Συνεντεύξεις – Σταύρος Κουμερτάς: Στον αστερισμό του…τοξότη

Του Θανάση Σταθόπουλου
OSN

Η συζήτηση με τον Σταύρο Κουμερτά κράτησε 1 ώρα και 50 λεπτά. «Δεν είπαμε τίποτα για την τοξοβολία», μου είπε λίγο πριν κλείσουμε. Κι όμως η πορεία του 38χρονου στο άθλημα της τοξοβολίας ήταν άκρως ενδιαφέρουσα. Όσο για την τοξοβολία; Δεν πάει πουθενά. Έχουμε αρκετό καιρό.

Λίγο πριν φύγει για το σημαντικό Grand Prix στη Σόφια, παρέα με τον Χρήστο Αερικό και τα άλλα παιδιά, ο Κουμερτάς μίλησε για όλη τη μέχρι τώρα καριέρα του. Η οποία, όπως θα διαπιστώσετε, είναι πλούσια με αμέτρητα Πανελλήνια ρεκόρ, με πολλές πρωτιές στην Ελλάδα και διακρίσεις σε σπουδαίους αγώνες στο εξωτερικό.

Πρώτη συνάντηση με τον χώρο του αθλητισμού ήταν στο νερό. Κολύμβηση. Το μόνο που θυμάται ήταν το πήγαινε-έλα με τη μητέρα του στον Ηλυσιακό, ήταν δεν ήταν 6 ετών.

«Δεν κράτησε πολύ. Απλά θυμάμαι που πήγαινα με τη μητέρα μου στον Ηλυσιάκο». Η οικογένειά του αφήνει το κέντρο της Αθήνας και κατηφορίζει στα νότια. Επόμενο σταθμός Ηλιούπολη. Ακολουθεί ο Γκάλης, ο Γιαννάκης, ο Φιλίππου και τα άλλα παιδιά. Αυτό θα είναι και το πρώτο «κόλλημα» στη ζωή του. Ατελείωτες ώρες μπάσκετ με στεφάνια από ζάντες ποδηλάτου και μπάλες ποδοσφαίρου. Τρία αθλήματα σε ένα…

«Όπως όλα τα παιδιά εκείνη την εποχή είχαμε κολλήσει με τον Γκάλη, την Εθνική κτλ. Ήταν το 1987 που άρχισα να ασχολούμαι με το μπάσκετ στην Ακαδημία Ηλιούπολης. Μπορώ μάλιστα να πω ότι έμαθα πολλά γενικά για τον αθλητισμό χάρη σε ένα εξαιρετικό άνθρωπο και προπονητή τον Γιάννη Αδάμ. Τον “Τζανή” όπως τον λέγαμε. Μας έμαθε να σεβόμαστε τον αθλητισμό, αλλά και τους αντιπάλους. Πράγματα τα οποία “κουβάλησα” στη μετέπειτα πορεία μου».

Στο μπάσκετ έφτασε αρκετά ψηλά. Μέχρι τα κλιμάκια της Εθνικής ομάδας. Στρατός, σπουδές και το πρώτο «φλερτ» με τον αθλητισμό τελειώνει άδοξα.

Τοξοβολία, η επίσημη αγαπημένη…

«Μια εποχή, λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, παρακολουθούσα στην τηλεόραση με τον φίλο μου τον Γιάννη, έναν αγώνα από το παγκόσμιο κύπελλο τοξοβολίας. Ενθουσιαστήκαμε. “Πάμε να πάρουμε κανένα τόξο να ασχοληθούμε;” μου είπε. Έτσι κι έγινε. Πήγαμε σε ένα κατάστημα στη Γλυφάδα και πήραμε. Η όλη ιδέα ήταν για μια ερασιτεχνική ενασχόληση. Για χόμπι. Μόνο που το χόμπι μου στοίχισε, το 2003, χίλια ευρώ! Βλέπεις ήθελα πρωταθλητικό τόξο…».

