Συνεντεύξεις – Η νέα ελληνική ηλεκτρονική πλατφόρμα που μας αλλάζει τη ζωή!

Αρκετοί από εμάς έχουμε κάποιους στόχους στη ζωή μας, τους οποίους συχνά πυκνά εγκαταλείπουμε λόγω έλλειψης χρημάτων. Για παράδειγμα, κάποιος αθλητής θα επιθυμούσε να συμμετάσχει σε μια μεγάλη διοργάνωση, όμως τόσο η ομοσπονδία του (πολύ πιθανό) όσο και ο ίδιος (ακόμα πιο πιθανό) δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να το κάνει.

Ή επίσης να στοχεύει διοργανώσει ένα αθλητικό event, ένα εκπαιδευτικό ταξίδι ή ακόμα και να ξεκινήσει μια δική του επιχείρηση, αλλά τα κεφάλαιά του να μην είναι επαρκή έτσι ώστε να υλοποιήσει την ιδέα του.

Κάπου εδώ έρχεται το Give&Fund. Μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα να ξεπεραστεί αυτός ο «σκόπελος» και να κάνει τα όνειρα και τους στόχους όλων πραγματικότητα!

Συγκεκριμένα, το Give&Fund μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε μέσα σε λίγα λεπτά, με πολύ απλό και ασφαλή τρόπο και χωρίς κανένα κόστος τη δική μας σελίδα συγκέντρωσης χρημάτων για ένα project το οποίο μας ενδιαφέρει. Στη συνέχεια, η πλατφόρμα μας δίνει τη δυνατότητα να «μοιραστούμε» μέσω των social media-και όχι μόνο-το project αυτό με την online κοινότητα, παρακινώντας φίλους, γνωστούς, followers, καθώς και τις δικές μας προσωπικές επαφές, για να μας υποστηρίξουν με ένα μικρό ή με ένα μεγαλύτερο χρηματικό πόσο.

Φυσικά, τα projects που φιλοξενεί το Give&Fund δεν πρόσκεινται μόνο στον αθλητικό τομέα, αλλά και σε απλούς ευχάριστους στόχους, όπως ένας γάμος ή μια σχολική εκδρομή.

Ποιος όμως βρίσκεται πίσω από αυτή τη μοναδική, για τα ελληνικά δεδομένα, ιδέα; Αυτός δεν είναι άλλος από τον Γιάννη Χατζήμπεη έναν άνθρωπο που διακρίνεται σε ό, τι κι αν κάνει στη ζωή του.

Παραολυμπιακός αθλητής με αμέτρητες διακρίσεις, τόσο στην κολύμβηση, όσο και στο paratriathlon και φυσικά με τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στην Ατλάντα (1996) στα 100μ. πεταλούδας!

Ο πρώτος Έλληνας αθλητής με αναπηρία που συμμετείχε σε αγώνες μαραθώνιας κολύμβησης, κολυμπώντας για 12 συνεχόμενες ώρες σε μια απόσταση 26χλμ(!), ενώ το 2003 συμμετείχε μαζί με συναθλητές του στην Εθνική ομάδα, στη μαραθώνια σκυταλοδρομία, aegeathlon.com, από το Σούνιο μέχρι τη Μήλο (140χλμ.) με διάρκεια κολύμβησης 5 ημερών(!) που είχε ως σκοπό την προβολή των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας στο ελληνικό και διεθνές κοινό.

Τα παραπάνω είναι μόνο ένα μέρος από τα επιτεύγματα ενός εκπληκτικού αθλητή,  οποίος συνεχίζει να αγωνίζεται και να χαρίζει επιτυχίες στη χώρα μας. Ο ιδρυτής του Give&Fund θα αγωνιστεί σε λίγες μέρες στο Grand Final του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος paratriathlon στο Λονδίνο και μάλιστα ήταν αυτός που «εγκαινίασε» την πλατφόρμα του Give&Fund ανεβάζοντας το δικό του project.

