Σκοποβολή – Ο Μάκης Μίτας ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί της Ευρώπης!

Sarlospuzsta, ΟΥΓΓΑΡΙΑ–  Η ελληνική σημαία ανεμίζει και στην Ουγγαρία. Εκεί όπου ο Μάκης Μίτας απέδειξε για ποιο λόγο βρίσκεται μέσα στους καλύτερους της Ευρώπης. Υπομονή, ψυχραιμία και εξαιρετικές βολές ήταν οι παράγοντες που οφείλονται για μια ακόμη μεγάλη επιτυχία του Έλληνα σκοπευτή, αλλά και της ελληνικής σκοποβολής.

Ο Μάκης Μίτας ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο την ελληνική συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Ουγγαρία κατακτώντας τη δεύτερη θέση στο skeet «λυγίζοντας» στον τελικό από τον Ιταλό Luigi Lodde.

Ο Μίτας με εξαιρετικές βολές στον ημιτελικό πέρασε ως πρώτος έχοντας 15/16 χάνοντας τον 13ο (αλλά όχι γρουσούζικο) στόχο. Τον Έλληνα σκοπευτή ακολούθησε ο Ιταλός Luigi Lodde, ο οποίος είχε σαφώς πιο δύσκολο έργο επικρατώντας στο shoot-off των Filippelli (Ιταλία), Shomin (Ρωσία), Buchheim (Γερμανία) και του εξαιρετικού Ανδρέα Χάσικου από την Κύπρο.

Στον τελικό ο Lodde θα χάσει τους στόχους 3και 4 ξεκινώντας με 2/4. Από εκεί και πέρα θα ακολουθήσει ένα 7/7 (9/11) για να αστοχήσει και πάλι στον 12, ολοκληρώνοντας με 4/4 και με σύνολο 13/16 κατέκτησε την πρώτη θέση.

Από τη μεριά του ο Μίτας ξεκίνησε με 3/3. Έχασε τον 4, τον 6 και τον 7 για να κάνει αμέσως μετά ένα 5/5 και να ολοκληρώσει με ακόμα δύο χαμένες βολές στους 13 και 16. Συνολικό σκορ 11/16 και ασημένιο μετάλλιο για έναν εντυπωσιακό σκπευτή που συνεχίζει να πρεσβεύει επάξια τη χώρα μας σε πολύ σημαντικές διοργανώσεις.

Στη «μάχη» για το χάλκινο μετάλλιο νικητής βγήκε ο Ιταλός Riccardo Filippelli που ήταν αλάνθαστος με 16/16(!) αφήνοντας στην 4η θέση τον Ρώσο Valeriy Shomin, ο οποίος έχασε τον 4ο και 15ο στόχο σημειώνοντας επίδοση 14/16.

Πολύ μεγάλη προσπάθεια για την είσοδο στον ημιτελικό κατέλαβαν και οι άλλοι δύο Έλληνες που συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ο λόγος για τους Γιώργο Σαλαβαντάκη και Νίκο-Ιάσωνα Ξενάκη. Ο πρώτος κατέλαβε την 47η θέση με σύνολο 114/120, ενώ ο δεύτερος πλασαρίστηκε στην 49η θέση έχοντας την ίδια επίδοση (114/120).

Στις γυναίκες Πρωταθλήτρια Ευρώπης αναδείχθηκε η Ιταλίδα Chiara Cainero που στον τελικό είχε επίδοση 15/16 αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Γαλλίδα Veronique Girardet που είχε με τη σειρά της 14/16. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Σλοβάκα Danka Bartekova (15/16) κερδίζοντας την εξαιρετική Κύπρια Παναγιώτα Ανδρέου (14/16).

Τι έγινε στις υπόλοιπες κατηγορίες

Στο trap ανδρών νικητής ήταν ο Αυστριακός Andreas Scherhaufer (13/15) με τον Ιταλό Massimo Fabbrizi να κατακτά το ασημένιο μετάλλιο και τον Τσέχο David Kostelecky (14/15)  να παίρνει το χάλκινο στην αναμέτρηση με αντίπαλο τον Κροάτη Anton Glasnovic (12/15).

Στις γυναίκες, το χρυσό μετάλλιο πήγε στην Ιταλίδα Deborah Gelisio (13/15), η οποία κέρδισε στον τελικό την Γερμανίδα Katrin Quooss (11/15). Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Σλοβάκα Zuzana Stefecekova (12/15), ενώ τέταρτη ήταν η Βρετανίδα Abbey Burton (11/15).

Τέλος, στο double trap νικητής αναδείχθηκε ο Βρετανός Steven Scott, μετά από έναν συγκλονιστικό τελικό κόντρα στον Ρώσο Vasily Mosin. Οι δύο σκοπευτές ολοκλήρωσαν τις προσπάθειες τους ισόπαλοι έχοντας 29/30, με τον Scott να επικρατεί στη διαδικασία του shoot-off έχοντας 4/5 και τον Mosin 3/5.

Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Ιταλός Marco Innocenti (28/30) με τον Σλοβάκο Andrzej Olejnik να καταλαμβάνει την τέταρτη θέση (22/30).