Αυτή ήταν ιστορία. Ο Κουμερτάς παίρνει το τόξο και αρχίζει να ρίχνει κατά ριπάς. Αν και στην αρχή έκανε ζημιές… «Θυμάμαι ότι πήραμε τα τόξα και πήγαμε διακοπές. Αρχίσαμε να ρίχνουμε. Δεν αφήσαμε ελιά για ελιά. Τα βέλη πήγαιναν εδώ και εκεί», θα πει χαμογελώντας. Ο Κουμερτάς συνέχισε. Ο φίλος του από εκείνη την πρώτη φορά δεν ξανάπιασε τόξο.

Πρώτος σύλλογος. Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρεία (ΠΣΕ). Καισαριανή. Ο παλαιότερος σύλλογος στην Ελλάδα, η οποία συστάθηκε μετά τη δημιουργία του ελληνικού κράτους (1870).

Κρατάει στα χέρια του Ολυμπιακό Τόξο. Του αρέσει πολύ. Ασκείται στην τεχνική του τόξου. Αρκετή τεχνική. Αργότερα όμως θα έρθει-χωρίς να το ξέρει-το τόξο που θα του χαρίσει τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην πλούσια μέχρι τώρα πορεία του.

Πρώτος αγώνας στο κλειστό του «Μετς». Εκεί όπου κάποτε έπαιζε μπάσκετ. Λίγα πράγματα, μέτρια επίδοση. Αμέσως μετά ακολουθεί το Καβούρι (2004) με τη συμμετοχή ενός Δανού και μιας Ισπανίδας. Ούτε εκεί πήγε καλά. Μάλιστα έχασε από έναν φίλο του, τον Παντελή Μπάγια, ο οποίος ακόμα του λέει «από μένα πάντως χάνεις…». Μία και μοναδική φορά τον αντιμετώπισε. Τότε στο Καβούρι…

Το πρώτο χρυσό ήρθε το 2006 στην Κάρυστο. «Εντυπωσιακή ατμόσφαιρα για μένα τότε. Οι διοργανωτές εκτός από μετάλλια μας έδωσαν διάφορα αναμνηστικά και μπλουζάκια. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Αν και είχε δύσκολες καιρικές συνθήκες με πολύ αέρα, τελικά κατάφερα να πάρω την πρώτη θέση με τον Πάνο Ταμπούρλο να έρχεται δεύτερος».

«Δεν ήθελα να ακούω για Σύνθετο»

«Το 2008 μου είπε ο προπονητής μου, ο Νίκος Ελευθερίου, να πάω για λίγο στο Σύνθετο Τόξο για να βελτιώσω ακόμη περισσότερο την τεχνική μου. Ήταν κάτι που δεν μου άρεσε. Δεν μου άρεσε τότε το Σύνθετο Τόξο και θα έπρεπε, σύμφωνα με τον προπονητή μου, να κάνω τεχνική για 2-3 μήνες. Ανυπομονούσα πότε θα επιστρέψω στο Ολυμπιακό».

Αντ’ αυτού ο Κουμερτάς όχι μόνο δεν επέστρεψε στο Ολυμπιακό Τόξο, αλλά μέσα σε 2-3 μήνες είχε πιάσει το όριο και είχε μπει στην Εθνική ομάδα! «Είχα πιάσει το όριο για την Εθνική μετά από 2-3 μήνες. Είχα τα δεύτερα καλύτερα νούμερα. Γεγονός είναι ότι είχα δουλέψει πολύ και επίσης με βοήθησε απίστευτα η τεχνική με το Ολυμπιακό Τόξο.

Σίγουρα όταν φορά το εθνόσημο για πρώτη φορά είναι κάτι σημαντικό. Βέβαια εξαρτάται από πια πλευρά το βλέπεις. Από την πλευρά μου πίστευα ότι είχα δουλέψει πάρα πολύ κι αυτό ήταν ένα είδος δικαίωσης για μένα, έστω και μετά από το σύντομο διάστημα 2-3 μηνών».