Το αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρώσει, σε λιγότερο από ένα μήνα, το ποσό των 1.500 ευρώ και πλέον είναι έτοιμος για να συμμετάσχει σε αυτό το σημαντικό γεγονός εκπροσωπώντας τη χώρα μας!

Το othersportsnews.gr μίλησε με τον Γιάννη Χατζήμπεη, ο οποίος μας παραχώρησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, η οποία διαφωτίζει για το τι ακριβώς είναι το Give&Fund. Μας εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια πώς μπορεί κάποιος να συμμετάσχει είτε ως δημιουργός ενός project, είτε ως «χρηματοδότης», ρίχνει φως, στα πιθανά, «σκοτεινά» σημεία και παροτρύνει όλους να επισκεφθούν την ηλεκτρονική του πλατφόρμα.

Κύριε Χατζήμπεη, τι ακριβώς είναι το Give&Fund και τι μπορεί να μας προσφέρει;

Το Give & Fund είναι μια πλατφόρμα που σου επιτρέπει να δημιουργήσεις μέσα σε λίγα λεπτά με απλό και ασφαλή τρόπο και χωρίς κόστος τη δική σου ιστοσελίδα συγκέντρωσης χρημάτων. Παράλληλα η πλατφόρμα αυτή σου δίνει τα «εργαλεία» για να  μοιραστείς μέσα από τα social media (facebook, twitter κλπ.) το project σου με όλη την κοινότητα και να παρακινήσεις γνωστούς, φίλους προκειμένου να σε υποστηρίξουν με ένα μικρό ή με ένα μεγάλο ποσό. Τα έργα (projects) που μπορεί να φιλοξενήσει η πλατφόρμα του Give&Fund μπορεί να είναι πολύ απλά, ευχάριστα και καθημερινά.

Μπορεί να έχουν να κάνουν με τον αθλητισμό, ειδικά αυτή την εποχή που στην Ελλάδα που υπάρχει η τεράστια δυσκολία με τη χρηματοδότηση ερασιτεχνικών αθλημάτων, όπου και οι ομοσπονδίες τους αδυνατούν να παρέχουν οικονομική ευχέρεια σε αθλητές, σε αποστολές, σε διοργανώσεις κλπ., το Give&Fund είναι μια λύση που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει και να κερδίσει την υποστήριξη της ευρύτερης κοινότητας.

Ας το κάνουμε πιο συγκεκριμένο. Θέλω πχ, να συμμετάσχω σε μια διοργάνωση σκι αντοχής στη Γερμανία. Τι κάνω;

«Ανεβάζετε» ένα έργο (project) στην ιστοσελίδα του Give&Fund στο οποίο θα γράψετε ένα απλό και άμεσο κείμενο, που θα περιγράφετε  ποιος είστε, μερικά πράγματα για σας, κι αυτό για να σας γνωρίσουν κι αυτοί που δεν σας ξέρουν και φυσικά τι ζητάτε. Για παράδειγμα, όπως είπατε και εσείς, θέλετε να πάτε στη Γερμανία για να συμμετάσχετε σε μια διοργάνωση. Τα έξοδα είναι για παράδειγμα 1.000 ευρώ και ζητάτε τη στήριξη φίλων, γνωστών, οικογένειας και μετά του ευρύτερου περιβάλλοντος.

Η ενημέρωση, για αυτό το έργο μπορεί να γίνει, όπως είπα και πριν, μέσω των social media, αλλά και από ενημερωτικές, δημοσιογραφικές ιστοσελίδες, όπως για παράδειγμα το othersportsnews, που μπορούν να ενημερώσουν τον κόσμο γι’ αυτήν την προσπάθεια και να δεχθείτε χρηματοδότηση η οποία μπορεί να ξεκινάει από 5 ευρώ!  Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανάρτηση μίας ή και περισσοτέρων φωτογραφιών ή ακόμα και video (βοηθούν ακόμα περισσότερο).

