι βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ σε μια ουσία (μελδόνιο) την οποία έπαιρνε τα τελευταία 10 χρόνια.

«Βρέθηκα θετική σε έλεγχο ντόπινγκ και παίρνω πλήρως την ευθύνη. Τα τελευταία 10 χρόνια έπαιρνα ένα φάρμακο το οποίο μου χορηγούσε ο οικογενειακός μου γιατρός και έχει ως αποτέλεσμα να καταπραΰνει τους πόνους και τις παθήσεις, αλλά και να με βοηθήσει στην παρακολούθηση συγκεκριμένων τιμών διαβήτη, οι οποίοι ήταν αυξημένοι».

Αυτό που δεν γνώριζε, όπως είπε και στη συνέχεια, ήταν ότι η παγκόσμια ομοσπονδία αντι-ντόπινγκ (WADA) είχε προσθέσει τη συγκεκριμένη ουσία στην απαγορευμέη λίστα, η οποία ανανεώθηκε την 1η Ιανουαρίου.

«Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε όλοι ότι έπαιρνα νόμιμα το συγκεκριμένο φάρμακο για 10 χρόνια νόμιμα. Δεν ήταν μέσα στη λίστα της WADA. Ωστόσο την 1η Ιανουαρίου η λίστα άλλαξε.

Η αλήθεια είναι ότι η WADA μου έστειλε e-mail στις 22 Δεκεμβρίου με τη νέα λίστα και τις πιθανές αλλαγές, κάτι που όμως εγώ δεν είδα αναλυτικά με αποτέλεσμα να συνεχίσω να παίρνω το συγκεκριμένο φάρμακο.

Ξέρω ότι θα υπάρξουν συνέπειες και είμαι έτοιμη να τις αποδεχθώ. Ωστόσο δεν θέλω να τελειώσει η καριέρα μου με αυτόν τον τρόπο. Έκανα λάθος και ελπίζω να μου δωθεί και πάλι η ευκαιρία να αγωνιστώ για ένα άθλημα το οποίο αγαπώ».

Η παγκόσμια ομοσπονδία τένις αποφάσισε την τιμωρία της Ρωσίδας από τις 12 Μαρτίου μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες. Από εκεί και πέρα οι κανονισμοί κάνουν λόγο και για τιμωρία η οποία μπορεί να ξεπεράσει τα 4 έτη!

«Δεν πιστεύω ότι η τιμωρία θα ξεπεράσει το ένα έτος», δήλωσε ο πρώην προπονητής της Sharapova, Jeff Tarango. «Η ποινή είναι ξεκάθαρη και λογικά θα ήταν για τα επόμενα δύο χρόνια. Όμως κάτω από αυτές τις καταστάσεις και συνθήκες πιστεύω ότι θα πάει το πολύ για ένα έτος».