Η «πρωτή» στο Τορίνο

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού χώρου στο Τορίνο. Δημήτρης Πέππας, Γιώργος Καλαδάμης, Σταύρος Κουμερτάς και οι γυναίκες Ελένη Ιωάννου, Μαρία Ζέμπου και Πολυμνία Τζανόγλου μπαίνουν στην αποστολή του Σύνθετου Τόξου. Η «πρώτη» για τον Σταύρο Κουμερτά.

Ο Κουμερτάς μαζί με τους Καλαδάμη και Πέππα καταλαμβάνουν την 7η θέση. Μία πολύ μεγάλη επιτυχία. Θα ακολουθήσουν κι άλλες πολλές. Σε ομαδικό κυρίως επίπεδο, όπως το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο στη Σόφια (2014), αλλά και σε ατομικό με μπόλικα Πανελλήνια ρεκόρ.

Το 2014 αφήνει την ΠΣΕ για να βοηθήσει την ΣΟΑ-ΑΣΟΕΕ, αλλά για μόλις ένα χρόνο, καθώς από φέτος ανήκει στην Ηλιούπολη και στον Εκηβόλο. «Κάθισα για ένα χρόνο στην ομάδα του ΣΟΑ-ΑΣΟΕΕ. Από φέτος βρίσκομαι στον Εκηβόλο, ο οποίος με φιλοξενούσε, λόγω προπονήσεων και πλέον τους βοηθάω τόσο στο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά και από άλλα πόστα».

Σε όλη αυτή την πορεία δεν ήταν μόνος του. Οι γονείς του, Γιώργος και Κατερίνα, αλλά και ο αγαπημένος του θείος, Σωκράτης Αγγελέτος ήταν πάντα δίπλα του. Στο πλάι του πάντα και οι μικρότερες αδερφές του, η Τζένια και η Μαρία.

«Με στηρίζουν από την αρχή. Μάλιστα όταν άρχισα να ασχολούμαι με την τοξοβολία μου είπαν ότι άργησα κιόλας! Καθώς τα καλοκαίρια στις διακοπές πιανόμουν με αυτοσχέδια τόξα, με αεροβόλα και γενικά μου άρεσε να ασχολούμαι με σκοπευτικά αθλήματα».

«Λιγότερος κόσμος, αυξημένο επίπεδο»

Στο τέλος μιλήσαμε και λίγο για την ελληνική τοξοβολία. Γεγονός είναι ότι είχε πολλά να πει. Πάρα πολλά. Για αρχή στάθηκε στο γεγονός ότι η τοξοβολία έχει χάσει κόσμο, ειδικά στο Σύνθετο Τόξο, αλλά παραδόξως το επίπεδο έχει ανέβει.

«Ναι, η τοξοβολία έχει χάσει αρκετά παιδιά. Ωστόσο στο Σύνθετο Τόξο το επίπεδο είναι αρκετά υψηλό. Βέβαια αν υπήρχε περισσότερος κόσμος τα πράγματα θα ήταν ακόμα καλύτερα.

Όταν οι αθλητές δεν αυξάνονται μοιραία πέφτει ο ανταγωνισμός. Επομένως και το επίπεδο θα ήταν αρκετά υψηλότερο. Στο Σύνθετο έχουμε 3-4 πολύ καλούς τοξότες, με τα νούμερά τους να στέκονται αρκετά καλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο λείπουν οι αγώνες.

Δεν υπάρχουν τα κονδύλια έτσι ώστε να παίρνουμε μέρος σε αγώνες, οι οποίοι θα μας δώσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αλλά και την απαραίτητη τριβή έτσι ώστε να σταθούμε σε μεγάλες διοργανώσεις. Τα νούμερα τα έχουμε, στην εμπειρία υστερούμε».

