Σκοποβολή – EG Baku 2015: Ένας carabiniere στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου

Ο 31χρονος Ιταλός Valeri Luchini, μέλος της ομάδας CS Carabinieri (στρατιωτικής αστυνομίας) ήταν ο μεγάλος νικητής στον τελικό επικρατώντας του Σουηδού Stefan Nilsson. Ο Luchini βρήκε ρυθμό από την αρχή και με ένα εντυπωσιακό 16/16 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Αντίθετα ο Nilsson «πλήρωσε» την αστοχία του στο πρώτο και τον τελευταίο στόχο με 14/16 έμεινε στο ασημένιο μετάλλιο.

Στο μικρό τελικό νικητής αναδείχθηκε ο Φινλανδός Marko Kemppainen, απέναντι στον Δανό Jesper Hansen. Ο 38χρονος Kemppainen και «ασημένιος» ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (2004) έχασε μόνο ένα στόχο, με αποτέλεσμα να ολοκληρώσει την προσπάθειά του με 15/16. Από την πλευρά του ο Δανός έχασε δύο συνεχόμενους στόχους, ενώ το κερασάκι στην τούρτα ήρθε στο τέλος χάνοντας και τον 16ο στόχο.

Έκπληξη μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι ο Τσέχος Jan Sychra έμεινε εκτός τετράδας, με τον κάτοχο του ασημένιου μεταλλίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2014, να χάνει το εισιτήριο του ημιτελικού στο shoot-off από τους Nilsson (12) , Hansen (11), Kemppainen (11), με τον Τσέχο να ευστοχεί μόνο σε 3 στόχους.

Από ελληνικής πλευράς είχαμε δύο συμμετοχές. Η μία του Μάκη Μίτα με τον δευτεραθλητή Ευρώπης (2014) να κατακτά την 17η θέση στον δεύτερο προκριματικό με 119/125.

Η δεύτερη συμμετοχή ήταν αυτή του Νίκου Μαυρομμάτη. Ο 34χρονος βρέθηκε σε πολύ καλή ημέρα ισοβαθμώντας στην 6η θέση με τον Nilsson έχοντας 122/125. Το εισιτήριο για τα ημιτελικά κρίθηκε στο shoot-off με τον Σουηδό να παίρνει τη νίκη και την πρόκριση με 7-6, με τον Μαυρομμάτη να κατακτά την 7η θέση.