Συνεντεύξεις – Γιάννης Μιχαήλ: «Μου στέρησαν το μετάλλιο»

Του Θανάση Σταθόπουλου

Ναι, ζηλεύω τον Γιάννη Μιχαήλ. Τον ζηλεύω πολύ. Ακόμα και μακριά από τους στόχους, ακόμα και όταν δεν έχει βελάκια στα χέρια του κάνει τους πάντες να ασχολούνται μαζί του. Την περασμένη εβδομάδα όλη η ευρωπαϊκή κοινότητα των darts (δηλαδή όλη η παγκόσμια κοινότητα των darts) ασχολήθηκε με την αποβολή του John Michael από το παγκόσμιο κύπελλο.

Πολλές χώρες στάθηκαν στο πλευρό του. Μια Γερμανίδα και όλη η Σκωτία απέναντί του. Σωστά ή λανθασμένα ίσως να μην έχει και τόσο σημασία. Γεγονός είναι ένα. Ο Γιάννης Μιχαήλ είναι πλέον μεγάλος ανάμεσα στους μεγάλους. Κι αυτό ενοχλεί. Ίσως ενοχλεί που είναι Έλληνας.

Ίσως αν ήταν Ολλανδός, Άγγλος ή Σκωτσέζος να είχε την πλήρη αποδοχή. Δεν είναι όμως. Το όνομά του ακούστηκε και πάλι σε πολλές χώρες. Χωρίς καν να παίξει!

Ακόμα κι εδώ στη χώρα μας, ανάγκασε του λιγοστούς «εχθρούς» του (μια χούφτα άνθρωποι) να χάσουν αμέτρητες ώρες μπροστά από τους υπολογιστές και να γράφουν στα social media μανιωδώς, χλευάζοντας και λοιδορώντας περιμένοντας με αγωνία ένα σχόλιο από τον Έλληνα παίκτη. Ναι, για όλους τους παραπάνω λόγους ζηλεύω τον Μιχαήλ.

Πιο ήρεμος από τα γεγονότα της Αττάλειας και με το μυαλό πλέον στο Λονδίνο για το μεγάλο ραντεβού του Λονδίνου στο τέλος του χρόνου ο «Deadly Rose» μίλησε στο OSN για τα ιστορικά γεγονότα της Τουρκίας, για τον άθλο της Ισπανίας, αλλά και για το παγκόσμιο πρωτάθλημα του PDC στο οποίο θα βρεθεί για δεύτερη διαδοχική χρονιά.

«Το παγκόσμιο πρωτάθλημα μου άφησε πίκρα»

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου. Ο Γιάννης Μιχαήλ φτάνει στους «4» του παγκοσμίου κυπέλλου. Γίνεται ένα με την ελληνική αποστολή και τα πανηγύρια αρχίζουν. Μέσα στο ελληνικό «πάρτι» βρίσκεται και η αρχηγός αποστολής της Γερμανίας, Claudia zum Felde, η οποία λίγες ώρες μετά θα γίνει το πιο μισητό πρόσωπο της διοργάνωσης.

«Η zum Felde, χωρίς να ενημερώσει κανέναν από την γερμανική αποστολή πήγε και έκανε την ένσταση, λίγες ώρες μετά από τα συγχαρητήρια που μου έδινε», θα πει ο Μιχαήλ. «Οι Γερμανοί, όπου εγώ και ο Γιάννης (Σελαχόγλου) θα αντιμετωπίζαμε (Puls/Sensenschmidt) ήθελαν να παίξουν. Αυτό το γνωρίζω πολύ καλά. Επίσης γνωρίζω ότι η zum Felde έφτασε σε σημείο να τους απειλήσει για να μην αγωνιστούν! Κανένας από την εθνική ομάδα της Γερμανία δεν γνώριζε για την ένσταση. Αυτό μπορώ να το πω με σιγουριά».

Η πρώτη αντίδραση…

«Με το που άκουσα την απόφαση άρχισα να γελάω. Έτσι μου βγήκε. Ήμουν σίγουρος για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Ήμουν σε εκπληκτική κατάσταση και δεν έβλεπα τίποτα μπροστά μου. Από την άλλη όμως να σου πω την αλήθεια με «έτρωγε» το γεγονός ότι δύσκολα θα άφηναν έναν Έλληνα να φτάσει τόσο ψηλά.

Ναι, μου άφησε μια πίκρα. Λίγο είναι να είσαι μια ανάσα από το χρυσό μετάλλιο σε ένα παγκόσμιο κύπελλο και ξαφνικά να σε πετούν έξω από το θεσμό για κανονισμούς που ισχύουν μόνο για σένα; Εξάλλου δεν ήμουν ο μοναδικός παίκτης PDC που δεν είχε το 65% των αγώνων του στο καλεντάρι της WDF.