Στο έργο αυτό θα πρέπει να κάνω ανάλυση των χρημάτων που θα μου χρειαστούν;

Όχι, ωστόσο θα ήταν χρήσιμο να εξηγήσετε, ως ένα βαθμό, γιατί θέλετε αυτά τα χρήματα. Τώρα, αν είναι ένα μικρό ποσό και θέλετε να πάτε για αγώνες στο εξωτερικό και χρειάζεστε 1.000 ευρώ πχ, είναι πολύ λογικό να τα χρειάζεστε για τις ανάγκες του ταξιδιού, για αεροπορικά εισιτήρια, για διαμονή κλπ.

Αν όμως ενδιαφέρεστε να κάνετε ένα start-up και θέλετε να υλοποιήσετε μια επιχειρηματική ιδέα και χρειάζεστε 50.000 ευρώ καλό θα ήταν να κάνετε μια ανάλυση για εκείνους που θα τον υποστηρίξουν και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τους δώσετε και κάποια «ανταλλάγματα».

Όταν λέτε «ανταλλάγματα» τι εννοείτε;

Συνήθως είναι το παραγόμενο προϊόν της ιδέας. Δηλαδή, θέλετε να φτιάξετε ένα video game (κάτι που συνηθίζεται πολύ στο εξωτερικό) και «ανεβάζετε» ένα έργο της τάξης των 10.000 ευρώ. Μπορείτε να γράψετε στο κείμενό σας ότι όποιος σας χρηματοδοτήσει πχ. με 20-30 ευρώ μπορεί να κατεβάσει, χωρίς κόστος αυτή την εφαρμογή του παιχνιδιού. Όποιος πχ, δώσει 50-100 ευρώ θα μπορεί να ονομάσει τον «ήρωα» του video game κ.ο.κ.

Πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα;

Η ιδέα ξεκίνησε μέσα από έρευνα που έκανα και ως αθλητής, καθώς προσπαθούσα να πάω σε αγώνες στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Ν. Ζηλανδία, σε μια πολύ ακριβή διοργάνωση. Τελικά δεν κατάφερα να πάω γιατί υπήρχαν πολύ μεγάλες δυσκολίες χρηματοδότησης από την ομοσπονδία του τριάθλου και κάθισα να ψάξω πως θα μπορούσα να συμμετάσχω σε μια μελλοντική διοργάνωση χωρίς να αντιμετωπίσω παρόμοιο πρόβλημα.

Και τότε ανακάλυψα ότι στην Αμερική τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις, όπως το Give&Fund είναι κάτι πολύ διαδεδομένο. Μάλιστα τέσσερις συναθλητές μου Αμερικάνοι συγκέντρωσαν 40.000 δολάρια για να πάνε στους συγκεκριμένους αγώνες της Ν. Ζηλανδίας!

Αυτό που πρέπει να τονίσω είναι ότι τη συγκεκριμένη μέθοδο χρηματοδότησης δεν την επιχειρούν μόνο ερασιτέχνες, αλλά το κάνουν και «φτασμένοι» αθλητές σε εθνικές ομάδες που προσπαθούν να καλύψουν αγωνιστικές υποχρεώσεις. Ή ακόμα και μαθητές σε σχολεία που έχουν προκριθεί, στο άθλημά τους, για να πάνε σε τελικούς που διεξάγονται σε άλλες πόλεις.

Γιατί αυτά τα χρήματα να μην τα ζητήσω απευθείας από τους φίλους μου ή τους γνωστούς μου;

Επειδή, είναι αρκετά δύσκολο να βγείτε και να ζητάτε από φίλους και γνωστούς 5-10-50-100 ευρώ, που μπορεί να είναι χρήματα τα οποία θα σας τα έδιναν, αλλά δύσκολα θα τα ζητήσετε, μέσα, λοιπόν από αυτή τη διαδικασία μπορείτε να «χτίσετε» μια πρόταση και τους παρουσιάζετε συγκεκριμένα το σκοπό της χρηματοδότησης χωρίς να παρακαλάτε κανέναν. Όποιος θέλει συνδράμει, όποιος δεν θέλει όχι. Είναι πολύ απλό.

