Σκάκι – FIDE WCH 2015: Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Muzychuck

Το Sochi φιλοξένησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα σκάκι γυναικών συγκεντρώνοντας όλα τα μεγάλα ονόματα από 28 χώρες. Αναμετρήσεις υψηλού επιπέδου με παίκτριες όπως η Ινδή Koneru, η Κινέζα Wenjun και οι Ρωσίδες Kosteniuk και Gunina να παραδίδουν σεμινάρια…Μεγάλη νικήτρια αναδείχθηκε η Ουκρανή IM Mariya Muzychuk, η οποία μετά από έναν εξαιρετικό τελικό επικράτησε της Ρωσίδας Natalia Pogonina με 2.5 – 1.5.

Στον πρώτο γύρο η Ουκρανή ξεπέρασε το εμπόδιο της Κινέζας Yualing Yuan με 1.5 – 0.5 κερδίζοντας την πρώτη παρτίδα με 1-0, ενώ στη δεύτερη οι δύο παίκτριες αναδείχθηκαν ισόπαλες με 1.5 – 1.5, με την Muzychuk να παίρνει την πρόκριση.

Στον επόμενο γύρο η Muzychuk αντιμετώπισε την Πολωνή Monika Socko, η οποία έφερε σε δύσκολη θέση την Ουκρανή καθώς μετά από δύο παρτίδες το σκορ ήταν ισόπαλο 1-1. Ωστόσο, δύο συνεχόμενες νίκες για την Muzychuk «λύγισαν» την Socko η οποία έμεινε εκτός διοργάνωσης χάνοντας με 3-1.

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια (2004-2006) και GM Antoaneta Stefanova ήταν το επόμενο εμπόδιο για την πορεία της Muzychuk. Εξαιρετικό παιχνίδι με την Ουκρανή να παίρνει την πρώτη παρτίδα. Στη δεύτερη της έφτασε η ισοπαλία (1.5-1.5) για να πάρει την πρόκριση με 1.5 – 0.5, αφήνοντας εκτός την 35χρονη Βουλγάρα.

Ένα βήμα πριν από τα ημιτελικά η Muzychuk είχε να αντιμετωπίσει ακόμη μία μεγάλη παίκτρια. Την Ινδή Humpy Koneru. Η «Hampi» (πρωταθλήτρια), όπως την αποκαλούν οι γονείς της, έχει την δική ιστορία στο παγκόσμιο σκάκι καθώς από το 2002 μέχρι το 2008 ήταν η νεότερη παίκτρια που είχε τον τίτλο Grandmaster σε ηλικία 15 ετών, 1 μηνός και 25 ημερών, τίτλο που της «έκλεψε» το 2008 η Κινέζα Hou Yan.

Η Muzychuk εκμεταλλεύτηκε το προβάδισμα των λευκών και προηγήθηκε στην πρώτη παρτίδα, όμως αμέσως μετά η Koneru έφερε την αναμέτρηση στα ίσια ισοφαρίζοντας σε 1-1. Η τρίτη παρτίδα δεν ανέδειξε νικήτρια (1.5 – 1.5) και όλα κρίθηκαν στην τέταρτη παρτίδα με την Koneru να παίρνει τα λευκά, αλλά την Muzychuk να παίρνει την παρτίδα και με σύνολο 2.5-1.5 να φτάνει στην πρόκριση για τα ημιτελικά, την ίδια ώρα που η μεγαλύτερη αδερφή της, Anna Muzychuk, έχανε από την Σουηδή Pia Cramling με 3.5-2.5.

Στις «4» η Muzychuk αντιμετώπισε μια ακόμη Ινδή την 24χρονη GM Dronavalli Harika. Το παιχνίδι μετά από δύο παρτίδες ήταν ισόπαλο 1-1, με την Muzychuk να παίρνει το προβάδισμα με 2-1, αλλά η Harika ισοφάρισε σε 2-2 αμέσως μετά.

Η ισοπαλία στην πέμπτη παρτίδα ανέβαζε την αγωνία στα ύψη, όμως η Muzychuk με τη νίκη 1-0 στο έκτο παιχνίδι κατάφερε να σφραγίσει την πρόκριση για τον τελικό επικρατώντας με 3.5-2.5.

Εκεί θα έβρισκε την Ρωσίδα Natalia Pogonina. Η 30χρονη, πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης και κάτοχος του χρυσού μεταλλίου στην ολυμπιάδα στην Κωνσταντινούπολη (2012), νωρίτερα είχε αποκλείσει την Pia Cramling με 2.5-1.5.

Η Pogonina είχε βρεθεί πίσω στο σκορ με 1-0, αλλά στην επόμενη παρτίδα κυριάρχησε ισοφαρίζοντας σε 1-1. Το τρίτο παιχνίδι ολοκληρώθηκε χωρίς νικήτρια (1.5-1.5), ενώ στο τέταρτο η Ρωσίδα δεν είχε κανένα πρόβλημα παίρνοντας την πρόκριση για τον τελικό.

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, ο τελικός ήταν σεμιναριακός. Οι δύο παίκτριες εμφανίστηκαν με άψογη στρατηγική κι όλα, όπως ήταν αναμενόμενο σε έναν τελικό τέτοιου επιπέδου, κρίθηκαν στις λεπτομέρειες. Η Muzychuk βρήκε τρόπο να επικρατήσει στη δεύτερη παρτίδα, με την πρώτη να έχει λήξει 0.5-0.5 και προηγήθηκε με 1.5-0.5.

Οι άλλες δύο παρτίδες ολοκληρώθηκαν επίσης ισόπαλες και με το συνολικό 2.5-1.5 η Muzychuk κατάφερε να στεφθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια παίρνοντας παράλληλα και την επιταγή των 60.000 δολαρίων, ενώ εξασφάλισε την απευθείας πρόκριση για το παγκόσμιο κύπελλο που θα διεξαχθή στο Baku τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.