«Η ομοσπονδία παράγει έργο»

«Από την πλευρά της η ομοσπονδία κάνει ό,τι μπορεί. Μπορεί να μην υπάρχουν τα κονδύλια, ωστόσο η τωρινή διοίκηση έχει φροντίσει να κάνει πράξη πράγματα τα οποία είχαν κατά κάποιο τρόπο “παγώσει”. Για παράδειγμα έχει βρει το χώρο στο ΟΑΚΑ, αμιγώς για τοξοβολία, όπου μπορούμε πλέον να κάνουμε προπονήσεις. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Για να δώσω ένα παράδειγμα πριν γίνει αυτό εγώ χρειαζόμουν περίπου 100χλμ. για να πηγαίνω και να έρχομαι από το Τατόι. Και φυσικά δεν ήμουν μόνο εγώ σε αυτή τη θέση. Επομένως μιλάμε για μια μεγάλη επιτυχία. Μία ακόμη σημαντική στιγμή είναι ότι η τοξοβολία αποχαρακτηρίστηκε ως όπλο. Μεγάλος “βραχνάς”, καθώς δεν υπάρχουν πια θέματα αδειών κλπ.

Η “ενεργοποίηση” της Εθνικής ομάδας που μέχρι το 2014 δεν πήγαινε σε διεθνείς αγώνες. Αυτά όλα δεν είναι από το μυαλό μου. Είναι πράγματα που έχουν γίνει και οφείλω να τα αναγνωρίσω. Τρία χρόνια σερί η Εθνική κάνει πολύ καλές εμφανίσεις και η ομοσπονδία κάνει ό,τι μπορεί γι’ αυτές».

«Οι αθλητές πρέπει να προσαρμόζονται στο άθλημα»

Εξέλιξη στην ελληνική τοξοβολία. Υπάρχει κάτι τέτοιο; Κι αν όχι τι πρέπει να γίνει; Η τοποθέτηση, όπως και οι υπόλοιπες είναι ξεκάθαρη. «Εξέλιξη μπορεί να υπάρξει, αρκεί τα ΔΣ των συλλόγων να στραφούν στην ανάπτυξη του αθλήματος. Αυτή τη στιγμή το άθλημα προσαρμόζεται στους αθλητές, ενώ θα πρέπει να γίνεται το αντίθετο. Οι αθλητές θα πρέπει να προσαρμόζονται στις ανάγκες του αθλήματος. Αλλιώς δεν θα υπάρξει ανάπτυξη. Αυτό είναι σίγουρο.

Δεν μπορούν να κατεβαίνουν τα όρια, πρέπει οι αθλητές να τα ξεπερνούν. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι όπως όλα έτσι και η τοξοβολία αναπτύσσεται ταχύτητα. Η τοξοβολία βρίσκεται σε πανεπιστημιακό επίπεδο σε όλες τις προηγμένες χώρες. Μπαίνει στην Ευρώπη δυναμικά και σε επαγγελματικό επίπεδο. Εμείς έχουμε χάσει αρκετό χρόνο.

Αυτό που κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνει είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε να επιστρέψει ο κόσμος στο άθλημα. Χρειάζεται να δώσουμε κίνητρα, διαφορετικά αντί να κάνουμε ένα βήμα εμπρός θα πηγαίνουμε πολλά πίσω».

ΣΗΜ: Ο Σταύρος Κουμερτάς έχει αμέτρητες διακρίσεις (ομαδικό, ατομικό) τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις διεθνείς διοργανώσεις, αλλά και αμέτρητα Πανελλήνια ρεκόρ. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι το διάστημα 2007-2013 είχε σημειώσει 10 ατομικά Πανελλήνια ρεκόρ, 6 ομαδικά με την Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρεία (ΠΣΕ), αλλά και 9 ομαδικά Πανελλήνια ρεκόρ με την Εθνική ομάδα.

ΑΤΟΜΙΚΟ
INDOOR
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΕΦΟΤ, 14-15/02/2009 ΕΛΛΗΝΙΚΟ, 18 Μ,
Ολυμ.Γύρος, Επίδοση : 117/120.