Έχει επιχειρήσει κανείς να ανεβάσει κάποιο έργο μέχρι τώρα;

Έχουμε ξεκινήσει εδώ και πολύ λίγες μέρες και το πρώτο έργο που «ανεβάσαμε» είναι για τη συμμετοχή μου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τριάθλου στο Λονδίνο (13.09). Σας πληροφορώ ότι με το που δημοσιοποιήθηκε, έδωσαν χρήματα και άνθρωποι τους οποίους δεν γνωρίζω καθόλου! Ήταν κάτι πολύ σημαντικό και ιδιαίτερα συγκινητικό. Βέβαια, τα πρώτα χρήματα-και τα περισσότερα-μπορεί να έρχονται από το περιβάλλον μου, αλλά είναι άνθρωποι που εγώ προσωπικά δεν θα πήγαινα ποτέ να τους ζητήσω 50 ευρώ, αλλά βλέπω ότι μέσα από αυτό τον τρόπο χαίρονται να συμμετέχουν!

Αν δεν έχω μαζέψει όλο το ποσό, αλλά μέρος αυτού τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση; Παίρνω τα χρήματα ή όχι;

Στην περίπτωση που το έργο σας έχει ως στόχο τα 1.500 και ο στόχος αυτός δεν υλοποιείται με το χρηματικό ποσό που έχετε μαζέψει να έχει φτάσει στο ύψος των 1.000 ή 500 ευρώ, τα χρήματα θα τα πάρετε κανονικά. Στη μοναδική περίπτωση που δεν θα τα εισπράξετε είναι αν θέλετε να υλοποιήσετε μια επιχειρηματική ιδέα και ζητάτε 10.000 ευρώ, είναι προφανές ότι αν έχετε συγκεντρώσει 1.000 ευρώ, δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε το στόχο σας. Σε αυτή την περίπτωση τα χρήματα επιστρέφονται πίσω σε αυτούς που τα έδωσαν.

Αυτό που περιγράψατε μόλις τώρα, γίνεται μόνο σε επιχειρηματικές ιδέες;

Ακριβώς.

Ποια είναι η διαδικασία για να πάρω τα χρήματα; Η πλατφόρμα εμπλέκεται σε αυτό ή είσπραξη γίνεται μέσω κάποιας τραπεζικής συναλλαγής;

Οποιοδήποτε ποσό συγκεντρώσετε θα το πάρετε από τον προσωπικό σας λογαριασμό. Δεν είναι χρήματα τα οποία συγκεντρώνει η πλατφόρμα και μετά τα αποδίδει. Επειδή χρησιμοποιούμε ένα αρκετά εξελιγμένο σύστημα της pay pal με σκοπό την ασφάλεια της κάθε συναλλαγής, τα χρήματα ουσιαστικά «μοιράζονται» από την αρχή. Δηλαδή, το βασικό ποσό το παίρνει ο δημιουργός του έργου, ένα ποσοστό προμήθειας, της τάξεως του 3,4% πηγαίνει στο pay pal, ενώ η προμήθεια της πλατφόρμας του Give&Fund (από τις πιο χαμηλές που υπάρχει σε ανάλογες πλατφόρμες στον κόσμο), είναι στο 4,5%+0,20 λεπτά ανά συναλλαγή.

Αν έχετε να λάβετε 100 ευρώ, τα 90-93 ευρώ πηγαίνουν στον δημιουργό και μπαίνουν στο λογαριασμό pay pal που δημιουργεί (μια πολύ απλή διαδικασία που διαρκεί ελάχιστα λεπτά) και το υπόλοιπο ποσό πηγαίνει αυτόματα στο pay pal και στην πλατφόρμα του Give&Fund. Αυτό γίνεται για καθαρά λόγους διαφάνειας, έτσι ώστε ο δημιουργός του έργου να παίρνει απευθείας τα χρήματα.