Παίκτης της PDC είναι και ο Φιλανδός που αγωνίστηκα στον προημιτελικό, ο οποίος έχει παίξει σε 1-2 αγώνες φέτος σε διοργανώσεις WDF. Εγώ όμως έπαιξα κανονικά και κέρδισα. Από την άλλη όμως αυτό το παγκόσμιο κύπελλο με γέμισε υπερηφάνεια για τους συμπαίκτες μου, αλλά και τη χώρα μου κι αυτό δεν αλλάζει».

Η ώρα της αποχώρησης

Σταύρος Μανασής και Χρήστος Παπαδόπουλος είχαν κάνει ένα εξαιρετικό ξεκίνημα επικρατώντας στον πρώτο γύρο με 4-1. Η επόμενη αναμέτρησή τους όμως δεν τελείωσε ποτέ… «Με το που το μάθαμε πήγαμε στο board που έπαιζαν ο Χρήστος με τον Σταύρο. Τα παιδιά μάλιστα πήγαιναν πολύ καλά και ήταν κοντά για να πάρουν ακόμη μια πρόκριση. Ο Χρήστος με κοίταξε με απορία, καθώς θα έπρεπε εκείνη την ώρα να παίζω και μου είπε: “Τι έγινε;”.

Εγώ από την πλευρά μου δεν είπα τίποτα και τον παρότρυνα να συνεχίσει. “Τον απέβαλλαν”, του είπε αμέσως μετά ο Θοδωρής Θεμιστοκλέους. Τα παιδιά με το άκουσμα της είδησης απλά σταμάτησαν να παίζουν. Μόνο αν ήταν κάποιος εκεί θα μπορούσε να καταλάβει πόσο συγκινητική ήταν εκείνη η στιγμή. Η απόφαση στο να αποχωρήσουμε πάρθηκε μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου και ήταν ομόφωνη».

«Η WDF έχει πολλές ευθύνες»

Ο Γιάννης Μιχαήλ αποδίδει τις ευθύνες στην παγκόσμια ομοσπονδία και στα κενά που έχει ο κανονισμός 7.05(6)*, λόγω του οποίου και αποβλήθηκε. «Ο κανονισμός της WDF έχει κενά. Καταρχήν η παγκόσμια ομοσπονδία είχε τη λίστα με τα ονόματα 3-4 μήνες πριν ξεκινήσει η διοργάνωση. Οι ίδιοι μάλιστα έδωσαν το πράσινο φως στον Θοδωρή Θεμιστοκλέους για να αγωνιστούμε κανονικά.

Γιατί η ομοσπονδία δεν είπε από την αρχή ότι ο Γιάννης Μιχαήλ δεν μπορεί να αγωνιστεί; Επιπλέον δεν είχε κανένα χρονικό περιθώριο στις ενστάσεις. Εκεί ήμουν στα ομαδικά. Έπαιζα.

Έφτασα μέχρι τα ημιτελικά στο ατομικό. Δεν ήμουν και κανένα φάντασμα. Θα έπρεπε η ομοσπονδία να έχει ένα χρονικό περιθώριο για τις ενστάσεις. Δεν μπορεί να φτάνει κάποιος στον ημιτελικό και τότε να γίνεται ένσταση. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.

Η WDF οφείλει να προστατεύσει τους παίκτες και τις χώρες-μέλη και με αυτόν τον τρόπο δεν το κάνει. Εξάλλου όπως ανέφερα και πριν υπήρχαν τουλάχιστον άλλοι 7-8 παίκτες του PDC, οι οποίοι σύμφωνα με τον νόμο δεν έπρεπε να αγωνιστούν κι όμως ολοκλήρωσαν το τουρνουά μια χαρά και χωρίς κανένα πρόβλημα».

«Ο Θεμιστοκλέους ήταν άψογος»

Πολλοί Έλληνες, darters και μη, κατηγόρησαν και συνεχίζουν να κατηγορούν τον αρχηγό της Ελληνικής αποστολής Θοδωρή Θεμιστοκλέους, για άγνοια κανονισμών. Από την πλευρά του ο Γιάννης Μιχαήλ είναι κατηγορηματικός. «Δεν ρίχνω καμία ευθύνη στον Θοδωρή Θεμιστοκλέους. Ήταν άψογος και υποδειγματικός αρχηγός αποστολής. Χειρίστηκε το θέμα γρήγορα, άμεσα και με τον καλύτερο τρόπο.

Είχε τις απαντήσεις σε ότι τον ρωτούσαν στο Δ.Σ και η συμπεριφορά του ήταν εξαιρετική. Η απόφαση αποχώρησης ήταν ομαδική και ομόφωνη. Κανείς δεν υποχρέωσε κανέναν».