OUTDOOR

1.ΑΓΩΝΑΣ FITA Α.Χ. Α΄Β΄ΚΑΤΗΓ, ΕΦΟΤ, 21-22/03/2009 ΕΛΛΗΝΙΚΟ, 70 Μ, ΚΑΤΑΤΑΞΗ, Επίδοση : 347/360.
2.ΑΓΩΝΑΣ FITA Α.Χ. Α΄Β΄ΚΑΤΗΓ, ΕΦΟΤ, 21-22/03/2009 ΕΛΛΗΝΙΚΟ, 30 Μ, ΚΑΤΑΤΑΞΗ, Επίδοση : 357/360.
3.ΑΓΩΝΑΣ FITA Α.Χ. Α΄Β΄ΚΑΤΗΓ, ΕΦΟΤ, 23-24/05/2009 ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ, 50Μ, ΚΑΤΑΤΑΞΗ, Επίδοση : 344/360 –ΙΣΟΦΑΡΙΣΗ.
4.World Cup Stage 3, FITA, 02-07/07/2009 ANTALYA, FITA  ΚΑΤΑΤΑΞΗ, Επίδοση : 1373/1440.
5.World Cup Stage 3, FITA, 02-07/07/2009 ANTALYA, 50 Μ, ΚΑΤΑΤΑΞΗ, Επίδοση : 351/360.
6.ΑΓΩΝΑΣ FITA Α.Χ. Α΄Β΄ΚΑΤΗΓ, ΕΦΟΤ, 18/7/2009 ΕΛΛΗΝΙΚΟ, FITA ΚΑΤΑΤΑΞΗ, Επίδοση : 1374/1440
7.Cyprus International Archery Cup, “APHRODITE 2009”, ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, 14-18/10/2009 ΛΕΜΕΣΟΣ, 2Χ70 Μ., ΚΑΤΑΤΑΞΗ, Επίδοση : 691/720
8.ΑΓΩΝΑΣ ΕΦΟΤ 2X50, ΕΦΟΤ, 14/5/2011, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, 2X50 ΚΑΤΑΤΑΞΗ, Επίδοση : 682/720
9.ΑΓΩΝΑΣ ΕΦΟΤ 2Χ50, ΕΦΟΤ, 07/09/2013, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, 2Χ50 ΚΑΤΑΤΑΞΗ, Επίδοση : 698/720

ΟΜΑΔΙΚΑ ΜΕ Π.Σ.Ε.
INDOOR

1.ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΕΦΟΤ, 14-15/02/2009, ΕΛΛΗΝΙΚΟ, 18Μ ΚΑΤΑΤΑΞΗ, Επίδοση : 1723/1800.
2.ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΕΦΟΤ, 14-15/02/2009, ΕΛΛΗΝΙΚΟ, 18Μ Ολυμ.Γύρος, Επίδοση : 229/240.
3.ΠΑΝ. ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ, ΕΦΟΤ 8/2/2014 ΟΑΚΑ, 18μ, 3×60 arrows Επίδοση 1730/1800. (Κουμ./Κωστ./Κροαζ.)

OUTDOOR

1.ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΕΦΟΤ, 6-7/10/2007, ΕΛΛΗΝΙΚΟ, 70Μ Ολυμ.Γύρος, Επίδοση : 221/240.
2.ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΕΦΟΤ, 10-11/10/2009, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ,     70 Μ Ολυμ.Γύρος, Επίδοση : 224/240.
3.ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΕΦΟΤ, 10-11/10/2009, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ,     70Μ Ολυμ.Γύρος, Επίδοση : 232/240.

ΟΜΑΔΙΚΑ ΜΕ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

INDOOR

1.10th World Indoor Archery Championship, FITA, 02-08/03/2009, RZESZOW POLLAND, 18Μ Ολυμ.Γύρος, Επίδοση 230/240.
2.European Archery Indoor Championships 2015 Koper (SLO), 24-02-2015 to 28-02-2015, ΚΑΤΑΤΑΞΗ: 1752/1800 (Κουμ./Αερ./Κωστ.)

