Ράγκμπι – Σε Ιαπωνία και Κίνα τα χρυσά μετάλλια των Ασιατικών Αγώνων

Η Ιαπωνία νίκησε το Χονγκ Κονγκ με 24-12 σε ένα ματς με γρήγορο ρυθμό κερδίζοντας τον τίτλο στους άνδρες για τρίτη φορά στη σειρά ενώ η Κίνα επιβλήθηκε της Ιαπωνίας με 14-12 στον τελικό των γυναικών.

Το Hong Kong ισοφάρισε το σκορ σε 12-12 στα μισά του δεύτερου μέρους όταν ο αναπληρωματικός Yiu Kam Shing πέτυχε το try στην πρώτη του επαφή με τη μπάλα αλλά η Ιαπωνία απάντησε με 2 try προς το τέλος σφραγίζοντας τη νίκη. «Ήταν ένα δύσκολο ματς αλλά οι παίκτες μας τα πήγαν πραγματικά καλά υπό πίεση», είπε ο προπονητής της Ιαπωνίας Tomohiro Segawa.

«Πάντα γνωρίζαμε ότι η Ιαπωνία θα ήταν δυνατός αντίπαλος», είπε ο Ουαλός προπονητής του Χονγκ Κονγκ, Gareth Baber.

Η Κίνα κέρδισε για πρώτη φορά τον τίτλο στις γυναίκες καθώς άντεξε την αντεπίθεση στο τέλος από τη μικρότερη αλλά και ταχύτερη ιαπωνική ομάδα. Οι Κινέζες προηγήθηκαν με 14-7 στο ημίχρονο αλλά η Ιαπωνία μείωσε τη διαφορά στους δύο πόντους με περίπου δύο λεπτά να απομένουν όταν η Chiharu Nakamura έπεσε στην αριστερή γωνία.

Η ίδια έχασε την προσπάθεια για το conversion αλλά η Ιαπωνία άρχισε να βρίσκει κενά στην κουρασμένη κινεζική άμυνα και φάνηκε να παίρνει τη νίκη όταν κέρδισε ένα scrum και πέτυχε το try μετά την κόρνα της λήξης. Το try ακυρώθηκε από τον διαιτητή από το Χονγκ Κονγκ, Lee Wing Yi, ο οποίος έκρινε ότι η τελική πάσα πήγε εμπρός δίνοντας το έναυσμα για ξέφρενους πανηγυρισμούς από τις Κινέζες την στιγμή που οι Γιαπωνέζες αποχωρούσαν δακρυσμένες.

Το rugby sevens βρίσκεται στο πρόγραμμα των Ασιατικών Αγώνων από το 1998 αλλά με το άθλημα να μπαίνει στο ολυμπιακό πρόγραμμα από το 2016 η δημοτικότητά του αυξάνεται ραγδαία. «Οι πρώτες τρεις – τέσσερις ασιατικές ομάδες είναι πραγματικά ανταγωνιστικές», είπε ο Baber, ο οποίος είναι ένας από τους όλο και περισσότερους ξένους προπονητές που τώρα εργάζονται σε ασιατικές ομάδες. «Το ασιατικό rugby σίγουρα βελτιώνεται και δουλεύουμε πολύ σκληρά για να πιάσουμε τον υπόλοιπο κόσμο. Με την προσθήκη του αθλήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες όμως όλος ο κόσμος δουλεύει πιο εντατικά στο sevens οπότε είναι δύσκολο να καλύψουμε τη διαφορά αλλά προσπαθούμε να το πετύχουμε».