Συνεντεύξεις – Αποκλειστική συνέντευξη του Τόλη Αγγέλη στο othersportsnews.gr

Πόσο ώριμος, κατασταλαγμένος και συγκεντρωμένος στους στόχους του μπορεί να είναι ένας άνθρωπος μόλις 20 ετών; Την απορία αυτή μου έλυσε ο Τόλης Αγγέλης, ο διαθλητής του Ε.Ο.Σ. Μετσόβου από τα πρώτα λεπτά της ομιλίας μας για τη συνέντευξη που θα διαβάσετε παρακάτω.

Μετρημένος στα λόγια του, αρκετά ταπεινός, αλλά με όρεξη και αγάπη γι’ αυτό που κάνει. Με αμέτρητες διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό (παρά το νεαρό της ηλικίας του), αλλά και απόλυτα προσηλωμένος στο στόχο του που δεν είναι άλλος από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον Φεβρουάριο του 2014 στη Ρωσία, μιλάει στο othersportsnews.gr σε μία αποκλειστική συνέντευξη.

Παρά το νεαρό της ηλικίας σας έχετε πολλές παραστάσεις από αγώνες διάθλου και ειδικά στο εξωτερικό. Τελικά πόσο δύσκολο είναι να ασχοληθεί κάποιος με το δίαθλο στη χώρα μας;

Καταρχήν πρέπει να σας πω ότι μπορεί να κάνω δίαθλο, αλλά για παράδειγμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα αγωνιστώ στο σκι αντοχής. Με το δίαθλο ασχολούμαστε κυρίως για οικονομικούς λόγους, καθώς η ομοσπονδία επιχορηγείται ανάλογα με τον αριθμό αθλητών που στέλνει στους αγώνες.

Επίσης θέλω να συμπληρώσω σε αυτό που είπατε ότι όχι μόνο έχουμε πολλές παραστάσεις από τους διεθνείς αγώνες, αλλά έχουμε και αρκετές διακρίσεις.

Από εκεί και πέρα το να ασχοληθεί κάποιος με το δίαθλο στη χώρα μας είναι σχετικά δύσκολο. Δεν υπάρχουν ιδανικές συνθήκες. Δεν υπάρχουν πίστες για σκι, δεν υπάρχουν έτοιμα πεδία βολής όπου να μπορέσει κάποιος να εξασκηθεί.

Εξάλλου το άθλημα από μόνο του είναι πολύ δύσκολο. Για να ασχοληθεί κανείς θα πρέπει να ξεκινήσει από νεαρή ηλικία και με πολλές ώρες προπόνησης. Γενικά θέλει δουλειά πολλή πολλή όρεξη και πολλή αγάπη.

Εσείς για παράδειγμα, πόσες ώρες προπονείστε καθημερινά;

Οι προπονήσεις μας καθημερινά είναι γύρω στις 2-3 ώρες, όμως θέλει και ξεχωριστό πρόγραμμα για το όπλο αν θέλεις να πετύχεις φυσικά το σκοπό σου.

Τι περιλαμβάνουν αυτές οι προπονήσεις;

Ειδικά τώρα το καλοκαίρι περιλαμβάνουν τα πάντα. Ρόλλερ, ποδήλατο, τρέξιμο, γυμναστήριο…Ακόμα και ποδόσφαιρο, μπάσκετ για χαλάρωση. Γενικά κάνουμε τα πάντα.

Ο Σάκης Τσακίρης είναι ο «θρύλος» του ελληνικού διάθλου. Με 28 Πανελλήνια πρωταθλήματα με πάρα πολλές διακρίσεις στο εξωτερικό. Πιστεύετε ότι υπάρχει συνέχεια μετά από αυτόν;

Ο Σάκης είναι ένας πολύ μεγάλος αθλητής, αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν αθλητές που έρχονται πίσω από αυτόν. Για παράδειγμα οι κόρες του Μαρία και Γιώτα είναι πολύ καλές, ο Κλεάθης Καραμίχας, με τον οποίο μάλιστα κάνουμε μαζί προπονήσεις, εγώ.