«Αυτή η εθνική έγραψε ιστορία»

Το παγκόσμιο κύπελλο ανήκει στο παρελθόν. Μια διοργάνωση που άφησε πίκρα στην εθνική ομάδα, η οποία αν συνέχιζε με αυτόν τον ρυθμό ήταν πολύ πιθανό να φτάσει και μέχρι τις «4» καλύτερες ομάδες του κόσμου στη γενική βαθμολογία. «Αυτή η εθνική ομάδα έγραψε ιστορία. Ναι, μπορεί να μην μπήκαμε στην τετράδα, αλλά για μένα αυτή η ομάδα δίδαξε ήθος, αλληλεγγύη και σεβασμό.

Αναμφίβολα ήταν η καλύτερη εθνική ομάδα στην οποία έχω πάρει μέρος. Δεν έχω ξαναζήσει τέτοιο κλίμα. Δεν υπήρχαν γκρίνιες, μουρμούρες και ίντριγκες όπως στο παρελθόν. Όλοι κοιτάζαμε το αγωνιστικό κομμάτι. Ήμασταν ήρεμοι και παίζαμε απλά βελάκια. Δεν μπορώ να να το περιγράψω διαφορετικά».

Όσο για το τι κρατάει από αυτό το παγκόσμιο κύπελλο ο Μιχαήλ είπε: «Κρατάω το γεγονός ότι κάποιοι αποφάσισαν να μου στερήσουν το μετάλλιο».

Alexandra Palace PART II

Η επόμενη ημέρα βρίσκει τον Γιάννη Μιχαήλ να κοιτάει προς Λονδίνο. Ο John Michael επιστρέφει στο επιβλητικό Alexandra Palace μετά από το εξαιρετικό ντεμπούτο του τον περασμένο Δεκέμβριο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του PDC. Για να φτάσει μέχρι το Λονδίνο όμως, έπρεπε να κατηφορίσει στην Ιβηρική χερσόνησο και να κατακτήσει την πρώτη θέση ανάμεσα σε 229 συμμετέχοντες.

«Πήγα για να κερδίσω. Μπορεί να το συνειδητοποίησα αρκετά αργότερα, αλλά δεν είχα στο μυαλό μου κάτι το διαφορετικό. Την πρώτη φορά στη Μάντοβα έβαλα τα κλάματα όταν κέρδισα. Τώρα είναι διαφορετικά τα συναισθήματα. Μπορώ να πω ότι “λύγισα” πάνω στο stage όταν πήρα στο χέρια μου το τρόπαιο καθώς μου ήρθε στο μυαλό ένα συγκινητικό post του Πέτρου Γαβριελάτου (ξέρει αυτός) στο μυαλό μου.

Το συγκεκριμένο τουρνουά ήταν πολύ πιο δύσκολο. Από τους 229 συμμετέχοντες, οι τουλάχιστον 200 έπαιζαν με 90+ average! Τότε ήταν που είπα “Γιάννη πρέπει να ρίξεις βελάκια για να κερδίσεις”. Πίστεψέ με ότι με 70-75 average δεν πας πουθενά. Πλέον πάω με διαφορετική ψυχολογία στο Λονδίνο.

Είμαι σε πολύ καλή κατάσταση, έχω παίξει περισσότερους αγώνες απ’ ότι πέρσι, αγωνίστηκα κόντρα σε μεγάλους παίκτες όπως τον Barneveld και πιστεύω ότι βελτιώνομαι σε όλους τους τομείς. Θέλω να αφιερώσω την πρόκριση στον γιο μου τον Ανδρέα, αλλά και στη γυναίκα μου Ελένη που είναι πάντα δίπλα μου και με στηρίζει σε ό,τι κι αν κάνω.

Επίσης θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αποστόλη Πασπαλά, αλλά και στον μάνατζερ μου, Γιάννη Σελαχόγλου, όπως και στον αδερφό του Σταύρο και φυσικά ένα τεράστιο ευχαριστώ στους χορηγούς μου, Archo, OSN και ONE80 και τον David Lewis».

Επίλογος. Οι απόψεις του Γιάννη Μιχαήλ, είναι οι απόψεις του Γιάννη Μιχαήλ. Η προσωπική τοποθέτηση είναι ότι ο κορυφαίος Έλληνας darter όλων των εποχών θα έβγαινε από το παγκόσμιο κύπελλο κερδισμένος ότι και να γινόταν. Είτε θα έφτασε στο χρυσό μετάλλιο, είτε θα έκανε όλη την Ευρώπη να μιλάει γι’ αυτόν. Κι αυτό το πετυχαίνουν μόνο μεγάλοι παίκτες που μένουν στην ιστορία…

* WDF Bye-Law 7.05 (6)

In the course of the twelve months prior to the scheduled date of a WDF World Cup or Area Cup a WDF Playing Member must have played at least 65% of their International Singles Events in tournaments which are recognised in the WDF World Ranking Systems as well as International singles events promoted/organized between Member Darts Bodies and also recognised by the World Darts Federation.IE: Events such as, but not limited to, the 6 Nations Cup, Baltic Cup, Celtic Cup, Nordic Cup, Mediterranean Cup, and the Spring Cup.

NOTE: This rule shall not apply to Youth players.