Πυγμαχία – «Το μεγαλύτερο επίτευγμα είναι να εκπροσωπείς τη χώρα σου στους Ολυμπιακούς Αγώνες»

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 ο Rafael Lozano θα φτάσει στην κορύφωση της καριέρας του κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο χάνοντας στον τελικό των ελαφρών βαρών, από τον Γάλλο Brahim Asloum.Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, στην Ατλάντα, ο Ισπανός των 150 εκατοστών, είχε γράψει ιστορία ως ο πρώτος Ισπανός πυγμάχος που κατακτά μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Στον τελικό του 2000 θυμάμαι ότι κατά τη διάρκεια του αγώνα ένιωθα ότι οι γύροι περνούσαν και την ήττα να έρχεται. Πότε όμως δεν έχασα την ελπίδα μου και προσπαθούσα να διατηρήσω τη θέση μου. Θυμάμαι ότι τον χτύπησα με όλη μου τη δύναμη, αλλά το σημείο δεν ήρθε ποτέ. Του έκανα νοκ ντάουν, αλλά ο Asloum ήταν ένας φοβερό αθλητής και μεγάλος πρωταθλητής», δήλωσε σε συνέντευξη του ο Lozano.

Μετά από 16 χρόνια ο 46χρνος πλέον Ισπανός επιστρέφει στα ρίνγκ, αλλά ως προπονητής της ολυμπιακής ομάδα της Ισπανίας. Στόχος να κατακτήσει το μοναδικό ολυμπιακό μετάλλιο που λείπει από τη συλλογή του. Το χρυσό.

«Παρά το γεγονός ότι το πόστο είναι διαφορετικό η αίσθηση παραμένει η ίδια. Το μεγαλύτερο επίτευγμα για έναν αθλητή είναι να εκπροσωπεί τη χώρα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έψαχνα να βρω τρόπους να παραμείνω στο ρινγκ και πιστεύω δεν θα μπορούσα να βρω καλύτερο, καθώς συνδυάζει την εμπειρία, αλλά παράλληλα με γεμίζει με γνώσεις.

Το πρόβλημα στην αρχή ήταν η έλλειψη συνέχειας για τους Ισπανούς πυγμάχους. Τον πρώτο χρόνο επικεντρωθήκαμε στο να δώσουμε στους πυγμάχους μας να αγωνίζονται σε διοργανώσεις του εξωτερικού. Τη δεύτερη χρονιά οι στόχοι μας υλοποιήθηκαν με το 80% των αγώνων να γίνονται σε διεθνείς διοργανώσεις. Αυτό είναι το κλειδί».

Όσο για τους πυγμάχους τους οποίους ξεχωρίζει για το Ρίο, ο Lozano τόνισε: «Όλα τα παιδιά είχαν εξαιρετικές εμφανίσεις κατά την περίοδο του ολυμπιακού κύκλου. Ειδικά ο Samuel Carmona και ο Youba Sissokho έχουν αγωνιστεί απέναντι στους καλύτερους του κόσμου και πιστεύω ότι έχουν αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία για να προχωρήσουν στο Ρίο».