Τώρα, πίσω από εμάς είναι νωρίς ακόμα να πούμε αν θα βγουν άλλοι αθλητές. Ωστόσο, είμαι αισιόδοξος ότι το δίαθλο και γενικά το σκι θα συνεχίζει να βγάζει καλούς αθλητές.

Πριν από δύο εβδομάδες συμμετείχατε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ρόλλερσκι που διεξήχθη στην Τρίπολη. Επειδή αρκετός κόσμος δεν γνωρίζει. Πείτε μας τι ακριβώς είναι το Ρόλλερσκι;

Αρχικά να ξεκαθαρίσω κάτι. Το δικό μας άθλημα είναι το σκι αντοχής. Το Ρόλλερ το κάνουμε σαν υποκατάστατο, ας πούμε του σκι αντοχής. Απλά επειδή δεν υπάρχει χιόνι το καλοκαίρι κάνουμε Ρόλλερ. Επίσης, γίνονται και αγώνες διάθλου με Ρόλλερ ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Εξάλλου ουσιαστικές διαφορές στην τεχνική δεν υπάρχουν οπότε για εμάς είναι το ίδιο πράγμα.

Πείτε μας τις εντυπώσεις σας από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Τρίπολη

Αν και οι συνθήκες την πρώτη μέρα ήταν λίγο δύσκολες λόγω της ψηλής βροχής (είχαμε πολλές πτώσεις), ήταν μία πολύ καλή διοργάνωση. Από την πλευρά μας είμαστε ικανοποιημένοι, καθώς κάναμε καλούς χρόνους και γενικά τα πήγαμε αρκετά καλά.

Πόσο σημαντικό είναι για τη χώρα μας να φιλοξενεί τέτοιους αγώνες;

Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Μας βοηθάει ως χώρα να φανούμε στο άθλημα, προσελκύει αρκετό κόσμο που δεν το γνωρίζει κάτι που φάνηκε και στην Τρίπολη.

Πάντως υπήρχε αρκετός κόσμος στην Τρίπολη

Ναι, είχε αρκετό κόσμο. Ήταν πολύ καλά. Η Τρίπολη είναι από τις λίγες περιοχές που έχουμε πάει για αγώνες και μας έχει βοηθήσει τόσο πολύ και ως τοπικός φορέας, αλλά και ο κόσμος με τη συμμετοχή του βοηθάει πολύ να γίνουν καλοί αγώνες.

Βοήθεια από την ομοσπονδία υπάρχει;

Η ομοσπονδία κάνει ό, τι περνάει από το χέρι της. Αν και οι καιροί είναι δύσκολοι μας βοηθάει οικονομικά πληρώνοντας διαμονές κτλ. Μπορώ να πω ότι είμαι αρκετά ευχαριστημένος με βάση τους καιρούς που διανύουμε. Βέβαια, αν είχαμε και περισσότερη οικονομική βοήθεια θα είμαστε ακόμα καλύτερα…

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη νέα σεζόν που έρχεται;

Φυσικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Θα προσπαθήσω να φέρνω όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα στους αγώνες που θα λάβω μέρος. Ακόμα το πρόγραμμα των αγώνων δεν έχει βγει. Όταν θα συμβεί αυτό, θα κάτσουμε να επιλέξουμε τις κατάλληλες διοργανώσεις για να μπορέσουμε να πιάσουμε τους επιθυμητούς βαθμούς και στη συνέχεια βλέποντας και κάνοντας…

Τέλος θέλω να μου πείτε τι ελπίζετε για το μέλλον του αθλήματος

Ελπίζω να μπορέσουμε να φτιάξουμε καλύτερες πίστες, καλύτερα πεδία βολής, να ασχοληθούν περισσότερα παιδιά και, όσο για εμάς, να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τους στόχους μας και να πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα μπορούμε. Επίσης, θα ήθελα να υπήρχε περισσότερη προβολή στο άθλημά μας.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει σε ένα μικρό βαθμό, αλλά αυτό δεν φτάνει. Ο κόσμος προτιμάει να δει έναν αγώνα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ παρά αγώνες σκι. Κι αυτό είναι κρίμα, καθώς το άθλημά μας είναι συναρπαστικό, πολύ ανατρεπτικό που μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν ξέρεις τι θα συμβεί.