Σκοποβολή – EG Baku 2015: Το πρώτο μετάλλιο για την Κύπρο

Αναμφίβολα ο Γιώργος Αχιλλέως και η Άντρη Ελευθερίου μόνο τυχαίοι δεν είναι. Ο πρώτος με συμμετοχή σε 4 Ολυμπιάδες, παγκόσμιος πρωταθλητής το 2007, με 7 χρυσά μετάλλια σε παγκόσμια κύπελλα και αμέτρητες διακρίσεις. Η 31χρονη Ελευθερίου ανέβηκε στο βάθρο του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 2012 κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο.

Στο Baku η Ελυθερίου πήρε την πρόκριση στον ημιτελικό στο ατομικό των γυναικών, αλλά έμεινε εκτός τελικού, ενώ ο Αχιλλέως δεν βρέθηκε σε καλή ημέρα κατακτώντας την 10η θέση. Επομένως και οι δύο είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν όπως και το έκαναν…

Το εντυπωσιακό 97/100 στον προκριματικό ήταν το πρώτο βήμα για τον τελικό. Από κάτω; Χαμός! Η Ιταλία χρειάστηκε το shoot-off για να πάρει την 2η θέση απέναντι στη Γερμανία (2-1), ενώ το ίδιο έγινε και με τις Σλοβακία – Γαλλία με νικήτρια την πρώτη (4-3), όπως και στο ζευγάρι Τσεχία – Ρωσία με το δίδυμο από την Τσεχία να αφήνει εκτός ημιτελικών τη Ρωσία με 2-1.

Αχιλλέως και Ελευθερίου θα αγωνιστούν στον πρώτο ημιτελικό μαζί με τις Σλοβακία και Γερμανία. Το 26/32 θα τους δώσει την πρόκριση στον τελικό, με το δίδυμο από τη Σλοβακία Stefan Zemko/Danka Bartekova) να παίρνουν το δεύτερο εισιτήριο με επίδοση 25/32, για τη διεκδίκηση του χάλκινου μεταλλίου στο μικρό τελικό αφήνοντας εκτός τη Γερμανία.

Στον δεύτερο ημιτελικό κυριάρχησε η Ιταλία. Ο «χρυσός» νικητής στο σκιτ ανδρών, Valerio Luchini και η κάτοχος του ασημένιου μεταλλίου στις γυναίκες, Diana Bacosi αστόχησαν σε μόλις τρεις στόχους και με 29/32 εξασφάλισαν μια θέση δίπλα στο ζευγάρι από την Κύπρο.

Πρόκριση στο μικρό τελικό εξασφάλισε η Γαλλία με τον Anthony Terras και την Lucie Anastassiou να μένουν στη 2η θέση με επίδοση 24/32.

Ο μεγάλος τελικός ήταν θρίλερ. Η Ελευθερίου θα χάσει τον 4ο στόχο με την Bacosi να κάνει το ίδιο στον 7ο. Στο στόχο νούμερο 10 θα έρθει ο δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια για το ζευγάρι της Κύπρου με την Bacosi να χάνει τον αμέσως επόμενο στόχο.

Ο τελευταίος χαμένος στόχος ήρθε στον 12 και πάλι από την πλευρά της Κύπρου η οποία έμεινε στο 29/32 με την Ιταλία να κάνει το 30/32 με τον Luchini να έχει βρει έναν απίστευτο ρυθμό ολοκληρώνοντας τον τελικό με 16/16.

Το χάλκινο μετάλλιο πήγε στη Γαλλία η οποία επικράτησε της Τσεχίας. Το γαλλικό δίδυμο ολοκλήρωσε τις προσπάθειές του με επίδοση 28/32, ενώ το αντίστοιχο δίδυμο της Τσεχίας είχε 25/32.