Υπάρχει χρηματικό όριο που μπορεί να ζητήσει κανείς σε ένα έργο;

Όχι, αρκεί βέβαια, γιατί όλα τα έργα περνούν από έγκριση, οι στόχοι των έργων να είναι ρεαλιστικοί. Αν ζητήσει κάποιος 1εκ. ευρώ για να πάει πέντε μέρες διακοπές ή κάτι παρόμοιο, όπως καταλαβαίνετε αυτό το έργο δεν θα το ανεβάσουμε ποτέ…

Από τη στιγμή που θα σας στείλω το έργο μου, πόσες μέρες θα χρειαστεί για να ανέβει στην πλατφόρμα;

Από τη στιγμή που έχει δημιουργηθεί με τις προδιαγραφές που εξήγησα παραπάνω, θα περάσει από τη σχετική έγκριση και μέσα σε δύο εργάσιμες θα έχει ανέβει στην πλατφόρμα.

Από τη στιγμή που θα ανέβει στην πλατφόρμα, ποιό είναι το χρονικό περιθώριο που δίνετε προκειμένου να συγκεντρωθούν τα χρήματα;

Δεν θέλουμε να είναι κάτω από τις 20 μέρες ή να υπερβαίνει τους τρεις μήνες. Ένα ικανοποιητικό χρονικό περιθώριο είναι γύρω στον ένα με δύο μήνες. Με τα σημερινά μέσα (social media κλπ) είναι αρκετός χρόνος για να συγκεντρωθεί, τονίζω και πάλι, ένας ρεαλιστικός στόχος.

Από έρευνες που έχουμε κάνει διαπιστώσαμε ότι στις πρώτες δέκα, περίπου, μέρες από τη στιγμή που ανεβαίνει ένα έργο τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, καθώς, όπως είναι λογικό, ο δημιουργός φροντίζει να το στηρίξει όσο καλύτερα μπορεί, αργότερα μπορεί να υπάρξει μια «κοιλιά» και στο τέλος υπάρχει ένα ας το πούμε «limit up» όπου και ολοκληρώνεται ο στόχος.

Για παράδειγμα στο δικό μου έργο, το οποίο ήταν στα 1.500 ευρώ, μέσα σε μια εβδομάδα καλύφθηκε το 80%(!) και να φανταστείτε ότι έχει άλλες 20 μέρες μέχρι να ολοκληρωθεί η ημερομηνία υλοποίησης.

Πάμε από την πλευρά του χρηματοδότη. Τι πρέπει να κάνω για να χρηματοδοτήσω ένα έργο;

Καταρχήν πρέπει να δώσετε τα στοιχεία σας με μια απλή εγγραφή (login) στην πλατφόρμα και από εκεί και πέρα πηγαίνετε στην πλατφόρμα του pay pal όπου δίνετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας, τα οποία επαναλαμβάνω ότι τα δίνετε μέσα στην πλατφόρμα του pay pal. Εμείς δεν έχουμε πρόσβαση και δεν μπορούμε να τα δούμε, δημιουργώντας έτσι μια δικλίδα ασφαλείας προς την πλευρά του χρηματοδότη.

Και γι’ αυτό το λόγο επιλέξαμε το σύστημα pay pal όπου ο δημιουργός του έργου έχει το δικό του λογαριασμό και τα χρήματα πάνε απευθείας σε εκείνον για να μη χρειάζεται από την πλευρά μας να διαχειριστούμε χρήματα τρίτου.  Από εκεί και πέρα καθορίζετε το ποσό που θέλετε για να υποστηρίξετε το έργο το οποίο ξεκινάει από 5 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 1.500.

