Σκοποβολή – EG Baku 2015: Ο Vitaly Fokeev πάει Ρίο…

Παγκόσμιο πρωτάθλημα διπλού τραπ 2006. Ο Vitaly Fokeev ανεβαίνει στο πρώτο σκαλί του βάθρου κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο. Χρειάστηκαν να περάσουν 9 χρόνια από τότε μέχρι που ο 41χρονος Ρώσος νιώσει και πάλι αυτό το συναίσθημα.

Φυσικά, η χαρά του Fokeev ήταν διπλή, καθώς με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου κατάφερε να εξασφαλίσει το απευθείας εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, μιας και η σκοποβολή (εκτός των μικτών) είναι ένα από τα 12 αθλήματα τα οποία δίνουν την πρόκριση στη Βραζιλία (μόνο στα χρυσά μετάλλια).

Ο αγώνας ήταν άκρως επεισοδιακός κυρίως στον ημιτελικό, με τον Βρετανό-κι ένα από τα μεγάλα φαβορί για το χρυσό-Steven Scott να παίρνει την πρώτη θέση στα προκριματικά με 142 βαθμούς.

Τους ίδιους είχαν τόσο ο Fokeev και ο Ιταλός Antonino Barilla, όσο και ο Ούγγρος Richard Bognar. Τις άλλες δύο θέσεις για τα ημιτελικά κατέκτησαν ο Γερμανός Andreas Loew και ο Σλοβάκος Andrzej Olejnik με 141 και 140 βαθμούς αντίστοιχα.

Ο ημιτελικός, όπως αναφέραμε ήταν άκρως επεισοδιακός με τον Γερμανό Loew να τα βάζει με διαιτητή και χρονομέτρη, καθώς 33χρονος τιμωρήθηκε με δύο κίτρινες κάρτες (που σημαίνει αφαίρεση δύο βολών) με αποτέλεσμα το 30 που του έδινε την πρόκριση για τον τελικό να γίνει 28 εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή του-τουλάχιστον-στον μικρό τελικό.

Αιτία της ποινής ήταν ότι ο Loew καθυστέρησε δύο φορές να ολοκληρώσει τις βολές του ξεπερνώντας το χρονικό όριο των 12 δευτερολέπτων.

Πρώτος στον ημιτελικό ήταν ο Ούγγρος Bognar με επίδοση 30, ενώ ο Fokeev ήταν δεύτερος με 29.

Στον τελικό ο Ρώσος βρήκε ρυθμό από την αρχή χάνοντας μόλις μισό στόχο συγκεντρώνοντας 29 βαθμούς, ενώ ο 48χρονος έχοντας προβλήματα στους στόχους 2,3, 4 και 11 έμεινε μακριά από χρυσό ολοκληρώνοντας την προσπάθειά του με 26 βαθμούς.

Στο μικρό τελικό ο Loew, από εκεί που ήταν να αγωνιστεί στον τελικό, έχασε και το χάλκινο μετάλλιο μετά από τα λάθη που έκανε στους στόχους 2 και 4, ενώ αντίθετα από την άλλη ο Barilla ήταν εξαιρετικός χάνοντας το απόλυτο 30/30 στον στόχο 15, όμως με 29-28 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.