Πυγμαχία – Ασιατικοί Αγώνες: Έξι χρυσά για το Καζακστάν, επιστροφή στους τίτλους για τη Νότια Κορέα

Η τελευταία ημέρα της πυγμαχίας στη διοργάνωση είδε την ανάδειξη 10 πρωταθλητών στο Seonhak Gymnasium, με το Νοτιοκορεάτη Shin Jong-hun να παίρνει το χρυσό μπροστά στο κοινό της χώρας του. Ο πυγμάχος που είναι γνωστός ως «Sonic Man» για την ταχύτητα και την κίνησή του επικράτησε με ομόφωνη απόφαση του Καζάκου Birzhan Zhakypov στην κατηγορία των 49 κιλών. «Είμαι πραγματικά χαρούμενος που κέρδισα το χρυσό επειδή στο Guangzhou και τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου είχα κάποιες αποτυχίες αλλά σήμερα πιστεύω ότι πήρα ένα καλό αποτέλεσμα».

Ήταν το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Νότιας Κορέας στην πυγμαχία από το 2002 στο Busan καθώς δεν πήρε τίτλο σε Guangzhou και Doha. Οι οικοδεσπότες πανηγύρισαν κι άλλο χρυσό στην κατηγορία των -53 κιλών όταν ο Ham Sang-myeong κέρδισε την αναμέτρηση με τον Κινέζο Zhang Jiawei όπως αποφάσισαν και οι τρεις διαιτητές.

Ο Κινέζος πυγμάχος διαφώνησε και ήταν ο μοναδικός στο βάθρο που δεν έδειξε με υπερηφάνεια το μετάλλιό του στους φωτογράφους. Ο νικητής είπε ότι το προπονητικό camp το Μάρτιο στο εθνικό προπονητικό κέντρο του Taeneung ήταν η βάση για τις επιτυχίες της χώρας. «Προπονούμασταν τέσσερις φορές την ημέρα, τρέχαμε νωρίς το πρωί, κάναμε βάρη, δουλεύαμε στην τεχνική και τρέχαμε ξανά το βράδυ. Πιστεύω ότι απέδωσε καλά».

Η διεθνής ομοσπονδία πυγμαχίας (AIBA) ανακοίνωσε πέρυσι το τέλος στη χρήση απαγόρευσης προστατευτικών για το κεφάλι σε διοργανώσεις όπως οι Ασιατικοί αγώνες και οι αγώνες Κοινοπολιτείας, αποδεικνύοντας με μελέτες ότι ο εξοπλισμός μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο κεφάλι και τον εγκέφαλο των αθλητών.

Ο Lim Hyun-chul, ο οποίος έχασε από τον Ταϊλανδό Masuk Wuttichai στην κατηγορία των 63 κιλών, δήλωσε ότι συνήθιζε να αγωνίζεται χωρίς αυτό αλλά πρέπει να προσαρμόσει καλύτερα τον τρόπο που αγωνίζεται. «Είμαι άνετος χωρίς αυτό αλλά επειδή τραυματίζομαι συχνά πρέπει να εστιάσω την προσοχή μου στα τραύματα γύρω από το πρόσωπό μου», είπε.

Οι πυγμάχοι του Καζακστάν δείχνουν να μην έχουν πρόβλημα με 7 αθλητές της χώρας στους 10 τελικούς και με απολογισμό 6 χρυσών. Στην κατηγορία των -73 κιλών ο Adilbek Niyazymbetov αναδείχθηκε νικητής ενώ στην κατηγορία των 52 κιλών ο Ilyas Suleimenov πήρε τη νίκη επί του Ουζμπέκου Shakhobidin Zoirov. «Αυτή η επιτυχία έρχεται από την προηγούμενη γενιά», είπε ο Suleimenov. «Οι προπονητές μας είναι σπουδαίοι και το σύστημα και οι εγκαταστάσεις στη χώρα μας υψηλού επιπέδου».

Ο προπονητής του Ουζμπεκιστάν Mars Kuchkarov δεν ήταν ικανοποιημένος από τους διαιτητές στο Incheon με τους πυγμάχους του να φεύγουν με 2 αργυρά μετάλλια. «Οι διαιτητές των Ασιατικών αγώνων ήταν πολύ κακοί. Οι αποφάσεις τους ήταν άδικες. Δεν μιλάμε πλέον για αθλητισμό αλλά για πολιτική. Αυτό είναι όλο».

Τα σχόλια του Kuchkarov ήρθαν την ίδια ημέρα με την απολογία της Ινδής πυγμάχου L Sarita Devi για την συμπεριφορά της στη διοργάνωση όταν αρνήθηκε να πάρει το χάλκινο μετάλλιο.

Η τελευταία αναμέτρηση της ημέρας ήταν στην κατηγορία άνω των 91 κιλών μεταξύ του Καζάκου Ivan Dychko και του Ιρανού Jassem Delavari με τον Καζάκο να παίρνει το 6ο χρυσό μετάλλιο της χώρας του.