Σκουός – Το αντίο ενός «θρύλου»

Σε ηλικία 8 ετών ο Ong Beng Hee είχε πιάσει ρακέτα σκουός στα χέρια του. Μόνο τυχαίο δεν ήταν. Ο πατέρας του ήταν ιδιοκτήτης 17 γηπέδων σκουός με αποτέλεσμα ο νεαρός Ong Beng να «κολλήσει». Το ταλέντο ήταν εμφανές. Αμέτρητες νίκες και τρόπαια, όχι μόνο εντός Μαλαισίας, αλλά και εκτός από αυτή.

Σε ηλικία 14 ετών είχε ήδη κατακτήσει το British Open (U-14), ενώ το ίδιο έκανε και μετά από δύο χρόνια (U-16). Το 2000 έγινε ο πρώτος παίκτης από τη Μαλαισία, που πήρε την πρόκριση στο περίφημο British Open* φτάνοντας μάλιστα στους «8» όπου αποκλείστηκε από τον μετέπειτα νικητή τον Ουαλό David Evans.

Ένα χρόνο αργότερα έφτασε στο ψηλότερο σημείο της καριέρας του, καθώς κατάφερε να μπει μέσα στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης σταματώντας στο νούμερο 7.

Περί τους 11 τίτλους PSA, 2 χρυσά μετάλλια στους Ασιατικούς Αγώνες το 2002 και το 2006, ενώ έχει ανέβει και δύο φορές στο βάθρο στους Αγώνες Κοινοπολιτείας στην κατηγορία του μικτού διπλού, τόσο το 2002 (ασημένιο), όσο και το 2010 (χάλκινο).

«Καλύτερο το μπάτμιντον!»

Αίσθηση είχε κάνει το 2011 η συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο περιοδικό «Esquire» με τον Ong Beng Hee να παροτρίνει τις μικρές ηλικίες να ασχοληθούν με το μπάτμιντον παρά με το σκουός! «Θεωρώ ότι το σκουός είναι σαν το μπάτμιντον. Προσωπικά ασχολήθηκα με το σκουός επειδή ο πατέρας μου ήταν ιδιοκτήτητης γηπέδων και είχα αυτή την ευκολία. Ωστόσο, η συμβουλή μου είναι ότι καλύτερα να ασχοληθούν με το μπάτμιντον.

Είναι πιο δημοφιλές και πιο διασκεδαστικό, ενώ το σκουός είναι πιο απαιτητικό. Πολλοί φίλοι μου συνεχίζουν να παίζουν σκουός επειδή πραγματικά το αγαπούν, αλλά υπάρχουν και πολλοί που μισούν εντελώς το παιχνίδι».

Φυσικά η πορεία του Ong Beng Hee στο σκουός δεν σταματάει εδώ. Ο 35χρονος πριν από λίγες ημέρες δήλωσε σε μαλαισιανά μέσα ότι επιθυμεί να ασχοληθεί με την προπονητική.

«Έχουμε πολλούς και καλούς νέους παίκτες που χρειάζονται στήριξη και αρκετή δουλειά» τόνισε. «Θα είναι η τελευταία μου επιλογή», είχε εξηγήσει και στη συνέντευξη του 2011 στο «Esquire»μια επιλογή η οποία έφτασε…

*Το British Open είναι το πιο σημαντικό και παλαιότερο τουρνουά του Super Series και είναι κάτι σαν το Wimbledon στο τένις.