OUTDOOR

1. EURO GRAND PRIX, EMAU, 5-9/6/2012, ΚΥΠΡΟΣ, 2X50 ΚΑΤΑΤΑΞΗ, Επίδοση: 2045/2160.(Κουμ./Αερ./Λεκατ.)
2. EURO GRAND PRIX, EMAU, 5-9/6/2012, ΚΥΠΡΟΣ, 2X50, Ολ. Γύρο, Επίδοση: 222/240.
3. European G.P Sofia 2014 EMAU, 20/6/2014, 2×50, Ο.Γ. 227/240 (Koum/Kwst/Theod).
4. APHRODITE G.P. ΚΥΠΡΟΣ, 3-5/10/2014 2X50 ΚΑΤΑΤΑΞΗ, Επίδοση: 2076/2160.(Κουμ./Αερ./Κωστ.)
5. APHRODITE G.P. ΚΥΠΡΟΣ, 3-5/10/2014 2X50 ΚΑΤΑΤΑΞΗ, Επίδοση: Ολ. Γ. 234/240.(Κουμ./Αερ./Κωστ.)
6. European G.P Marathon 2015 EMAU, 24/3/2015, 2×50, ΚΑΤΑΤΑΞΗ, Επίδοση: 2083/2160 (Koum/Kwst/lampra).
7. European G.P Marathon 2015 EMAU, 24/3/2015, 2×50, Ολ. Γ. Mix team event 1344/1440, (Koum/Chronop.)

Πανελλήνια ρεκόρ 2015

Ομαδικό (Εθνική Ομάδα)

1. European Archery Indoor Championships 2015 Koper (SLO), 24-02-2015 ΚΑΤΑΤΑΞΗ: 1752/1800(Κουμ./Αερ./Κωστ.)
2. European G.P Marathon 2015 EMAU, 24/3/2015, 2×50, ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΟΑΜΔΙΚΟ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ, Επίδοση: 2083/2160 (Koumertas/Kostopoulos/lamprakis).
3. European G.P Marathon 2015 EMAU, 24/3/2015, 2×50, Ολ. Γ. Mix team event, ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ, 1344/1440, (Koumertas/Chronopoulou)

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ 2015

1. European G.P Marathon 2015 EMAU, 24/3/2015, 2×50,Ομαδικό. Χάλκινο Μετάλλιο, ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
(Koumertas/Kostopoulos/lamprakis).
2. European G.P Marathon 2015 EMAU,2×50,Mix team event, Ασημένιο Μετάλλιο, ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ, (Koumertas/Chronopoulou).
3. CYPRUS INTERNATIONAL ARCHERY CUP “APHRODITE CUP” 16-18-2015 ΣΥΝΘΕΤΟ ΤΟΞΟ (COMPOUND) ΑΝΔΡΩΝ Ασημένιο μετάλλιο, Ατομικό, ΚΟΥΜΕΡΤΑΣ Σ.(ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ) Χρυσό μετάλλιο, Ομαδικό Εθνική Ελλάδος (Κουμερτάς, Κωστόπουλος, Καλαδάμης)
4. ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ 2015 ΘΕΡΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΣΥΝΘΕΤΟ ΤΟΞΟ (COMPOUND) ΑΝΔΡΩΝ Α 2015-09-12 Χάλκινο μετάλλιο, Ατομικό, ΚΟΥΜΕΡΤΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Α.Σ.Ο.Ε.Ε.
5. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΧΩΡΟΥ 2015 Χρυσό Μετάλλιο (Ομαδικό ΑΣΟΕΕ- ΚΟΥΜΕΡΤΑΣ, ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ)
6. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΧΩΡΟΥ 2015 ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ · 28 Ιουνίου 2015 Χρυσό Μετάλλιο , Ομαδικό Ασημένιο Μετάλλιο, Μικτό Ομαδικό Χάλκινο Μετάλλιο, Ατομικό