Επίσης, τα στοιχεία σας εμφανίζονται στο ευρύ κοινό, μόνο αν εσείς το θέλετε. Μπορεί να υποστηρίξετε ένα έργο και να μη θελήσετε να φανεί το ποσό. Ή να φαίνεται το ποσό, αλλά να μη θέλετε να εμφανίζεται το όνομά σας. Υπενθυμίζω ότι αυτό γίνεται σε ό,τι αφορά το ευρύ κοινό. Δημιουργός και πλατφόρμα γνωρίζουν και το ποσό, αλλά και το όνομα του χρηματοδότη.

Επειδή βιώνουμε μια αρκετά δύσκολη και «περίεργη» περίοδο ως χώρα και η συγκεκριμένη πλατφόρμα ασχολείται καθαρά με το «λεπτό» θέμα των χρημάτων, υπάρχει κάτι το οποίο σας απασχολεί ιδιαίτερα;

Γενικά μέχρι τώρα, η προσπάθειά μας έχει αποσπάσει μόνο θετικά σχόλια. Γενικά είναι μια προσπάθεια αλληλεγγύης και επειδή περνάμε πολύ δύσκολες στιγμές η αλληλεγγύη είναι κάτι που μπορεί να μας κρατήσει όρθιους. Ιδιαίτερα στο κομμάτι του αθλητισμού βλέπετε ότι η υποστήριξη στους αθλητές και ειδικά στους νέους αθλητές είναι μηδαμινή. Και η υποστήριξη αυτή που προσφέρουμε δεν είναι αποκλειστικά για να συμμετάσχει κάποιος στους αγώνες. Μπορεί για παράδειγμα να θέλει να αγοράσει έναν καλύτερο εξοπλισμό. Πώς θα πάω εγώ για να συμμετάσχω σε έναν αγώνα τριάθλου χωρίς να έχω ποδήλατο;

Μπορώ να «παραπλανήσω» τους χρηματοδότες και να πάρω χρήματα τα οποία θα χρησιμοποιήσω για διαφορετικό σκοπό;

Είναι πολύ δύσκολο. Αν προσπαθήσετε να δώσετε πχ. ψεύτικα στοιχεία δεν θα εισπράξετε τα χρήματα. Μπορείτε να δώσετε εικονικά στοιχεία στο λογαριασμό που θα ανοίξετε στην pay pal, αλλά τα χρήματα του έργου θα καταλήξουν στον προσωπικό λογαριασμό της τράπεζάς σας. Αν τα στοιχεία που έχετε δώσει στο pay pal δεν συνάδουν με το λογαριασμό της τράπεζας τότε δεν μπορείτε να εισπράξετε τα χρήματα.

Κύριε Χατζήμπεη θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ και να σας ευχηθώ ό, τι καλύτερο γι’ αυτή τη μεγάλη και πρωτοποριακή προσπάθεια που κάνετε και θεωρούμε ότι από αυτή τη στιγμή ξεκινάει μια συνεργασία μεταξύ του otherportsnews και του Give&Fund προκειμένου να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τους Έλληνες αθλητές.

Είναι πολύ σημαντικό αυτό που κάνετε και μακάρι να βρει και μιμητές γιατί ο αθλητισμός για τους περισσότερους από εμάς είναι μια ανάγκη, αλλά για πολύ κόσμο είναι και μια υγιής διέξοδος. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ και είμαι σίγουρος ότι μέσα από αυτή την προσπάθεια και τη συνεργασία που θα έχουμε  θα σας ευχαριστήσουν πολλοί αθλητές τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.

ΣΗΜ: Όσοι επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για το Give&Fund μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα στη διεύθυνση http://www.giveandfund.com/giveandfund/homepage ή να την επισκεφθούν μέσω facebook http://www.facebook.com/pages/GiveFund/545800298802048 ή και να την ακολουθήσουν μέσω του λογαριασμού της στο twitter https://twitter.com/giveandfund ή ακόμα αν θέλετε να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κ. Γιάννη Χατζήμπεη μέσω email ichatzibeis@yahoo.com

OSN team
admin
Other Sports News